Türkiye’de 26 Haziran tarihi, Özel Güvenlik Görevlileri Günü olarak kutlanıyor. Özel güvenlik olarak çalışan vatandaşlar için bir hafta boyunca etkinlikler düzenleniyor. Ülkemizde özel sektörde ve kamuda özel güvenlik kadrosunda çalışan işçilerin sayısı her geçen gün artıyor. Elde edilen son verilere göre Türkiye’de özel sektör ve kamu kurumları dahil olmak üzere toplam 335 bin özel güvenlik görevlisi aktif olarak çalışıyor. Bu meslekte çalışanlar, yaralanan veya hayatını kaybedenler adına şehitlik ve gazilik hakkı ile yıpranma payı talep ediyor. Türkiye’deki yüz binlerce özel güvenlik görevlisinin sorunları ve talepleri çalışma hayatında daha sık konuşulur oldu. Özel güvenlik görevlilerinin talepleri ve çalışma şartları hakkında detaylı bilgileri haberimizde bulabilirsiniz. Son verilere göre, Türkiye’de 335 bin özel güvenlik görevlisi aktif olarak çalışıyor. Gerekli belgelere sahip olan ve çalışmaya hazır özel güvenlik görevlilerinin sayısı ise 1 milyon 100 bin olarak kayıtlara geçti. Sayıları her geçen gün artan ve hem kamu kurum ve kuruluşlarında hem de özel sektörde iş bulabilen özel güvenlik çalışanları için 26 Haziran tarihi önemli bir gün olarak öne çıkıyor. Özel güvenlik hizmetlerinin yasal çerçevesini çizen 5188 Sayılı Kanun 26 Haziran 2004 tarihinde yürürlüğe girdiği için, bu tarih Özel Güvenlik Görevlileri Günü olarak kutlanıyor. Özel güvenlik görevlilerinin sayısı, 323 bin polis bulunan Emniyet teşkilatı ile yarışıyor. İç güvenliğin sağlanmasında polis ve jandarmaya yardımcı rol üstlenen özel güvenlik görevlileri, Türkiye’de şiddet olaylarına en fazla maruz kalan meslek grupları arasında yer alıyor.

Şehitlik ve Yıpranma Hakkı Talebi

TÜRK-İŞ Konfederasyonu’na bağlı Güvenlik İş Sendikası Başkanı Ömer Çağırıcı basın mensuplarına verdiği röportajda, özel güvenlik görevlilerinin çalışma şartları ve sorunları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Çağırıcı, özel güvenlik görevlilerinin karşılaştığı şiddet olaylarının, bu mesleğin görünür olmamasından kaynaklandığına dikkat çekti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun desteğiyle, özel güvenlik görevlilerini toplum içinde görünür kılmak amacıyla tek tip üniforma uygulamasına geçileceğini söyleyen Çağırıcı, gelecek yıl haziran ayında tüm kamu kurumlarındaki özel güvenlik görevlilerinin tek tip üniforma giymeye başlayacağını kaydetti. 2004 yılında Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı merhum Muhsin Yazıcıoğlu tarafından TBMM’ye sunulduğunu hatırlatan Ömer Çağırıcı, özel güvenlikçilerin özlük haklarının iyileştirilmesine ilişkin yasa teklifinin de BBP Genel Başkanı Mustafa Destici tarafından verildiğini belirtti. Çağırıcı, teklifteki düzenlemelerin önümüzdeki günlerde TBMM’de gündeme gelecek bir torba kanun teklifi ile yasalaşmasını beklediklerini ifade etti.

Özel Güvenlikçi Yasa Teklifi Düzenlemeleri

Özel güvenlik görevlilerinin büyük bir kısmı silahlı olarak görev yapıyor. Barajlar başta olmak üzere bazı yerlerde uzun namlulu silahlarla nöbet tutuyorlar. Önümüzdeki günlerde Meclis gündemine girmesi planlanan yasa teklifinde, görevi başında yaralanıp engelli duruma gelen veya özel güvenlik görevlilerinin mirasçılarına tazminat ödenmesi, şehitlik ve gazilik hakkı verilmesi öngörülüyor. Özel güvenlik görevlisi olarak çalışılan her 360 güne karşılık 60 gün fiili hizmet süresi zammı verilmesi talep ediliyor. Bu sayede özel güvenlik görevlileri her 10 yılda 600 gün yıpranma hakkı elde edecekler, bu sürenin yarısı kadar erken emekli olabilecekler. Özel güvenlik görevlileri başta havaalanları olmak üzere, görev yaptıkları birçok noktada uyuşturucu madde yakalanmasını sağlıyorlar. Bu tür yakalamalarda, emniyet mensubu polisler için yakalayan görevlilere, taltif olarak adlandırılan para mükâfatları veriliyor. Özel güvenlik çalışanları da bu haktan yararlanma talebinde bulunuyor.

“Cumhurbaşkanı Kıdem Tazminatında Yanlış Bilgilendiriliyor”

Ömer Çağırıcı, kıdem tazminatının tamamlayıcı emeklilik sistemine (TES) dönüştürülmesine ilişkin düzenlemeyle ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanlış bilgilendirildiğini ifade ederek şu açıklamalarda bulundu: “Kıdem tazminatı bizim geleceğimizdir, hayalimizdir. İşçi kıdem tazminatıyla ev alır, araba alır, oğlunu evlendirir. Bunu kaldırıp, sadece yüzde 10, 20’sini verirseniz, bölerek öderseniz o parayla ancak buzdolabı, çamaşır makinesi alabilir. Türkiye’de 15 milyon dolayında işçi bulunuyor. Bunların sayısını 3 ile çarparsanız 45-50 milyon kişiyi ilgilendiriyor. Bu işçilerin son kalesidir. O da gitti mi işimiz bitti. Tabanda ciddi manada huzursuzluk var.”

İşçisiyle Anlaşan Patron İşten Çıkarma Yasağını Esnetebilir Mi?

Çalışanlar Dikkat! İzin Parası Hesaplaması Nasıl Yapılıyor?

Çalışma Bakanı’ndan İstihdam Kalkanı Açıklaması

Editör: TE Bilisim