Kanunun kadınlara tanımış olduğu en önemli haklardan birisi doğum borçlanmasıdır. Doğum borçlanması konusunda detaylı bilgilere doğum borçlanması ile ilgili her şey konulu yazımızda yer vermiştik. Bildiğiniz gibi kadınlara ilk sigorta girişinden önce doğan çocuklar için doğum borçlanması hakkı verilmiyor. Doğum borçlanması da askerlik borçlanması gibi olacak mı? Yani sigorta girişinden önce doğan çocuklar için de borçlanma yapılabilecek mi?  Sigorta girişi öncesi doğan çocuklar için doğum borçlanması yasası geliyor! Yukarıda da belirttiğimiz üzere kadınların ilk sigorta başlangıç tarihinden önce doğan çocuklar için doğum borçlanması yapma hakları bulunmamakta. Annelere sigortadan önce doğan çocuklar için borçlanma hakkı verilmesi ile ilgili düzenleme tamamlandı. Düzenlemenin yasalaşması halinde binlerce anne sigorta girişinden önce doğan çocuğu için doğum borçlanması yapabilecek ve erken emekli olabilme hakkına kavuşacak. Getirilecek düzenleme ile birlikte kadınlar da tıpkı erkeklerin sigorta girişi öncesi askerliğini borçlanabilmesi gibi doğum sürelerini borçlanabilecek. Borçlanma yaptığı süre kadar sigorta girişi geri çekilecek ve daha erken emekli olabilme hakkı kazanacak. Düzenlemenin tamamlanmasının ardından teklif TBMM'ye sunulacak. Eğer yasalaşırsa binlerce kadın bu haktan faydalanacak ve erken emekli olabilecek. Doğum borçlanması hakkında bilinmesi gerekenler!
  • Kadınların 3 çocuk için doğum borçlanması yapma hakları bulunmaktadır.
  • Her çocuk için 720 güne kadar toplamda da 2160 güne kadar borçlanma hakkı bulunmaktadır.
  • Borçlanma süresi çocuğun doğum tarihi ile doğum tarihinden sonraki 24 ayın dolduğu süreye kadardır. Bu arada anne adına yatan prim varsa 24 aylık süreden düşülerek borçlanma yapılır.
  • Bağkurlu kadınlar da doğum borçlanması yapma hakkına sahiptir.
  • Doğumdan sonra vefat eden çocuklar için doğum tarihinden vefat tarihine kadar geçen süre doğum borçlanması yapılabilir.
2017 Doğum borçlanması ne kadar? 2017 yılında doğum borçlanması için ödenecek günlük en düşük tutar 18,96 TL. Bu konuda bilgiye 2017 Doğum borçlanması hesaplama konulu yazımızdan ulaşabilir ve uzmanımıza ne kadar borçlanma yapmanız gerektiğini sorabilirsiniz.
Editör: TE Bilisim