Çalışanlar zaman zaman hastalanmakta ve bu rahatsızlıklarından dolayı da geçici iş göremezlik raporu almaktadırlar. Geçici iş göremezlik raporu alan sigortalılara kanun bazı haklar tanımıştır. İşte tüm detaylarıyla hastalık sigortasından sağlanan haklar:

1-Kanuna göre hastalık hali nedir?

4/a eski adıyla ssk ve 4/b eski adıyla bağkur sigortalılık statüsüne tabii sigortalıların, iş kazası ve meslek hastalığı dışında kalan ve iş göremezliğine neden olan rahatsızlıkları, hastalık halidir.

2-Kimler hastalık sigortası hükümlerine tabiidir?

Hastalık sigortasının sağladığı haklardan faydalanacak sigortalılar şunlardır: 

-4/a sigortalılık statüsüne tabii sigortalılar - Aday çırak, çırak ve stajyerler, - Sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri - İntörn öğrenciler hastalık sigortasının kapsamında bulunmaktadır.

[caption id="attachment_5223" align="alignleft" width="300"] ssk bağkur rapor parası işgöremezlik ödemeleri[/caption]

3-Hastalık sigortasından sağlanan haklar nelerdir?

Hastalık sigortasından sigortalıya, hastalık hali nedeniyle çalışmaması durumunda geçici iş göremezlik ödeneği yani halk diliyle belirtmek gerekirse rapor parası verilmektedir.

4-Hastalık halinde geçici iş göremezlik ödemesi (rapor parası) raporlu olunan günlerin tamamı için ödenir mi?

Geçici iş göremezlik ödeneği; Sosyal Güvenlik Kurumunca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurullarından istirahat raporu alınmış olması şartıyla sigortalıya ortaya çıkan iş göremezliğin üçüncü gününden başlamak üzere her gün için verilmektedir.

Özetle hastalık raporlarında ilk iki gün için ödeme yapılmamaktadır. Ayrıca kesilen bu iki günün işveren tarafından da ödenme zorunluluğu yoktur.

5-Hastalık halinde iş göremezlik ödeneği (rapor parası) ne kadar ödenir?

Hastalık halinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği,

- Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı,

-Ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisidir.

6-Hastalık sonucu geçici iş göremezlik ödemesinden faydalanma şartları nelerdir?

Geçici iş göremezlik ödeneği ödenebilmesi için; -İstirahatin başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin sona ermemesi,

- İş göremezliğin başladığı tarihten önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması, -Sosyal Güvenlik Kurumunca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurullarından istirahat raporu alınmış olması, gerekmektedir.

7-Hastalık sonucu ödenecek iş göremezlik ödemesi (rapor parası) hangi bankadan alınabilir?

Geçici iş göremezlik ödenekleri Temmuz/2012 tarihinden itibaren T.C. Ziraat Bankası şubeleri aracılığı ile yapılmaktadır.

T.C. Kimlik numarası ile yapılan geçici iş göremezlik ödemeleri her ayın 8-14 tarihleri arasında yapılmaktadır. Bu sebeple ilgililerin mağduriyet yaşamamaları için, T.C. Ziraat Bankası nezdinde hesap işletim ücreti ödemeksizin hesap açtırmaları halinde, belirtilen hesaba aktarım sağlanarak, süre sınırı olmaksızın geçici iş göremezlik ödeneklerini alabilme imkanı sağlanmıştır.

Yapılan yeni düzenleme ile sigortalılara ait geçici iş göremezlik ödenekleri banka hesaplarına gönderildiğinde, kişilere cep telefonları üzerinden SMS mesajı yollanması sağlanmıştır.

Ayrıca Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası, Halk Bankası ya da Akbank şubelerinin herhangi birinde hesabı bulunanlar bu hesaplarını Sosyal Güvenlik Kurumu sistemine tanıtmaları halinde ayın 8-14 arasını beklemek zorunda kalmazlar.

8-Çalışmadığına dair bildirim olmadan iş göremezlik ödemesi yapılır mı?

Sigortalıların geçici iş göremezlik ödenekleri işyerinde çalışmadığına dair bildirimi yapılmadan ödemeleri gerçekleştirilir. Ancak işverenlerin cezalı duruma düşmemeleri için sigortalının işyerinde çalışmadığına dair bildirimlerini yapmaları gerekir.

Editör: TE Bilisim