ANNE VE BABA ÇOCUĞU ÜZERİNDEN SAĞLIK PROVİZYON ALABİLİR Mİ?

[caption id="attachment_3131" align="aligncenter" width="480"] ANNE BABA SİGORTALI EMEKLİ SSKLI BAĞKURLU ÇOCUĞU SAĞLIK YARDIMI[/caption]

Bilindiği üzere 5510 Sayılı Kanuna göre bakmakla yükümlü olunan kişiler arasında anne ve baba da sayılmıştır.

Sigortalı çalışmayan, Sosyal Güvenlik Kurumundan aylık ve ya gelir almayan kısacası hiç bir sosyal güvencesi bulunmayan anne/baba sigortalı çalışan ya da Sosyal Güvenlik Kurumundan gelir ya da aylık alan çocuğunun sağlık hakkından istifade edebilir.Tabi her şey gibi bunun da belli başlı şartları bulunmaktadır. Bu şartları genel anlamda şu şekilde sıralayabiliriz:

Anne ya da Babanın Aktif Ziraat Odası Kaydı Varsa Çocuğunun Sağlık Hakkından İstifade Edebilir mi?

Bilindiği üzere çiftçilikle uğraşan ve aktif ziraat odasıya da çiftçilik kaydı bulunan, 65 yaşın üzerinde olmayan ve gelir durumu olarak da Bağ-Kur’lu olmaktan muhaf olmayan  kişilerin zorunlu olarak 5510 sayılı Kanunun 4/b kapsamında Tarım Bağ-Kur’lu olarak prim ödemeleri gerekmektedir.

Aktif ziraat odası kaydı bulunan ve Tarım Bağ-Kur’una borcu bulunup ödeme durumu bulunmayan kişilerin  çocuklarının sağlığından istifade edebilmeleri için Aktif Ziraat Odası kaydını silerek Tarım Bağ-Kur’u tescilini durdurması gerekmektedir.

Ziraat odası kaydını sildiremeyen ve Bağ-Kur’a da prim borcu bulunan Bağ-Kur  sigortalısının eşinin,çocuğunun sağlığından istifade etme hakkı da bulunmamaktadır.Bu durumdaki kişilerin Gelir tespiti başvurusunda bulunarak Genel Sağlık Sigortası kapsamına geçerek prim ödemeleri gerekmektedir.

Örnek:Ali bey 01.05.2011 tarihinden beri Tarım Bağ-Kur lu olmasına rağmen hiç ödeme yapmamış dolayısıyla da sağlık hizmetlerinden faydalanamamaktadır.Eşi Ayşe hanımın ise ameliyat olması gerekmekte ve bundan dolayı Ayşe Hanım çocuğunun sağlık hakkından istifade etmek istemektedir.

Bu durumda Ali Bey’in eşi Ayşe Hanım’ın çocuğunun sağlık hakkından istifade etme hakkı bulunmamakta ve gelir tespiti başvurusunda bulunarak Genel Sağlık Sigortası kapsamına geçmesi gerekmektedir.

Anne ya da Babanın Aktif Vergi Kaydı ve Şirket Ortaklığı Varsa Çocuğunun Sağlık Hakkından İstifade Edebilir mi?

Bilindiği üzere aktif vergi kaydı ve şirket ortaklığı kaydı bulunan ve  Bağ-Kur’lu olmaktan muhaf olmayan  kişilerin zorunlu olarak 5510 sayılı Kanunun 4/b kapsamında Esnaf  Bağ-Kur’lu olarak prim ödemeleri gerekmektedir.

Aktif vergi  kaydı ve şirket ortaklığı kaydı bulunan ve Esnaf  Bağ-Kur’una borcu bulunup ödeme durumu bulunmayan Bağ-Kur sigortalının eşinin,  çocuklarının sağlığından istifade edebilmeleri için Aktif vergi kaydı ve ya şirket ortaklığı  kaydını sildirmesi gerekmektedir.

Aktif vergi kaydını ya da şirket ortaklığı kaydını işi gereği sildiremeyen ve Bağ-Kur’a da prim borcu bulunan kişinin eşinin sağlığından istifade etme hakkı da bulunmamaktadır.Bu durumdaki kişilerin Gelir tespiti başvurusunda bulunarak Genel Sağlık Sigortası kapsamına geçerek prim ödemeleri gerekmektedir.

Örnek:Sevgi Hanım 17.05.2013 tarihinden beri aktif vergi kaydına istinaden Esnaf Bağ-Kur’u bulunmakta olup tarihten beri de hiç ödeme yapmamıştır.Dolayısıyla sağlık hizmetlerinden de yararlanamamaktadır.Bu durumda Eşi Mehmet Bey’in çocuğunun sağlık hakkından istifade etme hakkı bulunmamakta ve gelir tespiti başvurusu yaparak Genel Sağlık sigortası kapsamına geçmesi gerekmektedir.

Yukarıdaki şartların hepsini sağlayan kısacası hiç bir kaydı bulunmayan ve Sosyal güvencesi de olmayan anne/babanın sigortalı çalışan ya da Sosyal Güvenlik Kurumundan gelir ya da aylık alan çocuğunun sağlığından istifade etme hakkı bulunmaktadır.Bunun için çocuğun en yakın Sosyal Güvenlik Merkezi/Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne giderek “Sağlık Talep ve Beyan Formu” doldurması gerekmektedir.

Editör: TE Bilisim