İlk olarak Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkmasının ardından kısa zamanda tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs salgını (Covid – 19) sebebiyle binlerce işçi rapor baskısı altına girdi. Kronik hastalığı bulunan kişilerin koronavirüs salgınından en çok etkilenen kritik grupta yer aldığının açıklanmasının ardından üretime devam etmek için fabrikalara veya diğer iş yerlerine gitmeye devam eden çalışanlar rapor aramaya başladı. Senelik izin haklarını da bu sürede kullanmış olan çalışanlar arasında yer alan kronik hastalıktan muzdarip vatandaşların yaşadığı rapor baskısı had safhaya ulaştı. Kronik hastalığı bulunan çalışanlar kimi işverenlerin çalışanlarına yaptıkları rapor baskısı yüzünden sokağa çıkma yasağına rağmen hastanelerin yolunu tutuyor. Koronavirüs salgınının Türkiye’de hızla yayılmasının ardından devlet hastanelerinde yaşanan yoğunluktan dolayı rapor için özel hastanelere giden çalışanlar ise 400 TL’ye varan muayene ücretlerini ödemek zorunda kalıyor. Koronavirüs salgını dönemindeki binlerce kronik hastalığı bulunan işçilerin yaşadığı rapor baskısının detayları haberimizde yer alıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanmasının ardından sokağa çıkmaları yasak olan kronik hastalığı bulunan çalışanlar, kamu kurum ve kuruluşlarında idari izinli sayılırken özel sektör de ise kimi işverenlerin rapor baskısı ile karşı karşıya kalıyor. Yıllık izinlerini kullanıp evlerinde kendilerini izole eden kronik hastalıktan muzdarip çalışanlar, izin sürelerinin dolmasının ardından ücret kaybı yaşamamak için sokağa çıkmaları yasak olmasına rağmen rapor alabilmek adına kamu e özel hastanelerinin yolunu tutuyor.

Çalışanlara 3 Farklı Alternatif

Koronavirüs salgınının büyümesiyle birlikte çalıştığı iş yerinde alınan karar doğrultusunda çalışmaya son verip evlerine gönderildiklerini ifade eden bazı çalışanlar, işverenlerin kendilerine bir haftalık evden çalışma uygulamasının ardından yıllık izin, ücretsiz izin ya da sağlık kuruluşlarından alabilecekleri raporlu izin şeklinde 3 seçenek sunduklarını belirtiyor. Bu yüzden yıllık izin süresini dolduran çalışanların ücret kaybı yaşamamaları için işverenlerinin de baskısıyla rapor almak için hastanelere gitmek zorunda kaldıklarını ifade ediyor.

Bazı Özel Hastanelerde 400 TL Rapor Ücreti

Sağlık Bakanlığı tarafından kamuoyuna duyurulan karar neticesinde pek çok özel ve kamu hastanesi, koronavirüs salgını sebebiyle pandemi hastanesine dönüştürüldü. Özellikle devlet hastanelerinde yaşanan veya yaşanabilecek yoğunlukları minimum seviyede tutmak için bazı özel hastaneler de pandemi hastanesi kapsamına alındı. Yoğunluktan dolayı rapor almak için özel hastaneleri tercih eden kronik hastalığı bulunan işçilerin 400 TL’ye kadar çıkan muayene ücretlerini ödemek zorunda bırakıldığı öğrenildi.

Çalışamaz Raporu Kabul Edilmedi

Kronik astım rahatsızlığı bulunduğu için normalde çalıştığı restorana gidemeyen Süleyman Doğan isimli bir vatandaş, hastaneden aldığı çalışamaz raporunun işvereni tarafından kabul edilmediğinden şikayetçi oldu. Hastaneden aldığı raporda süre belirtilmediği ve çalıştığı iş yerinin kendisinden süreli rapor istediğini açıklayan çaresiz vatandaş, bunun üzerine yeniden gittiği aile hekiminin de sadece 5 günlük rapor verdiğini, sürenin sonunda yeniden hekime gittiğinde artık rapor verilmediğinin kendisine bildirildiğini ifade ediyor. Kronik hastalığı bulunduğunu belirten bir fabrika çalışanı da almış olduğu 20 günlük raporun süresi sona erdiği ve artık hastanelerin kendisine rapor vermemesi yüzünden işe devam etmek zorunda kaldığını belirtiyor. İşverenin rapor istediğini söyleyen bir başka vatandaş 2 yıldır hipertansiyon hastası olduğunu ve raporlu ilaç kullandığını işverenine ibraz ettiği halde iş yerinin hastaneden kronik tansiyon yazılı yeni bir rapor getirmesini talep ettiğinden şikayetçi oluyor.

Acil Olarak Çözüm Getirilmeli

Rapor için özel hastanelere gidenler ise farklı ücretleri ödemek zorunda kalıyor. Sağlık Bakanlığı kararı ile tek seferde 10 gün şeklinde verilebilen rapor süresi de 14 güne çıkarılmasına rağmen hastanelerden rapor alamayan vatandaşlar acil olarak bu duruma bir çözüm getirilmesini talep ediyor.

İşvereni Yıllık İzin Vermeyen İşçi İstifa Edebilir Mi? Çalışanların Yıllık İzin Hakkı

Çalışanlar Dikkat! Ücretsiz İzne Çıkartılan İşçi İstifa Ederse Tazminat Alabilir Mi?

Çalışanlar Dikkat! Karantina Günlerinde Maaş ve Sigorta Haklarınız Neler?

Editör: TE Bilisim