Tüm çalışanları ve dışarıdan prim ödemelerini ilgilendiren bireysel emeklilik sistemi (BES) 2020 yılında değişikliğe uğramamasına rağmen prim tutarlarında ve fon yönetiminde belirli değişiklikler gündeme gelmiştir. Özellikle çalışma yaşamı boyunca zorunlu olarak yapılan BES her zaman işe başlayanların ilk zamanlarda sistemden çıkış istekleri ile karşılanmaktadır.

2020 Yılı Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi temel olarak çalışan kimselerin, çalışma hayatları boyunca emeklilik dönemlerinde yatırım yapmalarını sağlayan ve belirli yaş ve prim gününü tamamlamaları halinde toplu ya da aylık olarak ödeme almalarını sağlayan bir sistemdir. BES tek başına bir emeklilik alternatifi olabileceği gibi genelde emeklilik yaşlarında ek bir tasarruf sigortası olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda ülke ekonomisine ve istihdama da katkıda bulunması beklenen sistem, son yıllarda katılımcı sayısını arttırmaktadır. Özellikle işe başlayanlar için zorunlu hale getirilen bireysel emeklilik sistemi, bu açıdan geniş kesimler tarafından merak edilmektedir. Ayrıca SGK kapsamında olmayan ve 45 yaş altında olan kimselerin sağlık hizmetlerinden yararlanmaları için de BES zorunlu tutulmaktadır. İşyeri sahiplerine çalışanları için zorunlu tutulan bu durum ise en büyük dezavantajı, alınan maaş üzerinden yapılan kesintide göstermektedir. Yani işverenler esasında çalışanları için ekstra ücret ödememekte, sisteme giriş yapanların maaşlarından bu tutar kesilmektedir. Her ne kadar BES için devlet desteği de bulunsa da bu destek belirli kriterlerin sağlanması sonrasında mümkün olmaktadır.

BES Kaydı Yapmayana Ceza Geliyor

Çalışanlar, buna göre 2020 yılında bir işte sigortalı olarak çalışmaya başladıkları andan itibaren BES kayıtları başlatırlar. İşverenlerin BES kaydı yapmamaları halinde ise yeni düzenlenen tasarıda cezai yaptırımlar söz konusu olmuştur. Özellikle işverenlerin farklı sebepler ya da çalışan ile anlaşarak yine de sisteme giriş yapılmaması halinde bu durumda kesilecek ceza tutarları 2020 yılında artış göstermiştir. İşyeri sahiplerinin bu kapsamda; işçilerle emekliliğe dair sözleşme yapmaları, işçilerin fon seçiminde kolaylık sunması, işçiye sisteme giriş tarihini bildirmesi gerekmektedir. Bu kapsamda tüm sorunluluk işyeri sahiplerinin olacağı şekilde düzenlenmiştir. Başvuru sırasında çalışanın herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. BES girişinin yapılmadığı durumlarda çalışan, işyeri sahibinden bunu talep etmek ve işyeri sahibinin de yerine getirmesi gerekmektedir. Eğer geçmişe dönük çalışma süresi bulunuyorsa, çalışanın bu dönemi BES kapsamına dahil etmesi mümkün değildir. Sigorta girişi olarak değil, bireysel emeklilik sistemine giriş yapıldığı andan itibaren sistem tarafından fon birikimi sağlanmaya başlanmaktadır. Ancak her ne kadar sistem çalışanlar için zorunlu olsa da ilk kez giriş yapmış çalışanların belirli süre sonunda sistemden yatırılan prim tutarlarının iadesini de alarak çıkış yapmaları mümkün olmaktadır. Çıkış yapmak için ilk iki ay içinde başvuruda bulunulması halinde herhangi bir kesinti yapılmamaktadır. Eğer 2 ay sonrasında çıkış yapılmak istenirse bu durumda ilgili tutarlar üzerinden kesinti yapılarak prim ödemesi yapılmaktadır.

Devlet Destekleri Artış Göstermedi

2020 yılında bireysel emeklilik sistemi kapsamında verilen devlet desteği artış göstermedi ve en fazla yüzde 25 oranında tutuldu. Ancak bu en üst seviye olup devlet desteğinden yararlanmak için ilgili süre şartlarının yerine getirilmesi gerekmektedir. Buna göre sistemde 3 ve 6 yıl kalınması yani düzenli olarak bu süre boyunca prim ödenmesi halinde devlet desteği yüzde 15, 6 ile 10 yıl arasında kalınması halinde yüzde 35, 10 yıl kalınması halinde yüzde 60 olarak tutarın devlet katkısı hesaplanmaktadır. Ancak bu katkının alınması için aralıksız şekilde sistemde kalınması ve giriş çıkış yapılmaması gerekiyor. Aynı zamanda bireysel emeklilik sisteminin, tamamlayıcı emeklilik sistemine ilerideki yıllarda dönüşeceği tahmin ediliyor.

Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası Yerine Aile Sigortası Modeli

Emekli İkramiyesi Alanlar Yeniden İştirakçi Olabilirler mi?

45 Mesleğe Erken Emeklilik Müjdesi Geldi

Editör: TE Bilisim