SGK Kurumuna idari para cezası ödemek isteyenler, borçlarını sorgulamak ve nereden ödeyeceklerini öğrenmek isteyenler, bu ödemeleri anlaşmalı bankalara yapabilmektedir. Bunun yanında idari para cezası almış bir işletmenin işvereni, cezayı zamanında ödemesi halinde indirimlerden yararlanabilmektedir.

SGK İdari Para Cezası Hangi Bankalara Ödenir?

İdari para cezalarının ödenebileceği bankalar şu şekilde sıralanabilir: Bu banka ve kurumlardan idari para cezası ödemeleri yapılabilmektedir.

SGK İdari Para Cezası Ödeme Adımları Nelerdir?

SGK idari para cezası ödemeleri, ödemenin nereden ve ne şekilde yapılacağına göre değişiklik gösterir. Eğer ödemenizi PTT üzerinden yapacaksanız menüleri sizin söylemeniz gerekecektir. Çünkü idari para cezaları, devlet borçları ekranında görünmeyebilir. Diğer bankalar üzerinden yapacağınız ödemelerde idari para cezaları seçeneğini seçerek ilerleyebilirsiniz. PTT idari para cezası ödeme;
  • SGK MOSİP ödemeleri
  • 4-A işveren ödemeleri
  • İşveren idari para cezaları ödemeleri
Bu menüden sonra ekrana bir form gelecektir. Forma 26 haneli işyeri sicil numarası girilerek ödeme gerçekleştirilir. Ekrana idari para cezasının tutarı yansıtılır. Tutarın ödemesi PTT veznelerine yapılır. Ödemenizi gerçekleştirdikten sonra, birkaç saat içinde sorgulama yaparak idari para cezası borç durumunuzu  öğrenmeniz gerekir. Bazı durumlarda idari para cezası ödemesi sisteme geçmeyebilir. Bu durumda dilekçe ile başvurunuz alınmalıdır.

T.C. No İle SGK İdari Para Cezası Ödeme

T.C. kimlik numarası kullanarak idari para cezası ödemesi mümkün değildir. Sadece sicil numarası ile girilip bakılarak idari para cezası görüntülenir. Bu tür cezalar, kişi adına değil, kurum adına kesilir. İdari para cezası alınması için kurumun bir konuda hatasının olması gerekmektedir. Ceza, kişi adına olmadığından T.C. kimlik numarası ile yapılan sorgular sonuçsuz kalacaktır. Bunun yanında Sosyal Güvenlik Kurumu eğer cezayı tebliğ etmiş, ancak sisteme işlememişse, ekranda görülememe olasılığı da vardır.

SGK İdari Para Cezasını Online Ödeme

İdari para cezasını internetten ödemek mümkündür. Bu işlem, Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet adresi aracılığıyla yapılır. Ancak kredi kartına taksit yapılması mümkün değildir.

PARA CEZASI ÖDE

Ödemenin yapılabilmesi için cezanın verilmesinin üzerinden en az 24 saat geçmesi ve cezanın sisteme işlenmesi gerekir. Aksi halde ekranınızda borcunuz yoktur yazısı bulunur.

SGK İdari Para Cezasını Online Ödeme Adımları Nelerdir?

İdari para cezası ödemelerinde adımlar, SGK resmi internet sitesine giriş ile başlamaktadır. Siteye giriş yaptığınızda ilk olarak T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş ekranına ulaşılmalıdır. İşlem için gelen menüden ‘kredi kartı ile prim ödeme’ ekranına ulaşmanız gerekmektedir. Ekrana ulaştığınızda yapmanız gereken, formu doldurmaktır. Form üzerinde sorgu türü bölümü yer alacaktır. Buraya ‘4-A İşveren Tahsilatları’ yazmalısınız. Ardından sorgu tipi kısmına ‘ İşveren İpc Tahsilatı’ yazarak devam etmelisiniz. Sonrasında önünüze gelecek menü, işyerinize ait işyeri sicil numaranızı girmeniz gereken menüdür. 24 haneli işyeri sicil numarasını girdikten sonra ekrana işyeriniz üzerine bulunan para cezaları getirilir. Burada gördüğünüz menüden Öde seçeneğine tıklamanız gerekmektedir. Cezayı bölme, taksitlendirme ya da erteleme şansınız bulunmamaktadır. Bu nedenle vereceğiniz kart numarasından tek çekim şeklinde miktar tahsil edilir. Kartınıza ait bilgileri vermenizin ardından ödeme işleminiz gerçekleştirilir. Vereceğiniz cep telefonuna ödemenin gerçekleştiğine dair mesaj gönderilir.

SGK İdari Para Cezalarında İndirim Ne Zaman Yapılır?

SGK para cezası indirimleri, cezanın sisteme geçmesinden itibaren 15 gün içinde ödemesinin yapılması ile gerçekleştirilir. İndirim miktarı %25’tir. Cezanın ilk 15 gün içinde ödenmesi durumunda ödeme işlemi yapmaya çalıştığınızda ekranda, cezanızın %25 indirimli halini görürsünüz.

SGK İdari Para Cezası Ekranda Görünmüyorsa Ne Yapılması Gerekir?

