Özellikle çalışmakta olan anneler için 2021 bebek bakıcı teşviki hesaplama ve primleri ne kadar sorusu merak ediliyor. SGK tarafından çalışmakta olan annelere destek sunulması amacıyla bebek bakıcısı teşviki verilmektedir.

Bebek Bakıcısı Teşviki Nedir?

Çalışan annelerin iş yaşamları yüzünden çocuklarına yeterli zamanı ayıramamaları durumunda, SGK kapsamında sigortalı olarak çalışmakta olan anneler için bakıcı desteği verilmektedir. Bebek bakıcısı teşviki kapsamında bakıcının masrafları belirli oranlarda SGK tarafından karşılanmaktadır. Bu teşvik kapsamında hem bakıcılar iş bulmakta hem de anneler için çocuklarının bakım masrafları azalmaktadır. Bakıcı teşvik destekleri kendi içinde farklı türlere ayrılmaktadır. Teşvikten yararlanmak için bu alanların bilinmesi yararlı olacaktır;
  • 5510 sayılı teşvik; çalışmakta olan annelerin bu kapsamdaki teşvikten yararlanması için SGK primlerinin eksiksiz bir şekilde ödenmesi gerekmektedir.
  • 4447 sayılı teşvik; genelde tercih edilen teşvik türü olup bakıcıların son 6 aylık içindeki süreçte sigortalı olmaması yani çalışmıyor olması gerekmektedir. Bakıcılar erkek ise en fazla 29 yaşına kadar olabilmektedir. Kadın bakıcılar için ise herhangi bir yaş şartı bulunmamaktadır. Bu kapsamda olanlar 24 aya kadar teşvikten yararlanabilmektedirler. Bakıcı İŞKUR kapsamında olduğu için bu teşvik süresi 6 aylık süreler dahilinde uzatılabilmektedir.
  • 4447 sayılı teşvik; devlet destekli olan verilen teşvikler arasına en son eklenmiş olanlardır. Hem işverenler hem de çalışanlar çeşitli avantajlara sahip olmaktadır.
Bu teşvik maddeleri uyarında sağlanan bebek bakıcısı desteğinden yararlanmak mümkün olmaktadır.

Bebek Bakıcısı Teşviki Nasıl Alınır, Şartları Neler?

Bebek bakıcı teşviki yararlanma şartları destekten yararlanmak için yerine getirilmesi gerekmektedir. Bebek bakıcısı teşvik şartları şu şekilde belirlenmiştir;
  • Bebek bakıcısı olarak çalıştırılacak olan kişinin İŞKUR kapsamında kayıtlı olması gerekmektedir. İŞKUR’a kayıtlı olmayan kimselerin de işe alınmadan önce sisteme kaydedilmeleri mümkündür. İşe alınmadan önce üç aylık dönem içerisinde 10 günden fazla sigortalı olarak bir işte çalışılmamış olması gerekmektedir. Mevcut çalışan sayısına göre ilave işe alım yapmak mümkündür.
  • Mevcut çalışanı işten çıkararak teşvikten yararlanmak isteyenlere teşvik sağlanmaz.
  • Teşvikten yararlanma süresi dolmadan bakıcının işten ayrılması durumunda yerine alınacak olan kişi için kalan süre kapsamında teşvikten yararlanma olanağı bulunmaktadır.
  • İşveren aylık prim ve hizmet belgelerini SGK’ya yasal süreler içerisinde teslim etmelidir.
  • İşverenin SGK’ya prim, idari para cezası ya da bunlara yönelik gecikme zammı ve cezası ya da borcu da bulunmamalıdır. Yapılandırılmış olan borcu bulunuyorsa gerekli ödemeler de düzenli olarak yapılmalıdır.
  • Sahre sigortalı bildiriminde bulunulmamalıdır.
Bu şartların işveren ve bakıcı tarafından sağlanması halinde bebek bakıcısı çalıştırma konusunda sunulan teşvikten yararlanmak mümkün olmaktadır.

Yabancı Bebek Bakıcısı Çalıştırılır mı?

Özellikle son dönemlerde bebeklerin yabancı dil daha kolay şekilde öğrenmeleri için anne ve babalar tarafından yabancı bebek bakıcısı rağbet görmektedir. Söz konusu koşulların sağlanması halinde yabancı bebek bakıcısı da teşvik kapsamında değerlendirilmektedir. Ancak bahsedilen koşulların eksiksiz olarak sağlanması gerekmektedir. Aynı zamanda Türkiye’de çalışma izni de yabancı uyruklu kişilerde bulunması gerekiyor. Konuyla ilgili olarak bilinmesi gereken bir diğer nokta da emekli olan kimselerin çalıştırılması halinde bu teşvikten yararlanmak mümkün değildir. Teşvik sağlanacak olan bebek bakıcısı emekli olmamalı ve yaşlılık, malullük ya da emekli aylığı almıyor olması gerekmektedir.

