Kişilerin ölüm toplam ödemesi hesaplaması için, vefat eden kişinin belirli bir gün prim ödemiş olması, sigortasının bulunması gibi şartlar aranmaktadır. Yapılacak hesaplama, miras hakkı düşen kişiler üzerinden belirli paylarla bölünmektedir. Ölüm toptan ödemesi, vefat kaynaklı sigorta primi ödemesine gerek kalmaması nedeniyle kişinin yakınlarına, kişinin ödediği primlerin iade edilmesi şeklinde gerçekleşmektedir.

Ölüm Toptan Ödemesi Hesabında Hangi Unsurlar Dikkate Alınır?

Ölüm toptan ödemesi hesabında dikkate alınan konular, her yıl değişiklik gösteren katsayılarla belirlenmektedir. Kişinin yatırdığı tüm primler iade edilmez. Bahsedilen toplu ödeme, sadece ölüm nedenli hazırlanan toplu ödeme fonuna aittir. Yapılacak ödemeyi paylaşacak kişilerin hisseleri ile ayarlanan ödeme, kişilere belirli oranlarda aktarılır. Yapılan prim ödemelerinden vergiler ve devlete ait diğer harcamalar düşüldükten sonra yapılacak hesaplamada kullanılacak katsayı, sigorta türüne ve o yılın enflasyon durumuna göre belirlenir.

Kısa Süreli Sigortalar Ölüm Toptan Ödemesine Dahil Edilir Mi?

Kısa süreli sigortalılık durumunun toptan ödemeye etkisi ölüm durumunda bulunmaktadır. Ancak kısa süreli sigortaların ölüm toptan ödemesine eklenmesi için, vefat eden sigortalının prim günü borçlanması bulunmamalıdır. Borçlanma ve eksikler düştükten sonra kalan miktar ölüm kaynaklı toplu ödeme ile vefat eden kişilerin yakınlarına teslim edilebilir.

Ölüm Toptan Ödemesi Kimlere Verilir?

Ölüm toptan ödemesi alabilecek kişiler, şu şekilde sıralanabilir:
  • Eşe
  • Çocuklara
  • Anne babaya
Ancak bu kişilere eşit oranlarda verilmemektedir. Her birinin yasal olarak hisseleri bulunmaktadır. Bunun yanında kişi evlenmiş ise, çocukları bulunuyorsa anne babaya pay düşmeyecektir. Çocuklar, alınacak payı eşit olarak aralarında paylaşmaktadır. Ayrıca ölüm toplu ödemesinden yararlanacak eşin sigortalı olması şartı da aranmaz. Sadece vefat eden kişinin sigortalı olması ve prim borcunun bulunmaması bu konuda yeterlidir.

Ölüm Toptan Ödemesi Gerektiren Durumlar Nelerdir?

Ölüm toptan ödemesini zorunlu kılan durumlar, kişinin en az bir varisinin bulunması ve kişinin sigorta primlerini ödemiş olması durumudur. Ancak vefat sonrası geride kalan aile, ölüm maaşı imkanlarından yararlanmıyor olmalıdır. Ölüm maaşından yararlanan kişiler, ölüm kaynaklı toplu ödeme alamazlar. Ayrıca bu ödemede ölüm tarihi dikkate alınmalıdır.

Ölüm Toptan Ödemesi Hangi Sigorta Türlerinde Mümkündür?

Ölüm toptan ödemesinin söz konusu olacağı sigorta türleri şu şekildedir:
  • SSK kaynaklı sigortalılık
  • İsteğe bağlı sigorta
  • Topluluk sigortası
  • Tarım sigortası
  • Malullük sigortası
  • Ölüm sigortası
  • Yaşlılık sigortası
Bu sigorta türlerinde geride kalan yakınlara ölüm toptan ödemesi yapılabilmektedir.

Kanun Değişiklikleri Ölüm Toptan Ödemesini Nasıl Etkiler?

Ölüm toptan ödemesinin kanuna göre değişmesi söz konusu olabilmektedir. Meydana gelen ölüm olayı sırasında yürürlükte olan kanun, vefat eden kişinin hangi sigorta türüne bağlı olduğu gibi nedenler, verilecek toplu ödemeyi değiştirmektedir. Eğer kişinin prim ödemelerinin bir kısmı, günümüzde geçerli olmayan kanunların bulunduğu döneme denk geliyorsa, ödemeler aynı şekilde, değiştirilmeden iade edilir. Bu ödemelerin içinden vergi alınmaz, faiz eklenmez. Ancak son düzenlemelerin yapıldığı döneme denk gelen prim ödeme zamanında ödenen primler, gerekli düzenlemelerin yapılmasının ardından yakınlara toplu ödeme şeklinde teslim edilecektir. Örneğin vefat eden kişi, 2008 yılında son düzenlemesi yapılan SSK kaynaklı bir sigorta türüne tabidir. Kişinin prim ödemeleri 1980 yılında başlamıştır. Kişi, 2019 yılında vefat etmiştir. Bu durumda kişinin 1980 ile 2008 arasındaki prim ödemeleri, yakınlarına aynen teslim edilir, 2008 sonrasındaki ödemelerden gerekli kesinti ve eklemeler yapılır.

Ölüm Toptan Ödemesi İçin Hangi Evraklarla Başvuru Yapmak Gerekmektedir?

