2016 yılında kanunlaşması beklenen iki torba yasada binlerce çalışana ve emekliye müjdeli haberler var. Muhtar maaşları yükselecek, Doğum sonrası kısmi zamanlı çalışma getirilecek, emeklilerin SGDP kesintileri kaldırılacak, GSS borçları silinecek, polislerin maaşları zamlanacak. İşte tüm detaylarıyla 2016 yılında torba yasa ile yapılması planlanan düzenlemeler.

Doğum Sonrasında Aylıksız İzne Ayrılan Memurlara Kademe İlerlemesi

Devlet memurlarından doğumdan sonra ücretsiz izin kullanan anne ya da babaya ücretsiz izinde geçen her yıl için bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için de bir derece ilerlemesi verilecek. Böylece aylıksız izne ayrılan devlet memurlarının kademe ve derece ilerlemesinde kaybı olmayacak.

Bu düzenleme torba yasanın yürürlülük tarihinden itibaren geçerli olacak.Geçmişte aylıksız izne ayrılan devlet memurlarının bu düzenlemenin kanunlaştığı tarihten önceki ücretsiz izin süreleri kademe ve derece ilerlemesinde esas alınamayacak.

Kadın Çalışanlara Doğum Sonrasında Kısmi Zamanlı (Part Time) Çalışma İmkanı

Emekli sandığı kapsamında çalışan kadın memurlara doğum izin süresinin bitiminden itibaren: -Birinci çocuk için 2 ay, -İkinci çocuk için 4 ay, -Üçüncü ve üzeri çocuklar için ise 6 ay yarı zamanlı çalışma hakkı verilecek. Yarı zamanlı çalışma süreleri için memurların aylıkları tam ödenecek. Çocuğu engelli doğan annelere doğum izin süresinin bitiminden itibaren 12 ay süreyle yarı zamanlı çalışma imkanı tanınacak. Muhtarların Maaşlarına Zam  Muhtarlara 950,00 TL tutarında ödenen maaş 350,00 TL zamla 1.300,00 TL'ye yükseltilecek. Uzman Erbaşlara Ek Gösterge Zammı Uzman erbaşların 2200 olan ek göstergeleri 3000 olarak değiştirilecek.Böylece uzman erbaşların alacağı aylık tutarı ile emekli ikramiyesi tutarı yükselmiş olacak. Emekli Maaşlarından Kesilen Sosyal Güvenlik Destekleme Primi (SGDP) Kaldırılacak Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan emeklilerden %10 oranında yapılan Sosyal Güvenlik Destekleme Primi Kesintisi kaldırılacak.Böylece emekli %10 daha zam almış olacak. GSS Borçları Silinecek Liseden ve üniversiteden mezun olan gençlere mezuniyet tarihinden itibaren 2 yıl süreyle ücretsiz sağlık hizmeti verilecek. Liseden mezun olanlar için üst sınır 20 yaş iken üniversiteden mezun olanlar için 25 yaş. Torba Kanunla Sigorta Öncesi Doğan Çocuklar İçin Doğum Borçlanması İmkanı Verilecek mi? Bilindiği üzere kadın çalışanlar  ilk defa sigortalı oldukları tarihten önce doğan çocukları için doğum borçlanması yapamıyorlar. Ancak torba kanunla böyle bir düzenleme yapılması beklenmiyor. Torba Kanunla Stajyer ve Çıraklık Sürelerinin Emeklilikten Sayılması Şeklinde Bir Düzenleme Olacak mı? Bilindiği üzere çıraklık ve stajyerlik kapsamındaki sigorta başlangıçları emeklilikte kabul edilmemekte. Ancak bunların emeklilikte sayılması ile ilgili torba yasa ile bir düzenleme yapılması şu anda gündemde yok. Torba Yasa ile Emeklilikte Yaş Bekleyenler ile İlgili Bir Düzenleme Olacak mı? Emeklilik için gerekli prim günü ve sigortalılık süresi şartını tamamlayan ancak yaş şartını sağlayamayan ve yaşa takılanlar ile ilgili torba kanunda bir düzenleme yok. Torba Yasa ile Taşeron İşçilere Kadro Verilecek mi? Mecliste yer alan iki torba kanunda taşeron işçilerin kadroya alınması ile ilgili bir düzenleme yok.
Editör: TE Bilisim