Sigortalı olarak çalışıyorsunuz. Hastalandınız, meslek hastalığına yakalandınız, iş kazası geçirdiniz ya da doğum yaptınız diyelim. Bu durumda hastane size rapor yazar. Rapor aldığınız bu sürelerde de işveren tarafından maaşınız ödenmez. Rapor aldığınız süre boyunca ödemeniz Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılır. İşte yapılan bu ödeme iş göremezlik ödemesi olarak adlandırılır.Bu yazımızda ise işgörmezlik ödeme şartları, sgk işgöremezlik ödemesi nasıl ve nereden alınır gibi konular hakkında daha detaylı bilgiler sunulacaktır. iş görememezlik parası hesaplama başlıklı yazımızdan raporlu olduğunuz sürelere ait bilgileri girerek ne kadar ödeme alabileceğinizi kendiniz hesaplayabilir, ayrıca aşağıdaki yorum bölümünden ne kadar iş göremezlik parası alabileceğinizi bize de sorabilirsiniz.  İş göremezlik ödeme alma şartları nelerdir, nasıl alınır? Ssk işgöremezlik ödemesi alabilme şartları raporu hangi sebepten aldığınıza göre farklılık göstermektedir. Buna göre;
  • Hastalıktan dolayı is goremezlik ödemesi alabilmeniz için rapor aldığınız tarihte aktif çalışan olmanız ve rapor aldığınız tarihten önceki son 1 yılda en az 90 gün sigorta priminizin olması gerekmektedir. Hastalıktan dolayı istirahat ödemesinde raporlu olunan ilk 2 güne ödeme yapılmamaktadır. Yani siz hastalıktan dolayı 10 günlük bir sgk geçici iş göremezlik raporu aldıysanız SGK buna 8 günlük ödeme yapar.
  • Eğer iş kazasından dolayı iş görememzlik raporu aldıysanız 1 günlük sigorta bile ödeme alabilmeniz için yeterlidir. 90 gün şartı aranmaz. İş kazası sonucu iş göremezlik ödemeleri raporlu olunan sürenin tamamı için yapılır. İş kazası işgöremezlik ödemesi başlıklı yazımızdan konu hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
  • Eğer hamilelikten dolayı ssk is goremezlik raporu aldıysanız işgöremezlik ödemesinden yararlanabilmeniz için iş göremzlik raporu aldığınız tarihten önceki son 1 yıl içerisinde en az 90 gün sigorta priminizin yatmış olması gerekmektedir. Doğum nedeni ile rapor aldığınızda SGK size toplamda 112 günlük sgk iş göremezlik ödemesi yapar.

Hastalık Raporlarında geçici iş görmezlik ödemesi kaç gün için alınır, nasıl hesaplanır ?

Hastalıktan dolayı 4a iş göremezlik ödemesi hesaplanırken rapor aldığınız tarihten önceki son üç aylık brüt kazancınıza bakılır. Son 3 aylık brüt kazancınızın toplamı son 3 ayın gün sayısına bölünür. Çıkan sonucun ise 2/3'ü ayakta tedavi için 1 günlük iş göremezlik, ödemesi olarak yapılır. Yatarak tedavide ise bunun 1/2'si 1 günlük işgörememezlik ödemesi olarak yapılır. Örnek:01.10.2014-10.10.2014 tarihleri arasında hastalıktan dolayı geçici isgoremezlik  raporu almış olduğunuzu ve brüt kazancınız ile gün bilgilerinizin şöyle olduğunu varsayalım.

            2014-07=1.200,00 T.L-30 gün

            2014-08=1.134,00 T.L-30 gün

            2014-08=1.150,00 T.L.-30 gün

Günlük alacağımız tutarı hesaplamak için hastalık raporu aldığımız aydan önceki son 3 ay kazancını toplayıp son üç aydaki toplam gün sayısına bölüyoruz.Çıkan sonucun da 2/3’ünü alıyoruz.Bu sonuç Sosyal Güvenlik Kurumundan sgk iş göremezlik ödemesi için alacağımız günlük ödemeyi gösterir.