Ölüm toptan ödemesi başvurusunda kullanılacak evraklar şu şekilde sıralanabilir:
  • Hak sahibi tahsis talep belgesi
  • Başvuru beyannamesi
Bu belgeler, ölüm toplu ödemesi almak için zorunludur. Ancak özel durumlarda bunlara ek olarak belge talep edilecektir. Vefat eden sigortalının engelli çocuğu olması durumunda engele dair rapor gibi ekstra belgeler talep edilebilir.

Ölüm Toptan Ödemesi Tahsis Talep Formu Nasıl Doldurulur?

Ölüm toptan ödemesi için tahsis talep formu doldurmak, vefat eden kişinin ardından yakınlarının yaptığı bir işlemdir. Emeklilik tahsis talep formu ile birebir aynı olan form üzerinde tek yapılacak işlem, ilk sırada bulunan seçenekler içerisinden ‘hak sahibi’ kısmını işaretlemek olmalıdır. Bu sayede formun doldurulması sırasında işaretlemelerin tamamı hak sahibi gözünden yapılacaktır. Form bölümlerden oluşmaktadır. İlk bölümde hak sahibine ve vefat eden sigortalıya ait kimlik bilgileri sorulmaktadır. Bu sorulara doğru ve eksiksiz bir şekilde yanıt verilmesi önem taşır. sonraki bölümlerde ölüm tarihi, sigorta türü, hizmet günü sayısı, sigorta hizmetlerine ilişkin detaylar gibi bilgiler sorulara eklenmektedir. Bu bilgilerin verilmesinin ardından, formu dolduran hak sahibi haricindeki hak sahiplerine ilişkin sorular yer almaktadır. Eğer vefat eden kişinin vefatında payı olduğunu düşündüğünüz biri varsa, bunu beyan etmenizin gerektiği bir soru da sorulmaktadır. Vefat eden kişinin sigortadan gelecek ödemesinin bu kişi için men edilmesini hedefleyen soruya, gerekçesi ile birlikte yanıt vermeniz gerekmektedir. Sorular ailenin maddi durumunu da anlamaya yöneliktir. Hak sahibi, vefat eden kişinin eşi ya da çocuklarından biri olmalıdır. Bu nedenle aile ile ilgili sorulara yanıt verebilecek bir kişidir. Ailenin yardım ihtiyacı olup olmadığı, maaş bağlanmasına ihtiyacı durumu gibi sorular, formda yer almaktadır. Form, doldurulmasının ardından ilçe Sosyal Güvenlik Kurumu binalarına teslim edilmelidir.

Ölüm Toptan Ödemesi Tahsis Talep Formuna Hangi Belgeler Eklenir?

Ölüm sonrası hak sahibi tahsis talep formuna ek belgeler şu şekilde sıralanabilir:
  • 18 yaş üzerinde olmak kaydıyla, ortaöğretim için 20, yüksek öğretim için 25 yaşını doldurmamış kişilerden öğrenim belgesi talep edilir. Bu talep sadece erkek çocukları içindir.
  • Malullük durumu söz konusu ise, sağlık kurulu raporu talep edilmektedir. Bahsedilen rapor çocuklar için ya da eş için çıkarılmış olabilir.

Ölüm Toptan Ödemesi Otomatik Bir Ödeme Şekli Midir? Başvuru Gerektirir Mi?

Ölüm toplu ödemelerine başvuru yapılması zorunluluğu bulunmaktadır. Her ne kadar bir hak olsa da, başvuru yapılmaması durumunda kişilerin bu haktan vazgeçtikleri varsayılır. Bu nedenle vefatın meydana gelmesinden itibaren bu hakka en kısa sürede başvuru yapılması gerekir.

Ölüm Toptan Ödemesi Hesaplamada İhya Nasıl Yapılır?

Ölüm toptan ödemesinde ihya, kişilerin tüm hizmetleri toplanarak yapılır. Bu kapsamda toplanacak sigorta görevleri şu şekildedir:
  • Tasfiye edilmiş sürelere ödeme şeklinde borçlanma
  • Yurt dışı hizmet sürelerini birleştirme
  • Sonradan tespit edilen hizmet sürelerinin var olan sürelere eklenmesi
Şekillerinde ihya gerçekleşir. Bunların yanında hak sahiplerinin başvuru süreleri ile son sigorta ödeme tarihi arasındaki farkın ödenmesi sayesinde kişiler, ölüm toptan ödemesinin yapılabileceği en düşük sigorta günü sayısına da erişmiş olur. Kişilerin yeterli sigorta sayısına ulaşamaması durumunda herhangi bir ödeme yapılmaz. Kişilerin eksik sigorta günlerini borçlanma ile kapatmaları gerekmektedir.

Ölüm Toptan Ödemesi İçin Son Başvuru Tarihi Ne Zamandır?

Ölüm toptan ödemesinin son başvurusu, vefatın meydana gelmesinden itibaren 5 yıl sonrasıdır. Kişilerin vefatından sonra 5 yıl geçtiği halde ölüm toptan ödemesine başvuru yapılmaması durumunda kişiler haklarından vazgeçmiş sayılır.

Süt Parası (Emzirme Ödeneği) Sorgulama Nasıl Yapılır?

SSK, SGK Hizmet Dökümü Nasıl Alınır?

Devletten Bakıcı Parası Nasıl Alınır? Başvuru Nasıl yapılır ?

Editör: TE Bilisim