Almanya’dan prim transferi almak için yurttaşların başvurularını Sosyal Güvenlik Merkezine yapması gerekir. Her ilde Sosyal Güvenlik Kurumu temsilcileri bulunur, bunlar Sosyal Güvenlik Merkezleridir. Eğer ikamet sınırları içerisinde Sosyal Güvenlik Merkezi yok ise Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne de başvuru yapılabilir. Almanya prim iadesi yapan ülkeler arasında yer alır ve bu durum Türk vatandaşlarını ilgilendirir. Almanya’dan prim iadesi almak isteyen kişilerin başvurularını bir dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumuna veya merkezlerine yapması gerekir. Başvurunun değerlendirilmesinin ardından eğer haklılık payı var ise başvuru sahibine prim transferi yapılır.

Almanya’dan Prim İadesi Ne Demektir?

Almanya prim iadesinin anlamı daha önce Almanya’ya giderek orada iş gücüne katılan ve ekonomiye destek olan Türk yurttaşları için geçerlidir. Zamanında yaşanan göçler ile Almanya’ya giderek iş gücüne katılan ve belirli bir süre boyunca sigortalı olarak Almanya’da çalışan Türkler iade alabilir. Bunun için öncelikle başvuru yapılması gerekir ve başvuru olumlu sonuçlanır ise kişiler Almanya’dan prim transferi alabilir. Almanya’da biriken prim iadelerini almak için hak sahibi olmak önem taşır. Hak sahibi olan kişiler Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapabilir.

Almanya’dan Prim İadesi Nereden Alınır?

Almanya prim iadesinin alındığı yer Sosyal Güvenlik Merkezleridir. SGK aracılığı ile yapılan başvuruların ardından hak sahibi olan kişiye PTT ve / veya banka şubesi aracılığı ile ödeme yapılır. Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığı ile yapılan başvurular olumlu sonuçlanır ise ödeme başvuru kanalı aracılığı ile alınır. Almanya’dan prim iadesi alacak olan kişiler bu iadeyi Sosyal Güvenlik Kurumundan alır. SGK üzerinden hak sahibine aktarılan para Ziraat Bankası ve PTT kullanılarak gönderilir. Eğer kişinin banka hesabı yok ise PTT şubesi üzerinden prim iadesini almak mümkündür.

Almanya’dan Prim Transferi Nasıl Yapılır?

Almanya’dan prim transferinin yapılması için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. İlgili şartları yerine getiren ve hak sahibi olan kişilere prim transferi yapılır. Almanya’dan yapılacak olan prim transferi doğrudan Sosyal Güvenlik Kurumuna iletilir. Sosyal Güvenlik Kurumu, hak sahibi ile Almanya arasındaki aracı görevi görür. Almanya’dan prim transferi yapılması için hak sahibinin, Almanya’daki iş hayatının incelenmesi gerekir.

Almanya Prim İadesi Yapar Mı?

Almanya prim iadesi yapan ülkeler arasında yer alır. Türk vatandaşlarının yaptığı göçler neticesinde en çok Avrupa’daki en çok Türk nüfusuna sahip ülkelerden biri de Almanya’dır. Almanya’daki iş gücüne katılarak sigortalı olarak çalışan Türk yurttaşlarına prim iadesi yapılabilir. Ancak her çalışma kolu için prim iadesinin yapılmasına izin verilmez. Almanya tarafından belirlenen bazı şartlar bulunur ve bu şartları yerine getiren kişilere prim iadesi yapılabilir. Prim iadesinin alınması için Sosyal Güvenlik Kurumu ile iletişime geçmek ve dilekçe ile başvuru yapmak gerekir. Dilekçede Almanya’da çalışılan iş yeri ve çalışma süresi gibi bilgilerin de yer alması istenir.

İsviçre Prim İadesi Yapar Mı?