İdari para cezasının ekrana düşmemesi durumunda, eğer bir para cezası aldığınızı biliyorsanız Sosyal Güvenlik Kurumu ile görüşmeniz gerekmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun para cezasını sisteme işlerken tebliğ tarihi girmemesi durumunda ceza hukuku kapsamında borç ekranda görünmez. Bu nedenle borcunuzun henüz sisteme düşmediğini düşünebilirsiniz. Ancak borç sistemdedir ve gecikme faizi işleyebilir. Bu nedenle idari para cezası alma durumunda kesinlikle Sosyal Güvenlik Kurumu ile irtibata geçilmelidir. Olası gecikmelerde faiz ödenebileceğinden cezanın zamanında ödenmesi büyük bir öneme sahiptir.

SGK İdari Para Cezası Sorgulama

İdari para cezası sorgulama işlemi e-bildirge sayfasından yapılmaktadır. İşyeri sahiplerinin giriş yapabildiği sistem, cezaların sadece ana parasını görüntüler. Ancak gecikme kaynaklı faizler sistem tarafından görüntülenmez.

E-DEVLET PARA CEZASI SORGULAMA

Bunun için sisteme girişinizi yaptıktan sonra '‘İşveren Borç Görüntüleme’' menüsüne girmeniz gerekmektedir. Buradan tüm para cezalarını görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca bu ekrandan daha önce kesilmiş, ancak ödenmiş para cezalarına da erişebilirsiniz.

İcra Dosyası Kaynaklı İdari Para Cezaları Nasıl Ödenir?

İcra dosyalarından kaynaklanan para cezaları, ayrı bir menü ile ödenmektedir. İdari para cezalarının ödenmemesi durumunda icra dosyasına dönüşmesi söz konusu olabilir. Bu durumda anlaşmalı bankalara müracaat etmeniz gerekecektir. Bu dosyalar bankalarda ‘İşveren İcra Dosyası Ödemesi’ şeklinde tahsil edilir. Bu menüden yapılacak tahsilatlar, sadece banka şubeleri kullanılarak gerçekleştirilir.

Çalışandan Kaynaklı İdari Para Cezasını Kim Öder?

Çalışanın hatasından kaynaklana para cezasının ödemesi, işverenin belgeli beyanı ile çalışana rücu edebilir.Eğer zamanında yapılmayan bir işten, kaybolan bir aletten yada çalışandan kaynaklanan bir ihmalden kaynaklı para cezası söz konusu ise, işveren Sosyal Güvenlik Kurumu’na yazacağı bir dilekçe ile çalışanın hatasını beyan edebilir. Ancak tüm beyanlarını belgelemesi zorunludur. Çünkü işveren, aynı zamanda oranın denetiminden sorumludur. Eğer çalışanın hatası sabit görülürse idari para cezasını çalışanın ödemesine karar verilir. Eğer çalışan haklı bulunursa işveren dosya ve işlem masraflarını da ödemek zorunda kalacaktır. Ayrıca işveren haksız yere böle bir dilekçe verirse çalışan ‘manevi tazminat’ davası açma hakkına sahip olacaktır.

SGK İdari Para Cezaları Bütçeden Ödenir Mi?

SGK idari para cezasının kurum bütçesinden ödenmesi, cezanın gelme nedenine bağlıdır. Aslen ceza, işveren üzerine gelir. İşverenin aldığı bu cezayı kurumuna yansıtmaması gerekir. Ancak eğer işçiye yansıtılan bir ceza varsa işçi ihmali söz konusu ise işveren cezayı ödeyip işçinin maaşından kesebilir. Bunun yanında hem kurumun hem işçinin elinde olmayan nedenlerle ceza alınması da söz konusu olabilir. Örneğin elektrik kesintisi, sistem donması, sisteme girememe gibi nedenlerle idari para cezası da gelebilir. Bu durumda elde olmayan nedenler beyan edilerek cezanın geri çekilmesi talep edilir. Ancak eğer ceza geri çekilmiyorsa yapılacak ödemenin kurum giderlerinden sayılabilmesinin önü açıktır. Bu konuda emsal teşkil eden Sayıştay kararı bulunmaktadır.

SGK İdari Para Cezalarında İcra Gelmesi Mümkün Müdür?

İdari para cezasında icra gelmesi durumu söz konusu olacaktır. Eğer borcunuzu en geç 20 gün içinde ödemezseniz anaparaya günlük zam işlemeye başlar. Eğer borcun haksız yere verildiğini düşünüyorsanız, para cezası kesildikten sonra itiraz etmeniz gerekmektedir. 15 gün içinde borcunuzu ya ödemeli ya da itiraz etmelisiniz. 20 gün ödenmeyen borç hakkında icra takibi başlatılır. Ayrıca indirim elde etme hakkınızı kaybedersiniz ve günlük faizi ile birlikte ceza sizden tahsil edilir. İdari para cezalarının ödenmesine rağmen bazı durumlarda ödemenin görülmemesi durumu ile karşılaşabilirsiniz. Bu durumlara karşı tedbirli olmak için ödemenizi gerçekleştirdikten sonra dekont almanız tavsiye edilir. Bunun yanında idari para cezasını ödedikten 24 saat sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’na borcu yoktur yazısı almak için başvuruda bulunarak herhangi bir sorunla karşılaşma ihtimalinizi azaltabilirsiniz.

SGK, SSK’lılar İçin Yarı Zamanlı Çalışma Şartları Nelerdir?

65 Yaş Aylığı Nasıl Alınır, Kimler 65 Yaş Aylığı Alabilir ?

Rapor Parası Sorgulama, Rapor Parası Kaç Günde Yatar?

Editör: TE Bilisim