 1200+1134+1150/90*2/3=25,80 T.L   =   Günlük ödeme tutarı.

Hastalık raporlarında 3. Günden sonra ödeme yapıldığından 10 günlük raporun 8 günü tarafınıza ödenmekte dolayısıyla örnekteki sigortalının alacağı para 8*25,80 T.L=206,40 TL etmektedir.

İs goremezlik parasi hangi bankadan alınır,İş göremezlik ödemesi sorgulama, 4a/4b işgöremezlik ödemesi görme

 4a/4b işgöremezlik ödemesi 20 Temmuz 2017 tarihinden önce Ziraat Bankası aracılığı ile yapılmakta iken Sosyal Güvenlik Kurumu ile PTT arasında imzalanan protokol gereği 20 Temmuz 2017 tarihinden itibaren iş göremezlik ödeneği ödemeleri PTT'den alınabilecek. Eğer daha önce Ziraat Bankasına gönderilen ve ayın 8-14'ü arasında almadığınız için sosyal Güvenlik Kurumu emanet hesaplarına düşen işgörmezlik ödemesi varsa bu parayı da SGK sistemlerine hesap tanımlayarak iade alabilirsiniz.  başlıklı yazımızdan detaylı bilgi edinebilirsiniz.

İş göremezlik sorgulama işlemini e devlet sisteminden T.C. numaranız ve E devlet şifresi ile giriş yaparak yapabilirsiniz. E devlet sisteminde Sosyal Güvenlik Kurumu/Ortak Hizmetler/4a-4b işgöremezlik ödemesi sorgulama menüsünden geçici iş göremezlik ödemesinin ne kadar olduğunu kolayca sorgulayabilirsiniz. E devlet iş göremezlik parası görünmüyor ne yapmam gerekir? E devlet iş göremezlik ödemesi sorgulama işlemi sonucunda sistem Bilgi Yok şeklinde uyarı veriyorsa henüz ödeme işleminiz Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından onaylanmamış anlamına gelir. Bu süreçte işyerinizin bağlı bulunduğu SGK'dan bilgi alabilirsiniz. İş göremezlik ödeme sorgulama sonucu;
  • Merkeze gönderildi yazıyorsa ödemeniz onaylanmış demektir. En geç 1 hafta içinde PTT'den alabilirsiniz.
  • Bankaya gönderildi şeklinde yazıyorsa ödemeniz PTT'ye gönderilmiş demektir. Hemen alabilirsiniz.
  • Emanete alındı yazıyorsa yukarıda belirttiğimiz şekilde hesap tanımlaması yaparak ödemenin iadesini almanız gerekir.
İki günlük 4a iş göremezlik raporuna SGK ödeme yapar mı, işveren maaştan keser mi, 2 güne ödeme yapar mı? Hastalıktan dolayı alınan sgk iş görmezlik raporlarında yukarıda da belirttiğimiz üzere SGK ilk 2 güne ödeme yapmaz. Dolayısıyla almış olduğunuz 1 günlük ya da 2 günlük raporların ödemesini SGK'dan alamazsınız. Bu 1-2 günlük is göremezlik raporlarında işveren de size maaş ödemek zorunda değildir. İşgöremezlik ödeme sistemi parolası nedir, nereden alınır? Bu kısım işvereni bağlayan bir kısımdır. İşveren olarak rapor alan bir çalışanın çalışmadığına dair bildirimini Sağlık Geri Ödeme Sistemi diğer ismi ile vizite giriş sisteminden yapmanız gerekir. Bu sisteme SGK tarafından işyeri için verilen kullanıcı kodu ve işyeri şifresi ile giriş yapabilirsiniz. Kullanıcı kodu ve şifre görüntülemesini e devlet şifreniz ile yapabilirsiniz.
Editör: TE Bilisim