Bakıcıya Sigorta Yaptırılması Gerekiyor

2021 bebek bakıcısı teşviki kapsamında bakıcı çalıştıranların bilmeleri gereken önemli konuların başında bakıcının ayda 10 günden fazla çalışması halinde sigortasının yapılması gerekiyor. Bakıcının 10 günden fazla çalışması halinde sigortası bulunmuyorsa bu durumda işveren idari para cezası ile karşılaşabilmektedir. İşe giriş bildirgesinin bakıcının ilk işe başladığı ayın sonuna kadar SGK’ya ibraz edilmesi gerekmektedir. Aksi halde idari para cezası uygulanmaktadır. Eğer bakıcı ayda 10 günden az çalışıyorsa bu durumda sigorta yapmak için gündelikçi sigortası tercih edilmelidir. 10 günden az çalışan bakıcılar için sadece iş kazası ve meslek hastalığına karşılık kısa vadeli sigorta primi ödemesi yeterli olacaktır. Ayda 10 günden az çalışmakta olan bakıcıların sigortaya alınmaması halinde herhangi bir cezai yaptırım bulunmamaktadır. Ancak sigorta yaptırmış olanlar söz konusu olası bir kaza halinde çalışanlarını güvence altına alabiliyorlar.

Bebek Bakıcı Maaşında Vergi Ödenir mi?

Bebek bakıcısı teşviki kapsamında işverenlere kolaylık sağlamak amacıyla gelir vergisi ve damga vergisi de talep edilmiyor. Gelir vergisi kanunu kapsamında bakıcıların ücretlerinden gelir vergisi alınmıyor. İlgili kanun kapsamında bakıcılar özel çalıştırılanlar olarak tanımlanıyor ve bu yüzden aylıklarını ödemek için damga ve gelir vergisi kesintisi de uygulanmıyor. Bu durum bakıcının eline daha yüksek tutar geçmesini sağlarken aynı zamanda işveren açısından da tatmin edici oluyor.

2021 Bebek Bakıcı Maaşı ve Teşvik Tutarı Ne Kadar?

2021 bebek bakıcı maaşı gelir vergisinden muaf tutulmaktadır ve bu yüzden bakıcılar için sigorta da gerekli olacağından yeni asgari ücretten gelir vergisi kesintisi olmadan belirlenecek olan hesaplama kapsamında bebek bakıcıları en az 3 bin 40 TL almaktadırlar. Bu tutar asgari tutar olup işveren ile anlaşma kapsamında daha yüksek olabilmektedir. 2021 yılında bebek bakıcı teşvik hesaplama ise şu şekilde yapılmalıdır; bakıcı teşvikinden önce hesaplanması gereken temel nokta bakıcı sigorta priminin hesaplanmasıdır. Bakıcı SGK primi ise brüt asgari ücretin yaklaşık olarak yüzde 37,5 oranı ile hesaplanarak bulunmaktadır. Bakıcı teşviki ücretleri hangi teşvik kapsamında faydalanılıyorsa buna göre değişkenlik göstermektedir. Bakıcı desteği bahsedildiği gibi farklı maddeler ve kanunlar kapsamında verilmektedir. Bu kapsamda 5510 sayılı 5 puanlık prim indirimi mevcut tutar üzerinden yüzde 32,5, 4447/10 madde teşvikinden yararlanılıyorsa yüzde 17, 4447/19 teşvikinden yararlanılıyorsa sigorta primlerinin tamamı devlet tarafından karşılanmaktadır. Bu teşvik hesaplamayı bakıcıya verilen ücret üzerinden değerlendirmek gerekmektedir.

Bakıcı Teşviki ile Özel Durumlar Neler?

Bakıcı teşvikinden yararlanmak isteyenler için belirli noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Teşviklerden yararlanılması için bakıcının işsiz olması gerektiği için bu kapsamda öğrenciler, staj yapanlar ya da mesleki öğrenim görenler de bakıcı olarak İŞKUR’a başvuru yapabilirler. Bunun yanında çocuk sayısına göre bebek bakıcısı teşvik sayısı da artış gösterebilmektedir. Buna göre birden fazla çocuğu olanlar çocuklarına daha iyi bir hizmet ve eğitim sağlanması için çocuk sayısına göre bakıcı çalıştırabilir ve her bakıcı kapsamında teşvikten yararlanabilirler.

Bebek Teşviki Ne Kadar Devam Eder?

Bebek teşviki süresi ilgili kanunlar kapsamında belirlenmiştir. Bakıcı teşvikinden kadın bakıcı kapsamında yararlanılıyorsa bu durumda 18 ay süreyle bakıcı teşviki almak mümkündür. Erkek bakıcı ise 12 ay boyunca bu teşvikten yararlanır. Bu hususlar 4447/19 için geçerli olmaktadır. 4447/10 için ise toplam tutarda 30 aya varan süreler boyunca teşvikten yararlanmak da mümkün olmaktadır.

Bebek Bakıcı Teşviki Nasıl Başvurulur?

Bebek bakıcı teşviki yapmak için ilgili koşulların sağlanması halinde en yakında SGK il müdürlüğüne başvuru yapılması gerekmektedir. Burada verilecek olan formun doldurulması sonrasında İŞKUR kapsamında bebek bakıcı önerileri de yapılabilecektir. Eğer işverenin tanıdığı bir kişinin bakıcı olarak çalışması isteniyorsa, bakıcının İŞKUR sisteminde olması ve ilgili şartları sağlaması gerekiyor.
Editör: TE Bilisim