Meslek öğretmenleri için ek ders ücretleri, kültür öğretmenleri ile aralarında değişiklik göstermez. Meslek öğretmenlerinin alacakları ek ders ücretleri, tüm ek ders haklarını doldursalar dahi 460 TL’dir. Bu miktarı sınıf içinde veya dışında geçirilen zaman, atölye çalışmaları gibi faaliyetler değiştirebilir. Ancak meslek öğretmenleri, en az 20 saat zorunlu ek ders almakla yükümlüdür. Bu nedenle ek ders ücreti, en az 20 ile çarpılarak hesaplanır.

Meslek Öğretmenlerinin Maaş Karşılığı Girmekle Yükümlü Oldukları Ders Sayısı Kaçtır?

Meslek öğretmenlerinin yükümlü oldukları ders saati, haftalık 20 saattir. 20 saatin üzerindeki ders saatleri ek ders ücretine tabi tutulur. Ayrıca kültür öğretmenlerinden daha fazla zorunlu ders alıyor olmaları nedeniyle meslek öğretmenlerine aylık 100 TL’lik ek destekte bulunulur. Ancak yapılan programla kişilerin zorunlu ders saatlerini bile dolduramaması durumu gözlenebilir. Rehberlik çalışmaları ve atölyelerle zorunlu ders miktarı doldurulabilir. Eğer öğretmen zorunlu ders süresini doldurmuşsa, rehberlik ve atölyeler ek ders ücreti ile ücretlendirilir.

Meslek Derslerine Giren Öğretmenlerin Alması Gereken Ek Ders Ücreti Ne Kadardır?

Meslek derslerinde alınacak ek ders ücretleri, 2020 yılında yapılacak düzenleme ile 17.04 TL’ye yükselecektir. Meslek öğretmenleri ile kültür öğretmenleri arasında bu konuda herhangi bir fark bulunmaz.  Fark, sözleşmeli öğretmen ile kadrolu öğretmen arasında bulunmaktadır. Sözleşmeli öğretmenin alacağı ek ders ücreti 15.59 TL olacaktır. Dolayısıyla 2019 yılında sözleşmeli öğretmen ile kadrolu öğretmen arasındaki ek ders ücreti farkı 14.02 iken; 2020 yılında bu oran 14.59’a yükselmiş olur. Meslek öğretmenlerinin bu konuda şeflik ya da koordinatörlük farkı da bulunmaz. Kadrolu öğretmenlerin pozisyonu ne olursa olsun, ek ders ücreti değişmez.

Meslek Öğretmenliğinde Ek Ders Geliri Nasıl Hesaplanır?

Meslek öğretmenlerinde ek ders kazancının hesaplanması işlemi, aylık zorunlu derslerin ve zorunlu ek derslerin hesaplanması ile gerçekleşir. Meslek öğretmenleri, aylık 20 saat zorunlu olarak derse girer. Zorunlu ek ders süresi de 20 saattir. Yani bu 20 saate girmek zorunda olsa da, maaşına ek olarak ücretlendirme alır. Meslek öğretmenlerinin 4 saat isteğe bağlı ek derse girme hakkı bulunmaktadır. Ayrıca hazırlık ve planlama olarak adlandırılan, her 10 saatlik derse 1 saat ek derse girmiş gibi para kazandıran bir sistem mevcuttur. Ancak bu 10 saatlik derse öğretmen koordinatörlük görevi üstlenmiyor, fiili olarak derse giriyor olmalıdır. Tüm hesaplamalarla birlikte ek ders ücreti şöyle hesaplanır:
  • 20 saat zorunlu ek ders
  • 4 saat isteğe bağlı ek ders
  • 3 saat hazırlık ve planlama
  • Toplam: 27 ek ders
  • 27 x 17.04 üzerinden hesaplarsak: bir meslek öğretmeni en fazla 460. 08 TL kazanır.

Şefler Haftalık Ne Kadar Ek Ders Alabilir?

Alan şefi olan öğretmenlerin ek dersleri, haftalık şeflik dersi ve koordinatörlük olmak üzere ek ders başlığından ayrı değerlendirilir. Bu öğretmenler, alan şefi olmaları nedeniyle ek derslerini görevleri arasında paylaştırır. 2 saat derse girmek suretiyle ek ders, 12 saat koordinatörlük görevi nedeniyle ek ders, alan şefliği dolayısıyla ek olarak 10 saat ders alırlar. Bu öğretmenler en fazla 22 saat zorunlu derse girer. Hazırlık ve planlamada sınıfta ders anlatmış olma zorunluluğu bulunduğundan, hazırlık ve planlama ücreti bu öğretmenlere 2 saatlik ek ders ücreti şeklinde yatar.

Şefler En Fazla Ne Kadar Ek Ders Ücreti Alabilir?

