Alışveriş Haklarınızı Biliyor musunuz? Alışverişi çok seven ve mağduriyet yaşamamak isteyenler bu haberimiz sizin için. Alışveriş haklarınızı öğrenerek alışverişte mağdur olmayın. Alışveriş yapan vatandaşlar yasaların çoğu sizden yana fakat neyi, nasıl ve hangi durumlarda olduğunu tam olarak öğrenmeniz gerekli. Yapılan araştırmalara göre alışveriş esnasında ve alışveriş sonrasında da aldığımız ürünlerle ilgili olarak tam bilgiye sahip olmadığımız belirlendi. Alışveriş haklarımızı bilmediğimizden ötürü her zaman için mağduriyetimiz artmaktadır. Alışveriş esnasında yasaların tüketiciden yana olduğunu biliyor muydunuz? Tüketicinin her zaman için iade, değişim, onarım ve mislisi ile değişim gibi hakları olduğunu biliyor muydunuz? 6502 sayılı tüketici yasasının içeriğine göre, tüketicinin kendisinin bizzat görerek, beğenerek, seçerek aldığı ürünlerde iade ayıplı ürün olması koşuluna bağlı olmaktadır. Ürünün defolu olması, kullanıcının hatası olmadan kısa zamanda deformasyona uğraması, tanıtımı yapılan reklamdaki gibi özelliklere sahip olmaması gibi durumlarda tüketicinin hakları devreye alınarak işlem yapılmaktadır. Özürlü mal durumlarında, tüketicinin 30 gün olarak bildiği iade ya da değişim hakkının 1 ay (30 gün) ile sınırlı olmadığını biliyor muydunuz? Tüketiciler Derneği Başkanı Levent Küçük yasada belirtilen durumu şöyle açıkladı. Yasaya göre ürün kullanılmış dahi olsa da teslim tarihinden 6 Ay içinde ortaya çıkan ayıpların, teslim tarihinde var olduğu kabul edilmektedir. Malın ayıplı olmadığını kanıtlamak ise satıcıya aittir. Satıcı ürünün ayıplı olmadığını ispat edemez ise tüketicinin iade talebini kabul etmek zorundadır. Ürünün ayıplı olmama durumunda da tüketicinin iade hakkı bulunmamaktadır.

Uzaktan Alışveriş Şartlarına Çok Dikkat Edilmeli

Uzaktan Alışveriş Şartlarına Çok Dikkat Edilmeli, Teknoloji devrinde yaşamaya alışmaya çalıştığımız zamanlarda internet üzerinden, televizyondan, telefondan olarak, alışveriş yapmaya başlamış durumdayız. Buralardan ürünün ayıplı ya da ayıpsız olmaksızın 14 gün içerisinde gerekçe göstermeyerek aldığınız ürünü iade hakkınız bulunmaktadır. İade etmek için ürünün kullanılmamış olması gerekmektedir. Devre tatil, uzun süreli olarak yapılan tatil sözleşmelerinde, ön ödemeli konut satışı sözleşmelerinde, tüketici kredisi satış sözleşmelerinde ve finansal işlemlerde mesafeli satış sözleşmelerinde, tüketiciler hiçbir gerekçe göstermeksizin 14 gün içerisinde sözleşmeden cayma talebinde bulunabilirler. Değişim ve iade talepleriniz doğrultusunda satıcı talebinize olumlu bakmaz ise 8.400TL miktarına kadar bu tür işlemlerde hakem heyetine başvuru yapabilirsiniz. Belirttiğimiz tutarın üzerinde bir durum söz konusu ise başvuruda bulunmanız gereken yer tüketici mahkemesidir. Yaptığınız alışveriş işlemleri ile ilgili dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bu hususlar aşağıdaki gibi olmaktadır.
  • Faturanın üzerinde aldığınız ürünün yazmasına dikkat edin.
  • Garanti belgesini mutlaka alın ve onaylı olduğuna dikkat edin. Bu belgeyi de saklayın.
  • Etikette yazan ile kasa fiyatı farklı olamaz. Etiket fiyatını ödediğinize dikkat edin.
  • Cep telefonu, bilgisayar, televizyon, beyaz eşya ve küçük ev aletleri gibi ürünler yasal olarak 2 yıllık garanti kapsamında. Bozulursa, faturayla bu süre içinde ücretsiz onarım hakkınız var.
Faturanızı mutlaka alın ve saklayın.
Editör: TE Bilisim