İsviçre prim iadesi yapan ülkeler arasındadır. Almanya gibi İsviçre’de de Türk nüfusu oldukça çoktur ve bu neden ile İsviçre’de yaşayan Türk yurttaşlarının prim iadeleri yapılabilir. İsviçre’de sigortalı olarak çalışmış olan ve yasalara uyan kişiler Türkiye’ye temelli dönüş yapar ise prim iadesi alabilir. Prim iadesi almak için belirli şartlara uymak gereklidir. İsviçre kendi standartlarını baz alarak prim iadesi yapan bir ülkedir.

Almanya Prim İadesi Ne Kadar Sürer?

Almanya prim iadesinin süresi yaklaşık 2 yıldır. Prim iadesi hemen yapılabilen bir işlem değildir ve başvuru sahiplerinin belirli bir süre boyunca beklemesi gerekebilir. Almanya’da çalıştıktan sonra ülkesine kesin dönüş yapan Türk yurttaşlar, dilerler ise Almanya’ya prim iadesi için başvuru yapabilir. Bu başvurular Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığı ile gerçekleştirilir. Ancak tüm bu sürecin sonuçlanması ortalama 2 yıl kadar sürer. Almanya’nın 2 yıllık bekleme süresi şartı bulunur. Bu şartı yerine getiren kişiler 2 yılın ardından prim iadelerini alabilirler. Almanya’dan prim iadesi almak için 2 şart gerekir. Bu şartlardan biri Türk yurttaşı olmaktır. Diğer şart ise iş bitiminin ardından 2 sene boyunca Almanya’da kalmak ve ülkeyi hemen terk etmemek. 2 senelik bekleme süresinin ardından iade yapılabilir.

SGK Para İadesi Nasıl Hesaplanır?

SGK prim iadesi hesabı yapmak için bazı bilgilere ihtiyaç duyulur. Hesabın yapılabilmesi için sigortalılık süresi, yaş ve prim gün sayısı gibi bilgiler kullanılır. Bu bilgiler aracılığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu prim iadesinin ne kadar olacağının hesabı yapılabilir. Almanya prim iadesi için de aynı işlem geçerlidir. Sigorta prim oranları baz alınarak kişinin brüt ücret üzerinden kadar prim iadesi alacağını hesaplaması mümkündür.

Almanya’da Sigorta Primi Ne Kadar?

Almanya sigorta primi yıllara göre farklılık gösterir. 2021 yılı itibari ile Almanya’nın uyguladığı sigorta prim oranı yüzde 18 ila 22 arasında değişir. Kişiler ne kadar prim üzerinden sigorta ücretlerinin yatırıldığını anlamak için hizmet dökümlerini inceleyebilirler. Yüzde 18 ile yüzde 22 hesabı baz alınarak Almanya’nın ödeyeceği sigorta primi hesaplanabilir. Almanya’nın sigorta prim ödemeleri her iş kolu için geçerli değildir. Almanya tarafından belirlenen sigorta kolları için prim iadesi yapılır. Bu prim iadelerini almak için 2 senelik bekleme şartı da bulunur. İlgili şartları yerine getiren ve iade yapılabilen sigorta kolunda çalışan kişiler prim iadelerini yüzde 18 ile 22 arasında geri alabilirler.

Almanya Hangi Primlerin İadesini Yapar?

Almanya’nın iade ettiği primler için bir sınırlama getirilmiştir. Almanya her sigortalı çalışan kişinin primini iade etmez. Bunun için öncelikle Almanya tarafından belirlenen sigorta kolunda çalışmak gerekir. Almanya’nın iade ettiği primler şunlardır:
  • Sigortalı hissesi
  • Hastalık için verilen para
  • Yaralanma için verilen para
  • İş kazası için verilen para
  • Tedavi parası
Gibi sigortalının doğrudan üstlendiği primlerin geri ödemesi yapılabilir.

Almanya Prim İadesi Kaç Günde Sonuçlanır?

