Araç sahiplerini yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada araçların motor yağı değişimleri için yeni döneme girildiği ve belgesi olmayanların artık motor yağı değiştiremeyecekleri belirtildi.

Motor Yağı Değişiminde Yetki Aranacak

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından araç sahiplerini yakından ilgilendiren bir açıklama yapıldı. Buna göre motor yağı değişim noktası belgesine sahip olmayan kimseler ya da işletmeler 31 Aralık 2020 tarihinden sonra artık araçların motor yağlarını değiştiremeyecekler. Resmi Gazete’de yer alan atık yağların yönetimi yönetmeliği kapsamında motor yağlarının değişiminin ancak yetkili kimseler tarafından yapılacağı kaydedildi. Yönetmeliğe göre 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren motor yağı değişimi yapacak kişi ve işletmeler hükümler çerçevesinde il müdürlüklerinden izin belgeleri almış olmaları gerekecek. Aynı yönetmelikte atık yağ üreticisinin yükümlülükleri kapsamında motor yağı değişimi yapan işletmelerin gerekli olan belgelerin temininden sonra ancak bu işlemleri yapabilecekleri belirtiliyor. Entegre Çevre Bilgi Sistemi üzerinden bu yönde bildirim yapmayan kişi ya da işletmeler motor yağı değişimi yapamayacaklar. Belgeye sahip olmadan değişim yapanlar için idari para cezası uygulanacak. Motor yağı değişimi için alınacak olan izin ve belgesinin ise hem teknik yeterlilik hem de doğru koşullarda sağlanması şartı aranacak. Düşük kalitede motor yağının kullanımının önüne geçilmesinin amaçlandığı ilgili hüküm kapsamında 31 Aralık 2020 tarihine kadar kişi ya da işletmelerin başvuru yapmaları gerekiyor. Aynı zamanda düzenleme ile birlikte özellikle benzin istasyonlarında sıklıkla yapılan ücretsiz yağ değişimi uygulamalarının da sona ermesi bekleniyor.

Motor Yağı Nedir, Niçin Önemli?

Motor yağı araçlar için ana bakım malzemesi olma özelliği taşımaktadır. İçten yanmalı motorlar içinde bulunan parçaların birbirleri ile sürtünmeleri ile hareket yani tork oluşmaktadır. Motor içinde bulunan parçaları yağlamak, bakımlarını yapmak, temizlenmelerini sağlamak ve aşırı ısınmadan korumak için ise motor yağı kullanılmaktadır. Başka bir deyişle motor yağı, motorun sağlıklı bir şekilde çalışması için son derece önemli bir etmendir. Motor yağı çeşitleri de kendi aralarında motor türlerine göre değişiklik gösterebilmektedirler. Özellikle motor yağı konusunda sık dile getirilen viskozite sözcüğü de yağın akışa karşı direncini göstermektedir. Başka bir deyişle yapın belirtilen sıcaklıklarda ne denli kolay akış göstereceğini ifade etmektedir. Düşük viskoziteye sahip olan yağlar da sıcaklıklarda daha akışkan özellikler göstermektedir ve kışın da ince yağlar yine motorun daha iyi çalışmasına olanak vermektedirler. Bu gibi özellikleri bakımından motor yağlarının seçimi için dikkatli olunmalı ve motorun tam performans ve sağlıklı bir şekilde çalışması için doğru yağların seçilmesi gerekmektedir.

Motor Yağı Değişimi Niçin Yapılır?

Motor yağı, motorun çalışması ve güç üretmesi için gerekliyken belirli bir süre aynı yağın kullanımı artık yağın işlevsiz olmasına ve performans gösterememesine neden olur. Her yağın bir ömrü olduğu için performans isteyenler düzenli olarak motor yağı değişimi yapmaktadırlar. Böylece motorda oluşacak performans kayıpları önlendiği gibi aynı zamanda daha büyük hasarların da önüne geçilmektedir. Motor yağı değişiminin yararları bu bakımdan ilk olarak aracın motorunun korunmasına imkân tanımasıdır. Motor ve içindeki aksamlarının korunması için önemli olan yağ değişimi, araçta büyük sorunların oluşmasının önüne geçecektir. Ayrıca çalışma konusunda da düzenli yağ değişimi aracın daha seri ve rahat çalışmasına olanak tanımaktadır. Bu nedenler ötürü motor yağı değişimi belirli periyotlar halinde yapılması gerekmektedir. Her yağın kullanım ömrü olmasına rağmen motor yağları kısa sürelerde de yine değiştirilmemeli ve aracın genel bakımı esnasında kontrol edilmelidir. Ayrıca araçtaki yağın hangi seviyede olduğu da yağ çubuğundan kontrol edilmekte ve yağın tamamen siyaha yakın bir renge gelmesi yağ değişiminin gelmiş olduğunu göstermektedir.

Motor Yağı Değişimi Nasıl Yapılır?

Motor yağı değişimi pratik bir şekilde yapılmasına rağmen yine de dikkatli olunması gereken bir uygulamalıdır. Temelde iki motor yağı değişimi tekniği bulunmaktadır. İlki genelde sürücülerin kendilerinin yaptığı, azalan yağın üzerine yine aynı yağdan eklenmesi uygulamasıdır. Bunun için motor kapağı açılır ve bölmeden uygun miktarda yağ eklenmektedir. Genelde yağ damlatan ya da yağ yakan araçlar için yağ seviyesinin korunması amacıyla yapılır. Diğeri ise söz konusu yönetmeliği de konu olan baştan motor yağı değişimidir ve teknik beceri gerektirmektedir. Öncelikle motordaki eski yağ çıkarılır ve tamamen boşaltıldıktan sonra yerine yeni yağ koyulur ve gerekli performans ayarlamaları yapılır. Yönetmeliğe söz konusu olan yağ değişimleri eksiltme halinde eklenen yağları değil, komple bir şekilde yağ değişimlerini içeriyor. Buna göre 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren motor yağlarının değişimi yetkili firmalar tarafından yapılabilecek. Bu noktada amaç hem yanlış yağ kullanımı ile sürücülerin mağdur olmasının önüne geçildiği gibi motordan alınan atık yağların da güvenli bir şekilde gerekli atık merkezlerine ulaşmasını sağlamak olacak. Belgeyi almak ve herhangi bir gün kaybı yaşamak istemeyenler 31 Aralık 2020 tarihine kadar başvuru yapabilecek.
Editör: TE Bilisim