Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından başlatılan kısa çalışma ödeneği başvuruları başladı. Çalışamayan vatandaşlara kurum tarafından maaş desteği veriliyor. Bu kapsamda asgari ücretli çalışanlar da bin 752 TL destekten yararlanabilecek. Kısa çalışma ödeneği başvuru şartları merak ediliyor. Kimler İŞKUR kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilecek? İşsizlik Sigortası Fonu kapsamında karşılanan kısa çalışma ödeneğinde başvuru şartlarında değişiklik yapıldı. Kosa çalışma ödeneği ile çalışanlara, en son eline geçen aylık prime esas kazancının günlük brüt tutarının yüzde 60’ı oranında ödeme yapabiliyor. İŞKUR aracılığıyla başlatılan kısa çalışma ödeneğinden yararlanma süresi maksimum 3 ayla sınırlandırıldı. Başvuru şartlarını taşıyan işçilerin tamamı kısa çalışma ödeneğinden yararlanabiliyor. Asgari çalışan sayısı aranmadan verilen bu ödenekte sigorta prim ya da vergi borcu olanlar da ödeme alabilecek. İŞKUR kısa çalışma ödeneği hakkında bilinmesi gereken en güncel gelişmeler haberimizde yer alıyor. Kısa çalışma ödeneği hakkında en son gelişmeler merak konusu haline geldi. Kısa çalışma ödeneğine kimlerin başvuru yapabileceğini merak eden vatandaşlar için Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) aracılığıyla gerçekleştirilen bu ödenekle ilgili araştırmalar yapılmaya devam ediliyor. Asgari ücretli işçilere bin 752 TL maaş desteği için vatandaşlar gözlerini İŞKUR’un kısa çalışma ödeneğine çevirdi. Ülkemizi etkisi altına alan koronavirüs salgını sebebiyle işleri aksayan ve çalışma hayatına devam edemeyen işletmeler, İŞKUR’un kısa çalışma ödeneğinden faydalanabiliyor. Günlük kısa çalışma ödeneği, sigortalı işçinin son iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ı olacak şekilde başvuruda bulunanlara ödeniyor. Kısa çalışma ödeneği kapsamında hangi işçilerin ne kadar maaş alacağı da merak konusu haline geldi.

İŞKUR Kısa Çalışma Ödeneği Tutarları Ne Kadar?

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) aracılığıyla çalışma hayatına devam edemeyen ve işleri durma noktasına gelen sigortalı vatandaşlara son 12 ay boyunca asgari ücretli çalışanlar için bir yıllık prime esas kazançlarının aylık ortalaması kadar ödeme tutarı belirlenecek. Bu kapsamda asgari ücretli çalışanlar için 2 bin 943 TL, vergilerin düşülmesinin ardından bin 752 TL en az tutarda ödeme yapılabilecek. Öte yandan normal şartlar altında maaş tutarı aylık 4 bin TL olan sigortalı çalışanlar için mevzuatta yer alan koşullara göre hesaplama yapıldığında 2 bin 400 TL, damga vergisi düşüldüğünde ise 2 bin 381 TL ödeme yapılabilecek. Sigortaya bağlı olarak çalıştığı iş yerinde 7 bin TL aylık maaş alanlar ise İŞKUR kısa çalışma ödeneği kapsamında 4 bin 414 TL, damga vergisi düşüldüğünde ise 4 bin 380 TL ödem alabilecek. Görüldüğü gibi Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından belirlenen koşulları yerine getiren başvuru sahibi sigortalı çalışanlara verilen günlük kısa çalışma ödeneği, sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanıyor. Bu doğrultuda kısa çalışma ödeneğinde verilen tutar sigortalı çalışanın aldığı aylık maaş tutarına göre değişiklik gösterebiliyor. Kişinin prime esas kazançları dikkate alındığında hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ı oranında kısa çalışma ödeneği veriliyor. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği tutarının, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150’sini geçmesi mümkün olmadığı için ödemelerde tavan miktarı bulunuyor.

Kısa Çalışma Ödeneği Başvuru İşlemleri

İşverenler tarafından yapılması gereken kısa çalışma ödeneği başvurusu, İŞKUR resmi internet sitesi üzerinde yer alan “Kısa Çalışma Talep Formu” doldurularak yapılabiliyor. İŞKUR, gerektiğinde işverenle irtibata geçerek, ilave belgeler talep edebiliyor. Başvuru yapan işverenlere başvurusunun alındığı yine elektronik ortamda bildirildikten sonra işverenin talebi İŞKUR'a bağlı iş müfettişlerinde değerlendiriliyor.

Kısa Çalışma Ödeneği Başvurusu Nasıl Yapılır? Kimler Bu Haktan Yararlanabiliyor?

SGK Prim Borcu Nasıl Sorgulanır, Borcu Yoktur Yazısı Nasıl Alınır?

SGK’dan Anne ve Babaya 2638 TL Ödemelere Başvurular Başladı!

Editör: TE Bilisim