2021 adres kodu öğrenme özellikle deprem sigortası yaptırmak için önem taşıyor. Açık adresten farklılık taşıyan adres kodu öğrenme işlemleri hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. Adres kodu ilerleyen zamanlarda daha geniş alanlarda da kullanılacaktır.

Adres Kodu Nedir?

Adres kodu tanımı itibariyle açık adresten farklılık taşımaktadır. Açık adres sokak, cadde, mahalle ve daire no bilgilerinden oluşmaktadır. Adres kodu ise bu bilgilerin tümünü içerecek şekilde her haneye ya da işyerine ait olan koddur. Ülke sınırları içinde yer alan, ister tek daire ya da işyeri isterse apartman içinde olan her konuta özel olarak tahsis edilen 10 haneli bir adres kodu bulunmaktadır. Daire ve işyerlerinin satışları durumunda da adres kodu değişikliği yaşanmamaktadır. Aynı zamanda adres kodu kişiye özel değil, konuta özel olmakta bu sayede her zaman geçerlilik taşımaktadır. 1 Mart 2013 tarihinden itibaren özellikle adres kodu deprem sigortası yaptırmak için gerekli olmaktadır. Bu tarihten itibaren Ulusal Adres Veri Tabanı üzerinden yapılacak olan DASK poliçelerinde adres kodu zorunluluğu bulunmaktadır.

Ulusal Adres Veri Tabanı UAVT Nedir?

Konuyla ilgili olarak UAVT nedir sorusunun da yanıtlanması önem taşımaktadır. Ulusal Adres Veri Tabanı’nın kısaltması olan UAVT, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanların ve Türkiye’de ikamet eden yabancıların ikametlerinin elektronik ortamda güncel halde tutulmasını sağlayan bir sistemdir. Bu bakımdan kişilerin ikamet adreslerinin güncelliği sağlanmaktadır.

Adres Kodu Niçin Kullanılır?

Adres kodu öğrenme pek çok durumda yarar sunmaktadır. Adres kodunu bilmek en başta nüfus işleri ve konut sigortalarının daha kolay bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır. Bu bakımdan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü ve Doğal Afetler Sigorta Kurumu tarafından adres kodu zorunlu hale getirilmiştir. Adres kodunun bilinmesi ile yapılabilecek işlemler şu şekildedir;
  • Hatalı adres bildirimlerinin önüne geçilir, devlet tarafından sistem temel alınarak kişinin ikamet adresine güncel olarak ulaşılır,
  • DASK deprem sigortasını kolay bir şekilde yapılmasını sağlar,
  • DASK deprem sigortasına sahip olmayan konutların tespitinin yapılmasına yardımcı olur,
  • Yanlış adres sonucunda hatalı sigortalama yapmanın önüne geçer,
  • UAVT tarafından üretilmiş zorunlu deprem sigortası poliçelerinin hazırlanmasını sağlar,
  • Zorunlu deprem sigortası hayata geçirildikten sonra bina yapımları için gerekli olan önem ve özenin en üst düzeyde yapılmasına neden olur,
  • Her türlü kurum ve konutun adres takibini kolay hale getirir,
  • Olası bir afet ya da deprem durumunda deprem sigortası kapsamında olan konutlara sigorta hizmetlerinin çok daha kolay ve pratik bir şekilde ulaşmasını sağlamaktadır.
Bu yararları bakımından adres kodu öğrenmek önem taşımaktadır. Aynı zamanda kentsel dönüşüm projeleri kapsamında da binanın mevcut durumunun belirlenmesinde adres kodu kullanılmaktadır.

Adres Kodu Nasıl Öğrenilir?

Adres kodu öğrenme işlemleri bütün konut sahiplerinin yasa gereğince yerine getirmesi gereken zorunluluk taşımaktadır. Genelde deprem sigortası yapımı için kullanılırken, zamanla adres kodunun kullanım alanları genişlemektedir. Bu kapsamda adres kodu bulma işlemleri şu şekilde yapılacaktır;
  • Öncelikle DASK’ın resmi internet sitesine girilir ve sayfada yer alan “Adres Kodu” bağlantısına erişilir.
  • Açılan sayfada “adres kodunu öğren” kısmı seçilir,
  • Daha sonra gelen sayfada kodu öğrenilecek adresin mahalle, köy, bucak, ilçe ve il bilgileri eksiksiz bir şekilde girilir. Kodun tam olarak öğrenilmesi için bu bilgilerin eksiksiz bir şekilde girilmesi önemlidir.
  • Ardından kodun asıl detaylı öğrenilmesi gereken bilgilerine sıra gelmektedir. Bu adımda cadde, sokak, bulvar meydana göre ya da bina site adına, bina numarasına göre kısımlarından hangisinden kesin eminlik duyuluyorsa o seçenek işaretlenir.
  • Sonraki adımda bina numarası ya da site – apartman adı yazılır,
  • En son olarak ise iç kapı ya da daire numarası girilerek işlem tamamlanır.
Bilgileri eksiksiz bir şekilde girdikten sonra ekranın sağ kısmında bulunan kırmızı kutucuk içindeki rakamlar adres kodunu göstermektedir. Bu sorgulamanın yanında adres kodunu öğrenmek isteyenler Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sayfasından da öğrenme işlemleri yapabilirler;
  • Öncelikle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi internet sayfasına giriş yapılır.
  • Burada bağlantılar arasından adres kodu öğrenme sayfası seçilir.
  • Açılan sayfadan adres bilgileri talep edilmektedir ve istenen bilgiler eksiksiz bir şekilde doldurulur.
  • Daha sonra sorgula seçeneği ile birlikte girilen adresin kod bilgileri ekranda çıkacaktır.
Bu yöntemlerin yanında e-devlet adres kodu sorgulama da yapılabilmektedir. E-devlet üzerinden sorgulama yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz;
  • Öncelikle e – devlet sistemine giriş yapılır, şifresi olmayanlar en yakın PTT şubesinden edevlet şifresi alabilirler.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra sağ üst kısımda yer alan isim soyadı yazan kutucuk seçilir ve buradan sırasıyla benim sayfam, adres bilgilerim kısmına girilir. Adres bilgilerim kısmına girildiğinde ikamet edilen adresin kod bilgileri de ekranda yer alacaktır.
Ayrıca bu kanallarda adres kodu doğrulama işlemi de yapılabilmektedir, bunun için ilgili sayfalardaki “adres kodu doğrulama” sayfasının seçilmesi gerekmektedir. İnternet kanalları dışında adres kodunu sorgulama işlemleri muhtarlık, belediye ve nüfus müdürlüklerinden de öğrenilmektedir. Ancak internet üzerinden yapılacak adres kodu öğrenme işlemleri çok daha hızlı yapıldığından kısa sürelerde sonuçlanmaktadır. Gerek internet üzerinden yapılan adres kodu öğrenme işlemleri gerekse de muhtarlık, belediye ya da nüfus müdürlükleri üzerinden yapılan sorgulamalarda herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Editör: TE Bilisim