Başvuru ve işlem süreçleri değişkenlik gösterebilmekle birlikte Almanya ile yapılan yazışmalardan ötürü iade yapılması süreci ortalama olarak 4-5 ayı bulabilmektedir. Bu süreç sonrasında bireylere prim iadesi işlemi yapılmaktadır.

Almanya Prim İadesinin Sonuçları Nelerdir?

Almanya’nın prim iadesi sonuçları arasında kişinin Almanya’daki emeklilik sürecinin iptal edilmesi yer alır. Bu neden ile de kişi prim iadesi aldıktan sonra sadece Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından emekli edilebileceği anlamına gelir. Ayrıca prim iadesi ile kişilerin Almanya’da yararlanmakta olduğu sağlık hizmetlerinin de sonuna gelinir. Bu da devletin ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlanmanın imkansız hale geldiğini gösterir. Almanya’dan prim iadesi alan kişiler Almanya’nın sağlık hizmetlerinden ücretli bir şekilde yararlanmaya devam edebilir ancak ücretsiz özelliklerden yararlanamazlar. Ayrıca Almanya tarafından kişiye uygulanan yardım veya destek var ise bunlar da bitirilir. Almanya’dan prim iadesi istendiği zaman birçok özellik geri çekilir.

Almanya’da Emekli Olanlar Türkiye’de Ne Kadar Kalabilir?

Almanya’dan emekli olanların Türkiye’de kalış süresi 2019 yılı itibari ile güncellenmiştir. 2019 yılından itibaren, Almanya’dan emekli olan Türk vatandaşları ve / veya çifte vatandaşlar Türkiye’de kesintisiz olarak kalabilir. Ancak kesintisiz kalmaları için belirlenen sürenin üst limiti 183 gündür. Almanya’dan emekli olan bir kişi Türkiye’de 183 gün boyunca kalabilir ve ülke dışına çıkmasına gerek kalmaz. Almanya prim iadesi yapar ise bu durumda kişiler Türkiye’den emekli olur ve Almanya ile olan ilişkileri kesilir.

Kimler Almanya'dan Prim İadesini Türkiye'ye Yapabilir ?

Almanya’dan Türkiye’ye prim iadesi alma hakkına sahip olanlar şu şekilde sıralanırlar:
  • Almanya’da çalışmış, Almanya’da prim ödemesinde bulunmuş olan ve Türkiye’ye dönüş yapan T.C vatandaşları,
  • Bu vatandaşların vefatı halinde, vatandaşa bağlı olarak hak sahibi konumunda yer alan eşler ve çocuklar, prim iadesi yapabilme hakkına sahiptirler.
Kişilerin prim iadesi haklarından yararlanmaları için yazılı dilekçe talebi ile Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekir.

Almanya’dan Prim İadesi Türkiye’ye Bekleme Koşulsuz Yapılır Mı?

Almanya’dan Türkiye’ye 2 yıl bekleme koşulu olmadan prim iadesi yapmak mümkün olup, bu ayrıcalıktan belirli şartlara sahip olan kişiler yararlanabilirler. 2 yıl bekleme koşulu olmadan prim iadesi talebi yapabilecek kişiler şu şekilde sıralanırlar:
  • 03.1987 tarihine kadar sınırlanmış olan süre içerisinde Almanya’dan Türkiye’ye dönmüş olan kişiler, 2 yıl bekleme koşuluna tabi tutulmazlar. Bu kişiler, diledikleri tarihte prim iadesi için talepte bulunurlar.
  • Türkiye’de yaşayan ve 65 yaşını aşmış olan TC vatandaşlarının, hem Türkiye’de hem de Almanya’da bulunan prim ödenme işlemleri süreleri 5 yılı aşmıyorsa, 2 yıl beklemek zorunda olmadan, Almanya prim ödemelerinin iadesini talep ederler.

Ölen Kişinin Almanya’dan Prim İadesi Türkiye’ye Nasıl Yapılır?

