Bilindiği üzere son günlerde Hükümet'in üzerinde çalıştığı meselelerden birisi de sigortalılar için zorunlu hale getirilecek Bireysel emeklilik sistemi. Tasarrufu arttırmak amacıyla yakında uygulamasına başlanılacak sistemin detayları da netleşmeye başladı. Zorunlu BES kimleri kapsayacak? Sistem nasıl işte detaylar:

Zorunlu BES Nedir?

Tasarlanan yapı uluslararası uygulamalara benzer biçimde, kişilerin kendilerince herhangi bir işlem yapmalarına gerek kalmadan, otomatik olarak bireysel emeklilik sistemi ile tanıştırılması ve bu yolla ikinci bir emeklilik geliri elde etmeleri imkanı sunulması ve sonrasında kişilere istedikleri zaman paralarını çekerek sistemden ayrılabilme imkanı verilmesi esasına dayanıyor.

Sisteme Kimler Dahil Olacak?

Mevcut çalışanlar, yeni işe girenler ve iş değiştirenlerden 45 yaşın altında olanlarotomatik olarak sisteme dahil edilecek.

Zorunlu Bes Katkı Payı Ne Kadar Olacak?

Katkı payının asgari 100 lira olması bekleniyor.

İsteyen Sistemi Bırakabilecek mi?

Sigortalılar 6 aylık zorunlu kalış sürecinin ardından isterlerse sistemden paralarını çekerek ayrılabilecek.

Zorunlu BES'te Birikimler Nerede Toplanacak?

Sisteme ödenen katkı payları ve bunların getirileri, aynı BES'te olduğu gibi kişilerin kendi adlarına açılan bireysel hesaplarda tutulacak.

Zorunlu BES'te Devlet Katkısı Olacak mı?

Otomatik katılım sisteminde BES'tekine benzer bir devlet katkısı desteğinin öngörülüyor.

Zorunlu Bes Hangi Yaş Grubuna Zorunlu Olacak?

Sisteme 45 yaş altındaki sigortalılar dahil edilecek.

Özetle tasarının yasalaşması ile birlikte Kişilerin sosyal güvenlik sisteminden alacakları maaşlarda emeklilik döneminde bir düşüş oluyor. Bu çerçevede, özellikle 20-25 yıl sonra emekli olacaklar için emeklilik birikimine şimdiden başlanmaması durumunda, emeklilikte gelirlerde düşme riski bulunmaktadır. Bu itibarla, kişilerin mümkün olduğunca uzun süreyle ve emekliliklerine yönelik olarak birikim yapmaları önem arz ediyor. Otomatik katılım sistemi bu noktada önemli bir görev üstlenecektir.

Editör: TE Bilisim