Emeklilikte yaşa takılanlara 2018 yılında düzenleme çıkacak mı? Her torba yasa düzenlemesi gündeme geldiğinde en çok beklentiye giren kesimlerden birisi de emeklilikte yaşa takılanlar oluyor.  Yürürlükteki Sosyal Güvenlik mevzuatımıza göre çalışan bir kişinin emekli olabilmesi için sigorta ilk başlangıç tarihine göre gerekli olan sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı ve yaş şartlarını birlikte sağlaması gerekiyor. Emeklilik için gerekli olan prim gün sayısı ve sigortalılık süresi şartlarını sağlamış ancak yaş şartını sağlayamayanlar emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olarak adlandırılmaktadır.  2018 sgk affı düzenlemesini içeren torba yasanın 2018 yılında TBMM'ye gönderilmesini beklemekteyiz. Peki 2018 torba kanunda erken emeklilik yaşa takılanlar ile ilgili bir düzenleme olacak mı? Emeklilikte yaşa takılanlar son durum 2018 Emeklilik için prim gün sayısı ve sigortalılık süresi şartlarını sağlamış ancak yaşı tamamlamadığı için emekli olamayan binlerce kişi erken emeklilik düzenlemesinin getirilmesini bekliyor. 2018 yılında Sosyal Güvenlik mevzuatında düzenlemeler içeren yeni bir yasanın TBMM'ye gelmesini bekliyoruz. Yeni yasada yaştan emeklilik bekleyenler ile ilgili bir düzenleme yer alıp almayacağı merak konusu. Bu düzenlemenin torba kanunda yer alması için gündem oluşturmak gerekir. Emeklilikte yaşı bekleyenler ile ilgili düzenlemenin torba yasaya girmesi zor bir ihtimal gibi görünse de imkansız değil. Yeni emeklilik yasası 2018 2018 yılında SGK ve bağkur ile ilgili düzenlemelerin yer alacağı torba yasada emeklilik ile ilgili düzenlemenin yer alıp almayacağı hususu henüz net değil. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere gündem oluşturmak düzenlemenin torba yasaya girebilmesini sağlamak adına önemli. Yeni Sgk affı 2018 hangi düzenlemeleri içerecek ? 2018 yılında SGK ile ilgili yapılmasını beklediğimiz düzenlemeler şunlar;
  • Bağkur ihya borçları ile ilgili yeni bir düzenleme gelecek. Yeni düzenleme ile bağkur ihya borçları yaklaşık %40 indirimli ödenmiş olacak.
  • Bağkurda 60 günden fazla prim borcu olup sağlıktan yararlanamayanlara ücretsiz sağlık hizmeti verilmesi imkanı sağlanacak.
  • 4b bağkur prim borcu 12 aydan fazla olanların bu borçları silinecek ve hizmetleri de dondurulabilecek.
Editör: TE Bilisim