Özellikle koronavirüs salgını yüzünden pek çok kimsenin iş hayatı olumsuz etkilenirken, bu durum yüzünden bireysel emeklilik sistemine katılım arttığı gözlemlendi. Özellikle son zamanlarda dışarıdan prim ödeyerek emeklilik sistemine ilk defa giriş yapanların da sayısının arttığı gözlemlenen bireysel emeklilik sisteminin yakın zamanda çok daha fazla ivme kazanması bekleniyor.

Salgın Katılımı Arttırdı

Katılım Emeklilik Birlik Genel Müdürü Ayhan Sincek tarafından yapılan değerlendirmede, koronavirüs salgını yüzünden bireysel emeklilik sistemine katılımların arttığı ifade edildi. Sözlerine insanların bireysel emeklilik sisteminin avantajlarının daha geniş kesimler tarafından anlaşıldığını söyleyerek devam eden Sincek, konuyla ilgili olarak; “Bu süreçte sağlık başta olmak üzere sigortaların önemi, BES'in hem yatırımlar hem de geleceğin güvence altına alınmasında güvenli liman olduğu daha iyi anlaşıldı. Halkımız, orta uzun vadede olası kötü senaryoları göz önünde bulundurarak BES'i tercih etti. Bireysel emeklilik sektörü de dinamik alt yapısıyla Korona sürecine kısa sürede uyum sağladı. BES güvencesiyle geleceği birlikte kuruyoruz. Bu dönemde kredi kartıyla harcama rakamlarına baktığımızda market alışverişinden sonra yüzde 25 artışla en çok yükselen ikinci başlığın BES olması da bunu gösteriyor. Ayrıca yatırım aracı olarak da borsalardaki düşüş, diğer yatırım araçlarında görülen düşüşler ve değişimler de vatandaşın tasarruf amaçlı daha güvenli ve kârlı bir liman olan BES’i tercih etmesini sağladı,” şeklinde konuştu. Özellikle salgın yüzünden iş yaşamında görülen sorunlar yüzünden insanların gelecek kaygıları dahilinde bireysel emeklilik sisteminden yararlandığını belirten Sincek, yakın zamanda sisteme girişlerin daha fazla artacağından da söz etti.

Bireysel Emeklilik Sistemi Artış Gösteriyor

Bireysel emeklilik sistemi olarak anılan BES, sisteme giriş yapanların emeklilik dönemlerinde kullanmak üzere birikim yapmalarını sağlayan, temelinde bir tasarruf hesabıdır. Çalışma hayatı boyunca yapılan düzenli prim ödemeleri sayesinde emeklilik döneminde mevcut yaşam standartlarının korunmasını amaçlamaktadır. Bireysel emeklilik sisteminde yatırılan katkı payları uzmanlar tarafından fonlar üzerinden değerlendirilir ve bu fonlara göre yatırılan her katkı payının etkisi sayesinde birikimlerin büyümesi amaçlanmaktadır. Bu bakımdan hem emeklilik fonlarının kurgulanması hem de büyümeleri sebebiyle sistem uzun süreli bir süreç sonunda katılımcıların ek gelir elde etmelerine olanak tanımaktadır. Sistemde yapılan son düzenlemelere göre sistemde olanlara farklı devlet katkıları bulunuyor. Devlet katkıları ise sistemin avantajları çoğalmış oldu. Buna göre yapılan her katkı payının yüzde 25’i devlet tarafından ödenmektedir. Bu avantajdan yararlanmak için gelir vergisi mükellefi olmayı da gereklilik bulunmamaktadır. Yatırılan bu tutarın hesaplanmasında ise temel alınan katkı paylarının toplamı ilgili dönemde bulunan yıllık brüt asgari ücret kapsamındadır. Bir diğer avantaj ise emeklilik döneminde nakit ihtiyacının karşılanması ve temel yaşam standartlarının korunmasına yöneliktir. BES’te aylık, 3 aylık, 6 aylık ve yıllık olarak prim ödemelerinin yatırma süreleri bulunmaktadır. Ayrıca primleri ödemekte zorlanılan anlarda sisteme ara vermek mümkündür ve daha sonra tekrar kalındığı yerden devam etmek mümkün olmaktadır. Bireysel emeklilik sistemine dahil olmak için Bağkur, SGK ya da Emekli Sandığı’nda olup olmamaya gerek bulunmamaktadır. BES temelde bir tasarruf hesabıdır ve kişilere emeklilik dönemlerinde ek gelir sunmayı amaçlayan bir sistemdir. Belirtilen süreler boyunca sistemde kalınması ve primlerin ödenmesi halinde yatırılan primler işletilir ve daha sonra toplu ya da aylık olarak kişilere ödenmektedir. Ayrıca sisteme giriş yapıldıktan sonra çıkmak isteyenler için de yatırdıkları prim tutarları geri iade edilmektedir. Bu avantajları sayesinde, emekliliklerinde ek gelir isteyen ya da halihazırda çalışmadığı için sigortadan muaf olan kimseler tarafından bireysel emeklilik sistemine her geçen gün ilginin talep gördüğü bildiriliyor.

Emeklilerin Evleri Olmaları Halinde Ev Vergisi Ödenir mi?

Emekli Olamayanlara Devletten Maaş Desteği, 65 Yaş Aylığı İmkânı

Emekliye İntibak Yasası Var mı? İntibak Zammı Ne Zaman Onaylanacak?

Editör: TE Bilisim