Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülen yeni bir torba kanun var. Torba kanun içeriğinde neler var? Torba kanunla vergi mevzuatında hangi değişiklikler yapılıyor? Torba kanun ile Sosyal Güvenlik Mevzuatında neler değişecek? Torba kanunda bağkur affı var mı? Torba kanunda emeklilikte yaş bekleyenler ile ilgili bir düzenleme var mı? Torba kanunda staj mağdurları ile ilgili düzenleme olacak mı? İşte madde madde yeni torba kanun. Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına dair yasa ile getirilecek düzenlemeler şu şekilde; Torba Kanun Düzenlemeleri Mayıs 2017 1-SGK Prim borçları ve Vergi borçları yeniden yapılandırılacak Kanunla 2017/Mart ayı itibariyle kesinleşmiş ve son ödeme vadesi geçmiş SGK prim borçları ile vergi borçları yeniden yapılandırılabilecek. Yeniden yapılandırma başvuruları 30 Haziran 2017 tarihine kadar yapılabilecek. Yeni yapılandırmadan prim ve vergi borçlarını 6736 sayılı yasa kapsamında yapılandırmış olanlar da yararlanabilecek. Prim ve vergi borçlarının gecikme zamları ve faizleri silinecek. Borçlar 6,9,12 ve 18 taksit seçenekleri ile ödenebilecek. 2-Vergiye uyumlu mükellefler için  vergi borçları 36 aya kadar taksitlendirme yapılabilecek, Ödeme vadesi geçmiş vergi borcu olan ve bu borcunu ödemek isteyen, ancak peşin ödemede zorlanabilecek mükellefler vergi dairelerine yazılı müracat ederek vergi borçlarını taksitlendirebilecekler. Mükellefin bundan yararlanabilmesi için;
  • En az 3 yıldır aktif mükellefiyetinin bulunması,
  • Başvuru tarihinden itibaren geriye dönük 3 yıl içerisindeki vergi beyannamelerini kanuni süresi içerisinde bildirmiş olması gerekmektedir.
3-Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi İdari Para Cezası Kısmı ile ilgili düzenleme Bildiğiniz gibi 01.01.2018 tarihinden itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu'na verilen aylık prim hizmet belgesi ile vergi dairesine verilen muhtasar beyanname  muhtasar ve prim hizmet beyannamesi adı altında tek belge olarak birleştirilecek. Yapılacak düzenleme ile 5510 sayılı kanun gereği idari para cezası uygulanması durumunda aynı durum için vergi kanunun 352'inci ve 355'inci maddeleri ile ceza uygulanması gerekli ise bu cezalar uygulanmayacak. Sadece 5510 sayılı kanun gereği ceza uygulanacak. 4-İstanbul'daki bazı hazine arazileri rayiç bedelleri üzerinden satılacak İstanbul'un Silivri ilçesine bağlı Sayalar, Danamandıra ve Çayırdere Köyleri ile Çatalca ilçesi Hallaçlı, Gümüşpınar, Aydınlar, Karamandere ve Yaylacık köylerinin eski köy yerleşim alanları ile Çatalca ilçesi Binkılıç mahallesinde bulunan Hazine Arazilerinin 5000 m2 ye olan kısmı 19/07/2003 tarihinden önce kullanılıyor olması koşulu ile mal sahiplerine rayiç bedel üzerinden satılabilecek. 5-Hurda araç yasası gelecek Torba kanun ile 1997 model ve daha eski araçlar için hurda yasası çıkacak. Getirilecek düzenleme ile bu araçların 31 Aralık 2018 tarihine kadar tahakkuk edecek motorlu taşıtlar vergi borçları ile diğer tüm borçları silinebilecek. Mevcutta olmayan araçlar için de araç sahipleri yasadan yararlanabilecek. Araçlarını Makine Kimya Endüstrüsü Kurumu'na teslim edenlere de aracın kilosu başına belirlenen oranda ödeme yapılacak. Torba kanunda yer almayan düzenlemeler
  • Bağkurda geriye dönük af bekleyen, 2008 öncesi oda ve vergi kaydı olup bağkur kaydı olmayanlar ile ilgili bir düzenleme yok.
  • Bağkur ihya borçlarına af yok.
  • Staj girişinin emekliliğe sayılması konusunda bir düzenleme yok.
  • Emeklilik için gerekli prim gün sayısı ve sigortalılık süresi şartlarını sağlamış ancak yaş şartını sağlayamamış yani emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili bir düzenleme yok.
  • Torba Kanun Ne Zaman Çıkacak?
Torba kanun görüşmeleri Türkiye Büyük Millet Meclisinde devam ediyor. Kanunun en geç 2017/Mayıs ayında resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesini bekliyoruz.
Editör: TE Bilisim