Evde yaşamakta olan bakıma muhtaç hasta ya da yaşlı yakınlarına bakmakla yükümlü olanlar için maddi açıdan ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla devlet tarafından sunulan evde bakım aylığı ödemeleri Kasım ayı ödemeleri hesaplara yatırılmaya başlandı.

Evde Bakım Aylıkları Yatırılmaya Başlandı

Devlet tarafından evde hasta ya da engelli yakınlarına bakanlar için ekonomik olarak destek sunmak amacıyla sağlanan evde bakım aylıklarının Kasım ayı ödemeleri yatırılmaya başlandı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yapılan açıklamada, engelli, yaşlı ve bakıma muhtaç olan kimselere verilmekte olan evde bakım aylıklarının ödemelerine başlanıldı. Evde yaşayan ve bakıma muhtaç halde olan, hasta, engelli ya da yaşlı kimselere bakanlar için sağlanan evde bakım ödeneği Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her ay farklı günlerde ödenmeye başlıyor. Bu yüzden evde bakım maaşlarının ne zaman yatırılacağını öğrenmek isteyenler her ay tarihleri merak ediyorlar. Kasım ayında ise 10 Kasım tarihinden itibaren evde bakım aylığı almakta olan iller belli oldu.

Evde Bakım Aylığı Ne Zaman Yatırılıyor?

Evde bakım aylığı yatırılma süreleri her ay farklılık taşıyor. Bu yüzden Kasım ayında da evde bakım aylıklarının ne zaman yatırılacağı aylığı alanlar tarafından merak ediliyordu. Devletin yaşlı, bakıma muhtaç ve ihtiyacı olan hastaların bakımlarını üstlenmiş olanlara vermekte olduğu bu sosyal nakdi yardım her ay düzenli bir şekilde doğrudan hesaplara yatırılıyor. Ancak her ay aynı günlerde evde bakım parası yatırılmıyor bu yüzden günlük harcamalarını karşılamak isteyenlerin hesaplarını buna göre yapması gerekiyor. Evde bakım parasının ödenmesinde illere göre farklılık oluştuğu için her ay yapılan ödemeler de değişiyor. Evde bakım aylığı almakta olanlar ödemelerinin durumunu kontrol etmek için e-devlet üzerinden sorgulama yapabilmektedirler. E-devlet’e giriş yapmak için şifre gerektiğinden şifresi olmayanlar ise en yakın PTT’ye giderek kendilerine şifre alarak e-devlet’e giriş yaparak evde bakım aylıklarının hangi tarihlerde bulundukları ile göre yatırılacağını öğrenebilmektedirler.

Evde Bakım Parası Yatırılan İller

Evde bakım aylıkları iller temel alınarak yatırılıyor. Bu kapsamda evde bakım aylığı alan kimselerin bulundukları şehre göre sistemden sorgulama yapmaları gerekmektedir. E – devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra arama ekranına Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama yazılarak arama yapılmalıdır. Ekrana gelen sorgu ekranından evde bakım aylığı yatırılmış olan illerin listesine ulaşmak mümkün olacaktır. Kasım ayı ödemeleri başladığı için yapılacak olan sorgular sonucunda hangi tarihte ödemenin gerçekleşeceğini öğrenebilirsiniz. Evde bakım aylığı ödemeleri aynı zamanda olası bir afet durumunda, afet yaşanan bölgeye öncelik verilerek ödeniyor. Bu yüzden maaşların yatırılmasında alfabetik sıralama gibi yöntemler kullanılmıyor. Örneğin geçen haftalarda meydana gelen İzmir depremi yüzünden Kasım ayı evde bakım aylıkları ilk olarak İzmir bölgesi için yatırıldı. Bunu ise orman yangınları ile uğraşmış ve büyük sorunlar yaşamış Hatay takip etti.

Evde Bakım Parası Öğrenme

Evde bakım parası ya da aylığının yatırılmasına yönelik internet kullanamayan kimseler ise SMS üzerinden de bakiyelerini öğrenebilmektedirler. Ziraat Bankası üzerinden öğrenilen SMS ile evde bakım aylığı sorgulama yapmak için telefonun mesaj kısmına girilmeli ve ardından büyük harfler ile BAKIYE yazılmalı ve ardından 4747’ye kısa mesaj gönderilmelidir. Mesaj göndermek ücretli olup normal mesaj gönderme tarifesi üzerinden ücretlendirme yapılmaktadır. Mesajın gönderilmesinden sonra gelecek yanıt mesajı ile evde bakım aylığı bakiyesi belirtilecektir.

Evde Bakım Aylığı Nasıl Alınır?

Evde bakım aylığı almak için belirli şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Öncelikli olarak aylığa başvuru yapacak ailenin gelir kriterine uygun olması gerekiyor. Bu bakımdan maaştan yararlanılması için söz konusu ailede ikamet etmekte olan ve nüfus kaydı olarak da o ailede ikamet ettiği görülen kimselerin kişi başına düşen ortalama geliri hesaplanmalıdır. Bu durumda SGK tarafından asgari ücretin üçte ikisi şartı bulunmaktadır. Buna göre asgari ücretin üçte ikisini geçen gelire sahip olan haneye evde bakım aylığı verilmemektedir. 2020 yılı için bu durumda dikkate alınacak kişi başı tutar bin 400 TL’dir. Ev içinde dört kişi yaşıyorsa 1400 x 4 = 5900 TL yapmaktadır. Dolayısıyla bu tutarın üzerinde eve gelir giriyorsa evde bakım aylığı verilmemektedir. Diğer bir önemli nokta ise engelli ya da hastanın bakıma muhtaç olmasıdır. Her hasta ya da engelli bakıma muhtaç olmadığı için evde bakım aylığının bağlanması noktasında hasta ya da engellilerin muhtaçlık durumu göz önünde tutuluyor. Bu durumda özellikle hastalıklarda kronik bir durum bulunuyorsa ve belirli bir süre sonra iyileşmesi mümkün değilse, hastanın ya da engelli kişinin temel becerilerini kendi başına yapamaması, yemek yiyememesi, banyo ve tuvalet gibi ihtiyaçlarını kendisinin yapamaması gibi durumlarda kişinin bakıma muhtaç olduğuna karar verilmekte ve bu kapsamda evde bakım aylığı bağlanmaktadır. Bu şartların dışında kalan kimselere yönelik evde bakım aylığı verilmiyor.
Editör: TE Bilisim