Ölen kişinin Almanya’dan Türkiye’ye prim iadesi yapılırken izlenen yöntemin bilgileri şu şekilde sıralanırlar:
  • Almanya’da çalışan ve sigorta primi ödemeleri yapılan bir kişinin ölmesi halinde, prim ödemelerinin iadesi, dul kalan eşine veya çocuklarına yapılır.
  • Vefat eden kişinin Almanya’da bizzat üstlendiği prim ödemeleri, 2 yıl bekleme süresi tamamlanmış olsa dahi, dul kalan eşin veya çocukların iade talebi yapması halinde, Türkiye’ye iletilir.
  • Bu yöntemler ile eş ve çocuklar prim ödemelerinde bulunan haklarından faydalandırılırlar.

Yetimler Almanya’dan İade Alınan Primlerden Nasıl Yararlanırlar?

Almanya’da prim ödemesi yapmış ve Türkiye’ye geri dönüş yapıp vefat etmiş olan kişilerin çocukları, Alman yetim aylığı primi ödemesi üzerinden yararlandırılırlar. Almanya’dan prim iadesi Türkiye’ye alınırken, yetim aylığı prim iadesinden faydalanmak için vefat eden kişinin çocuklarının, talep yapması gerekir. Vefat eden kişinin 18 yaşını doldurmamış olan ve eğitim alma koşulları devam eden çocukları, Almanya’dan Türkiye’ye prim iadesi talebinde bulunurlar. Meslek edinmek amacıyla eğitime devam eden veya kendine bakamayacak derecede engeli bulunan yetim çocuklar, vefat eden anne ve abalarının emeklilik primlerinden yararlanmak için Almanya’ya prim iadesi talebinde bulunurlar. Talep sonrası emeklilik primlerine bağlı olarak, yetim aylığı prim ödemesi alınır.

Almanya’dan Türkiye’ye İadesi Talep Edilemeyen Primler Hangileridir?

Almanya’dan Türkiye’ye iadesi talep edilemeyen prim çeşitleri şu şekilde sıralanırlar:
  • Almanya’nın vermiş olduğu işsizlik parası prim ödemeleri,
  • Almanya’nın kişilerin çocuk yetiştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla verdiği prim ödemeleri,
  • İşsizlik parası prim ödemeleri, Almanya’dan Türkiye’ye iade için talep edilemez.

Almanya’dan Türkiye’ye Prim İadesinde Gereken Belgeler Nelerdir?

Almanya’dan prim iadesi almak isteyenlerin başvuru sırasında iletmesi gereken evraklar şu şekilde sıralanırlar:
  • Kişiye ait nüfus cüzdanı ve fotokopisi,
  • Prim iadesi için ölen kişinin çocukları veya eşi başvuru yapacak ise, nüfus cüzdanı,
  • Ölen kişiye ait ölüm raporu,
  • Prim iadesinin talebinin istendiğini belirten birkaç cümleden oluşan ve isim, soy isim, tarih bilgilerinin yer aldığı, yazılı dilekçe, başvuru sırasında iletilmesi gereken evraklardır.

Almanya’dan Türkiye’ye Prim İadesi Talebi İçin Başvuru

Almanya’dan Türkiye’ye prim iadesi talebi yapanların başvuru sırasında izlediği adımlar şu şekilde sıralanırlar:
  • Prim iadesi talebinde bulunacak olan kişi, Türkiye’de ikamet ettiği adrese en yakın konumda yer alan Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne gider.
  • Kurum çalışanları ile görüşülüp, Almanya’dan prim ödemesi iadesi talebi yapılacağı bildirilir.
  • Nüfus cüzdanı ve iadenin yazılı talebinin yapıldığı imzalı dilekçe iletilir.
Adımların tamamlanması ile iade talebi için başvuru kaydı sağlanır. Başvuru sonrası iade talebinin kabulü ve onaylanması için süreç başlar. İade talebi kabul olan kişilerin, primlerine ilişkin iadeler Almanya tarafından hak sahiplerine iletilmektedir.
Editör: TE Bilisim