Bilindiği üzere 6645 sayılı yasa ile 30.04.2015 tarihi itibariyle 12 ay ve daha fazla Bağkur (4/b) prim borcu olan Bağkurluların borçları silme işlemi yapılacak ve faaliyetine devam edenler 01.05.2015 tarihi itibariyle tekrar başlatılacaktır.

12 aydan az borcu olanlar ne yapacak? Borcunu sildiremeyenler ne yapabilir? Bağkur borçları taksitlendirilebilir mi? Bağkur borcu varken sağlıktan yararlanılabilir mi?

30 nisan 2015 tarihi itibariyle 12 aydan daha az borcu olanlar ne yapabilir?

6645 sayılı kanun kapsamına girmeyen yani 12 aydan daha az borcu olanlar bağkur borcunu sildiremedi ve  bağkurluların 60 günden fazla borçları olduğu için sağlıktan yararlanamamaktadırlar. Bu sebeple birikmiş prim borçları için 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre tecil ve taksitlendirme talebinde bulunarak peşinat tutarlarını ödemeleri halinde, kendileri ve bakmakla yükümlü kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanmalarına imkân sağlanmıştır.

Taksitlendirme için borç sınırlaması var mıdır?

6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre tecil ve taksitlendirme işlemi en fazla 50 bin lira bağkur borcu olanlar için yapılmaktadır.

Taksitlendirme için teminat vermek gerekir mi?

6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre bağkur borçlarının tecil ve taksitlendirme işlemi için herhangi bir teminat alınmamaktadır.

Borçlar kaç ay taksit yapılıyor?

6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre bağkur borçları 36 aya kadar taksit yapılabilir.

Taksitlendirme yapıldığı zaman kimler sağlıktan yararlanır?

Bağkur borçlarınını taksitlendirilmesi durumunda peşinat tutarının ödenmesi halinde bakmakla yükümlü olduğu kişiler ile kendisi de sağlık hizmetinden yararlanabilecektir.

Taksitleri öderken bağkur cari ay primlerini de ödemem gerekir mi?

Taksitleri ve cari ay primlerini düzenli ödeyerek sağlıktan yararlanılabilir. Yani sadece taksitleri değil cari ay primlerininde düzenli ödenmesi gerekmektedir.

Taksitlendirme için nereye başvurulacak?

Bağkur sigortalılarının taksitlendirme yapmak için bağkur dosyalarının bulunduğu Sosyal Güvenlik İl / Merkez Müdürlüklerine başvurması gerekmektedir.

Kısaca bağkura borcu olup sağlık hizmetlrinden yararlanamayan bağkur sigortalıları ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlıktan yararlanması için birikmiş bağkur borçlarını  6183 sayılı kanunun 48. maddesi gereğince 36 aya kadar taksitlendirerek taksitlerini ve cari ay primlerini düzenli ödemesi gerekmektedir.

***

Editör: TE Bilisim