Adli Bilimler Enstitüsü Lisansüstü Programlarına Nasıl Başvurulur?
Adayların ilgili pozisyona başvuru yapabilmeleri için şu adımları izlemeleri gerekmektedir;- Programlara başvurular şahsen yapılacaktır. Başvuruların yapılacağı adres Adli Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü /ANITTEPE ANKARA’dır. Bunun dışında yapılacak başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.
- Başvuru için istenen belgeler şu şekildedir;
- Adli Bilimler Enstitüsü resmi internet sayfasından temin edilecek form,
- Diploma ya da mezuniyet belgesinin aslı veya noter/okul onaylı örneği ve yanında fotokopisi, (Yüksek lisans programları için lisans diploması),
- Mezun olunan bölümü gösteren not döküm belgesi, belgenin 100’lük sisteme göre uyarlanmış olmalıdır. Not ortalaması 100’lük sistemden farklı olan adayların, mezun oldukları üniversiteye ait dönüşüm tablosunu ibraz etmemeleri halinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının tablosu kullanılacaktır.
- Programlara niçin katılmak istendiğini gösteren ve açıklayan niyet mektubu,
- 2015 sonrasında girilen ALES belgesi,
- YDS, YÖKDİL ya da YÖK tarafından kabul edilen yabancı dil sınavlarından alınan puanı gösteren belge, yabancı dil; İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Arapça, Çince, Japonca ve Farsça alanlarından olmalıdır,
- Nüfus kimlik belgesi,
- Yurtdışından mezun olunması halinde YÖK tarafından verilmiş denklik belgesi,
- Emniyet hizmetleri sınıfına mensup kişiler için görev belgesi,
- 50 TL başvuru ücretinin yatırıldığını gösteren dekont ile başvuru yapabileceklerdir.
- Başvurular şu bölüm mezunları için geçerli olacaktır; Polis Akademisi ( Lisans Mezunları), Milli Savunma Üniversitesi ( Lisans Mezunları), Adli Bilimler Fakültesi, Antropoloji, Fen Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Hukuk, Psikoloji, Sağlık Bilimleri ve Eczacılık Fakülteleri, Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Fizik Mühendisliği, Biyomedikal Mühendisliği, Sosyoloji, Tıp.
Adli Bilimler Enstitüsü Adli Uzman Öğrencisi Alımı Genel Şartları
Adayların başvuru yapabilmeleri için şu şartları taşıyor olmaları gerekmektedir;- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- Yabancı uyruklu kişiler için Türkiye’de öğrenci vizesine sahip olmak ve C1 seviyesinde Türkçe bilmek,
- Türk Ceza Kanunu 53’üncü maddesi kapsamında ifade edilen; Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından affa uğranılsa bile mahkum olmamak,
- Adli uzman olarak görev yapacak genel ahlak durumuna sahip olmak,
- Görevini yapmaya herhangi bir sağlık sorunu bulunmamak,
- Başvuru tarihi itibariyle askerlik ile ilişiğinin olmaması,
- Emniyete bağlı birimlerde adli uzman olarak görev yapmayı kabul etmek,
- Daha önce çalıştığı kurum ya da kuruluşlardan ahlaki ya da disiplin gerekçeleri ile çıkarılmamış olmak gerekmektedir.
- Adaylar Delil Bilimi ve Fen Bilimleri alanına başvuru yapabilecektir.
- Başvuru için asgari yabancı dil puanı 65 olup ALES puanı 70’tir.
- Adayların lisansüstü eğitimden mezun olmaları halinde adli uzman olarak görev yapmaları mümkün olacaktır. Bu kapsamda gerekli şartları sağlayarak emniyet içerisinde görev alabilirler ya da hukuk, tıp gibi kriminal alanlarda görev yapabilirler.
- Adaylar sadece bir programa başvuru yapabilirler. Fakat başka bir lisansüstü programa kayıtlı olan adayların başvuruları kabul edilmektedir. Fakat yapılacak mülakat sonrasında başarılı olan adayların kayıtlı olduğu program ile kaydının kesilmesi gerekmektedir. Adli Bilimler’e bağlı programlara kesin kayıt yaptırdıktan sonra başka bölümlerde kaydı olduğu öğrenilen kişilerin kayıtları silinmektedir.
- Son başvuru tarihinden sonra yapılacak başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.
- Başvuruları olumsuz sonuçlanan adaylar için başvuru ücretleri iade edilmeyecektir.
Editör: TE Bilisim