Bilindiği gibi 11.09.2014 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 6552 Sayılı torba yasa ile Genel Sağlık Sigortası prim borçlarını da yapılandırarak peşin ya da taksitle ödeme imkanı getirilmiştir.

[caption id="attachment_1899" align="alignleft" width="504"] GSS YAPILANDIRMA İŞLEMLERİ[/caption]

01.01.2012'den itibaren sağlık güvencesi olmayan herkes için zorunlu hale gelen Genel Sağlık Sigortası bir çok kişinin mağdur olmasına sebep olmuştur.Hiç gelir testi başvurusu bulunmayan kişilere Sosyal Güvenlik Kurumu yüksek olan gelir seviyelerinden (g-2, g-3) tescil yaparak yüklü miktarda borçlar çıkarmıştır.İşte tam da burada torba yasa ile tüm borcu sildirebilme şansı doğmuştur.Nasıl mı?

GENEL SAĞLIK SİGORTASINA BORCUNUZ VAR MI SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

01.01.2012 tarihinden itibaren hiç gelir testine başvurmadıysanız ve SGK sistemi tarafından yüksek olan gelir seviyesinden genel sağlık sigortası tesciliniz yapıldıysa kesinlikle 31.03.2015 tarihine kadar gelir testi başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.Şayet gelir testi başvuru sonucunuz c-1 yani yeşil kart çıkarsa, SGK resen tescil edilen dönemleri silmekte ve en baştan itibaren yeşil karta çevirmektedir.Bu şekilde tüm borcunuz silinmiş olmaktadır.

Örnek:Üniversitede okuyan ve herhangi bir kapsamda sigortalı çalışmayan Ali'nin  anne ve babasının güvencesi bulunmadığından 01.01.2012 tarihinden itibaren genel sağlık sigortasında G-2 gelir seviyesinden tescili bulunmakta ve yaklaşık olarak 4.500,00 T.L. borcu bulunmaktadır.Ali 15.02.2015 tarihine kadar hiç gelir tespiti başvurunda bulunmamış ve torba yasadan faydalanmak için 15.02.2015 tarihinde bağlı bulunduğu Kaymakamlık Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma vakfına giderek gelir tespiti başvurusunda bulunmuştur.22.02.2015 tarihinde belli olan gelir testi sonucu c-1 yani yeşil kart çıktığından Ali'nin yeşil kartı torba yasaya göre 01.01.2012 tarihinden itibaren açılmış ve Ali böylelikle 4.500,00 T.L 'lik borçtan kurtulmuştur.

1-Genel Sağlık Sigortası İçin Yapılandırma Son Başvuru Tarihi Ne Zaman?

Genel Sağlık Sigortası borçlarını yapılandırmak için son başvuru tarihi 30.04.2015'tir. 2-Genel Sağlık Sigortası Prim Borçlarını Yapılandırmak İçin Nereye ve Nasıl Başvurulur?

Genel sağlık sigortası prim borçları için elden veya posta yoluyla ikametgahın bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvuruda bulunulması gerekmektedir.

3-Genel Sağlık Sigortası İçin Borçlar Kaç Taksitle Ödenebiliyor?

Genel Sağlık Sigortası borçlarını yapılandıran sigortalılar ödeme planı için peşin, 6 taksit, 9 taksit, 12 taksit ve 18 taksit seçeneklerinden birini seçebilmektedirler.

4-Genel Sağlık Sigortası Yapılandırılan Borç İçin İlk Taksit Son Ödeme Tarihi Ne Zaman?

Yapılandırılan genel sağlık sigortası borçları için ilk taksit son ödeme tarihi 01.06.2015 tarihidir.
5-GSS borcunu Yapılandıran Sağlıktan Faydalanır mı?

Bilindiği gibi 2014/04 dönemi sonrası prim borçları yapılandırma kapsamına girmemektedir.2014/04 sonrasındaki toplam borcunu ve yapılandırma ilk taksitini ödeyen sigortalılar sağlık hizmetlerinden faydalanabileceklerdir.

6-Yapılandırılan GSS borçları Nasıl Ödenir?
Yapılandırılan GSS borçları Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı tüm banka ve ptt şubelerine ödenebilmektedir.Banka ya da ptt ye borç ödenirken "6552 GSS Prim" şeklinde belirtilmesi gerektiğini özellikle vurgulamak isteriz. GSS borcu nasıl ödenir konusunda daha detaylı bilgi için lütfen tıklayınız
7-Taksit ya da Prim Aksatırsam Yapılandırma Bozulur mu?

 Bir takvim yılı içinde yasal süresi içinde ödenmemiş veya eksik ödenmiş ikiden fazla taksitin bulunması veya

 Bir takvim yılında ikiden fazla olmamakla birlikte ödenmemiş veya eksik ödenmiş taksitlerin en geç son taksiti izleyen ayın sonuna kadar ödenmemesi veya,

 İlk taksit ödeme süresinin sona erdiği ayda ödenmesi gereken primlerden başlanılarak, bir takvim yılı içinde ikiden fazla cari aya ilişkin sigorta primlerinin, çok zor durum hali olmaksızın ödenmemesi veya yasal süresi dışında ödenmesi ya da eksik ödenmesi halinde, yapılandırmadan yararlanma hakkı kaybedilmiş olacaktır.

8-Hangi tutara kadar yapılan eksik ödemeler ihlal olarak kabul edilmeyecektir?

Taksit tutarının % 10’u aşılmamak kaydıyla 5 liraya (bu tutar dahil) kadar yapılmış eksik ödemeler ihlal sayılmayacaktır

Özetle Belirtmek Gerekirse Yapılandırma Genel Sağlık Sigortalılarına Şu avantajlarısağlamaktadır:

-Genel sağlık sigortası tescili yapıldığı halde gelir testine hiç başvurmayan kişilerin, 31 Mart 2015 tarihine kadar gelir testine başvurması durumunda, genel sağlık sigortası borçları yapılacak gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren güncellenmektedir.

-10 Eylül 2014 ve öncesinde gelir testine yasal düzenlemelerde öngörülen süre geçtikten sonra başvuranlardan gelir düzeyleri asgari ücretin iki katından daha düşük olarak tespit edilmiş olanların, bu tespit öncesinde genel sağlık sigortası primi ödenmemiş olan süreleri hakkında da gelir testi sonucu bulunan tutarlar esas alınarak genel sağlık sigortası borçları güncellenmektedir.

-Diğer kapsamlarda sağlık güvencesi olmayan ve gelir testine tabi olan Genel Sağlık Sigortalılarına ait borç asıllarının 1 Haziran 2015 tarihine kadar peşin ödenmesi halinde gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilmektedir.

Editör: TE Bilisim