Türkiye İstatistik Kurumu (TÜŞK) tarafından 2022 yılına ait gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) büyümesini açıkladı. Açıklanan verilere göre milli gelirde yaşanan artışla beraber EYT ile emekli olacak kişilerin aylıklarına da yapılacak zam oranları belli oldu.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yasanın kısa süre önce TBMM Genel Kurulu’ndan geçmesinin ardından Türkiye’de milyonlarca kişi EYT ile emeklilikte sürecin nasıl işleyeceğini merak ediyor. Bir yandan süreç devam ederken, diğer yandan kimin EYT kapsamında ne kadar maaş alacağı da araştırılan konular arasında yer alıyor. TÜİK tarafından açıklanan son veriler ise oranların yeniden hesaplanmasına neden oldu.

OCAK AYINDAN SONRA EMEKLİ OLACKALARI KAPSIYOR!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) büyüme rakamlarını açıkladı. Buna göre Türkiye’nin söz konusu yıl için büyüme oranı yüzde 5.6 olarak gerçekleşti. Tahminlerin üzerinde gerçekleşmesi ise dikkat çekti.

2022 yılı GSYH büyüme rakamları ise bu yıl Ocak ayından sonra emekli olanların aylıklarına doğrudan yansıyacak. Yıllık yüzde 5.6 olarak açıklanan büyüme oranlarının yüzde 30’u oranında artış olacak. Bu da yüzde 1.68 artış anlamına geliyor.

EYT İLE EMEKLİ OLANLARIN MAAŞLARINA YANSIYACAK!

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre GSYH’de yaşanan büyüme EYT kapsamında emekli olanları da ilgilendiriyor. Nisan ayında aylıkları bağlanması hedeflenen EYT’liler, son gördükleri tutara yüzde 1.68 oranında zam ekleyerek hesaplama yapacaklar.

EYT yasasından bağımsız olarak emeklilik dilekçesini 1 Ocak’tan sonra veren ve özel sektördeki SSK çalışanları ve Bağ Kur’lular ile 15 Ocak’tan sonra veren kamu işçilerinin aylıklarında bu kapsamda artış yaşanacak. Geçmiş yıllarda emekli olanların maaşlarına ise bu artışlar yansımayacak.

KATSAYI 1.6703 OLARAK BELİRLENDİ!

İlk kez emekli olacakların aylıklarında çalışma hayatı boyunca SGK’ya bildirilen prime esas kazançların güncel tutarı üzerinden bağlanıyor. 2008 sonrası kazançların tutarı ise yıllık tüketici fiyat endekesi (TÜFE) artışının yüzde 100’ü ile yıllık GSYH artışının yüzde 30’una göre katsayı hesaplanıyor. Bu kapsamda katsayı yeni rakamlara göre 1.6703 olarak hesaplandı.

Editör: TE Bilisim