Sigortalı çalışanların en çok merak ettikleri soruların başında şu sorular gelmektedir:borçlanma sigorta başlangıcını geriye çeker mi, borçlanma yaparsam erken emekli olabilir miyim, kimler borçlanma yaparsa sigorta başlangıcı geriye çekilir.İşte tüm bu soruların cevapları:

5510 Sayılı Kanuna göre hangi süreler borçlanılabilir? -Doğum Borçlanması -Askerlik ve Yedek Subay Hazırlık Süreleri, -Memurların aylıksız izin süreleri, -Doktora Süreleri, -Sigortalı iken herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan bu suçtan dolayı beraat edenlerin tutuklulukta veya gözaltında geçen süreleri, -Grev Süreleri, -Hekimlerde Fahri Asistanlık Süreleri, -Seçimler için istifa edenler, -Kısmi çalışan sigortalıların ay içinde eksik kalan süreleri, -1416 sayılı Kanuna Göre Yurt Dışında Okuyan Öğrencilerin Yurt Dışı Öğrenim Süreleri. Hangi borçlanmalar sigorta başlangıcını geriye çeker? [caption id="attachment_4585" align="aligncenter" width="450"] TARIM SSK BAĞKUR ESNAF ASKERLİK BORÇLANMASI ERKEN EMEKLİLİK[/caption] İlk defa sigortalı çalışmaya başladığı tarihten önce olması koşuluyla:

Doğum borçlanması haricindeki borçlanmalar ilk defa sigortalı çalışmaya başlanan tarihi borçlanılan gün kadar geriye çekmektedir.

Örnek:Hakan Bey ilk defa 01.12.1986 tarihinde ssklı çalışmaya başlamıştır.Hakan Bey 01.01.1984-31.12.1984 tarihleri arasında 360 gün askerlik yapmıştır.Bu durumda Hakan Bey'in borçlanma yapacağı süre ilk defa sigortalı çalışmaya başladığı süreden önce olduğu için sigorta başlangıcını 360 gün geriye çekecektir.Yani Hakan Bey'in emeklilik hesabı yapılırken sigorta başlangıcı 01.12.1985 olarak kabul edilecek ve emeklilik hesabı bu tarihe göre yapılacaktır.

İlk defa Sigortalı Çalışmaya başladıktan sonraki borçlanma süreleri sigorta başlangıcını geriye çeker mi?

İlk defa sigortalı çalışmaya başladıktan sonraki borçlanma süreleri sigorta başlangıcını geriye çekmez.Borçlanma süreleri sadece prim günü toplamında dikkate alınır.

Borçlanma yapan sigortalı erken emekli olur mu?

Sigortalı çalışmaya başladıktan önceki borçlanma süreleri sigorta başlangıcını geriye çektiği için duruma göre sigortalının daha erken emekli olmasını sağlayabilmektedir. Şöyle örneklemek gerekirse: Bağkur başlangıcı 01.09.2000 olan Ahmet Bey'in borçlanma yapmadan normal şartlar altında bağkur yaştan yani 5400 günden emekli olabilmesi için 62 yaşı doldurması gerekirken Ahmet Bey 360 gün askerlik borçlanması yapması halinde işe giriş tarihi 01.09.1999 tarihine çekilecek ve Ahmet Bey bu durumda 58 yaşında emekli olacaktır. Görüldüğü üzere Ahmet Bey'in yapmış olduğu askerlik borçlanması emeklilik tarihini tam dört yaş geriye çekmiştir. Doğum borçlanmaları neden sigorta başlangıcını geriye çekmez?

Kadın sigortalıların doğum borçlanması için başvuracağı çocuğun kadının ilk defa sigortalı çalışmaya başladığı tarihten sonra doğmuş olması gerekmektedir.İlk defa çalışmaya başladığı tarihten sonra borçlanma yapılabildiği için doğum borçlanması sigorta başlangıcını geriye çekmez ve prim gün sayısı toplamında dikkate alınır

Editör: TE Bilisim