Şeflerin alacağı ek ders ücreti haftalık olarak şu şekilde hesaplanır:
  • Ders saatlerinden artan 2 saat
  • Koordinatörlükten 12 saat
  • Alan şefliğinden 10 saat
  • Hizmet ve planlamadan 2 saat olmak üzere toplam 26 saat ek ders alırlar.
  • 26 x 17.04 olmak üzere 443. 04 TL ek ders ücreti alırlar.

Haftalık Ek Ders Miktarı Atölye ve Alan Şefliğinde Değişiklik Gösterir Mi?

Haftalık ek ders miktarının atölye ya da alan şefliğinde farklılaşması söz konusu değildir. Meslek öğretmenleri rehberlik veya kulüp çalışmalarından ücret almazlar. Bu nedenle bu çalışmalar fahri olarak değerlendirilir. Dolayısıyla bir meslek öğretmeni, statüsü ne olursa olsun en fazla 27 saat ek ders ücreti alabilir. 1 ek ders ücreti miktarı kadar, sınıfta ders işlenip işlenmemesine bağlı hazırlık ve planlama payı değişikliği olabilir.

Ek Ders Dağılımı Meslek Öğretmeninin Konumuna Göre Değişiklik Gösterir Mi?

Meslek öğretmenlerinde ek ders dağılımı, hazırlık ve planlama payı alımı açısından önem taşır. Ancak öğretmen, görevi doğrultusunda sınıfta alacağı ders sayısını seçemez. 20 saatlik zorunlu ders süresinden kalan zamanı nasıl dağıtacağı idare tarafından belirlenir. Ancak zorunlu olarak en az 20 saat ek ders almak zorundadır. Örneğin; zorunlu ek dersinin 10 saatini sınıfta geçiren bir öğretmen, ek olarak 1 saat daha ek ders ücreti alır. Ancak koordinatörlük görevi üstlenmesi nedeniyle sınıf dışında olan öğretmenler, hizmet ve planlama ücreti almaz. Mevcut yönetmeliklere göre şeflik ve atölye, koordinatörlük gibi mesleki faaliyet çalışmaları, ders karşılığı maaş içerisinden sayılmamaktadır. Bu nedenle bu çalışmaların tamamı ek ders ücreti kapsamına alınmıştır.

Koordinatörlük Görevi Yürüten Bir Öğretmen Ne Kadar Ek Ders Ücreti Alabilir?

Koordinatörlük görevinin varlığında ek ders ücreti, zorunlu dersten artan zamana bağlı olarak değişir. Ek ders miktarına bağlı olarak sınıfta geçirilen süre, kişilerin hizmet ve planlama ücreti almasını sağlar. Ancak koordinatörlük görevi saati arttıkça, öğretmenin sınıf dışında geçirdiği süre artar. Bu nedenle en az koordinatörlük görevinde dahi alınacak tutar en fazla 443 TL olarak hesaplanır.

Açık Lise Dersleri Ek Ders Ücretlerine Dahil Midir?

Açık liselerde verilen dersler, ek ders ücretleri haricinde tutulmaktadır. Eğer meslek öğretmeni, kendi okulunda sürekli olarak açık lise derslerine ve sınavlarına giriyorsa, ek ders ücretine tabi tutulur. Ancak akşam lisesi gibi bir uygulama varsa, bu durumda ders ücretleri ek ders içerisinden tahsil edilmez.

Sınav Gözetmenliği Ek Derse Tabi Midir?

Öğretmenlerin sınav gözetmeni olması karşılığında alacakları ek ders ücreti, her oturum için gözetmenlikte 5 ek ders, komisyon başkanlığında 5 ek ders şeklindedir. Yani salon komisyonu başkanı olan bir öğretmen, 85 TL alacak, aynı zamanda gözetmenlik görevini gerçekleştirdiği için de 85 TL alacaktır. Dolayısıyla toplam 170 TL elde etmiş olacaktır.

Meslek Öğretmeni Sınav Gözetmenliğini En Fazla Kaç Sınavda Yapabilir?

Meslek öğretmeninin gözetmenlik yapacağı sınav sayısı, bir öğretim yılı içinde en fazla 15’tir. Bununla birlikte öğretmen, en fazla 12 sınavda sınav gözetmenliği yapabilir. Ayrıca bir öğretmen aynı sınavda hem komisyon başkanı, hem gözetmeni olamaz.

Mesleki Uygulamalar Sınavlarında Ek Ders Ücreti Nasıl Ödenir?

Mesleki sınavlarda ek ders ücreti, öğretmenin sınavı tek başına yapması söz konusu olabilir. Bu durumda öğretmen, mecburen hem sınav gözetmeni, hem sınav komisyonu başkanı konumundadır. Yasal istisna olan bu durumda öğretmen, her iki durumun ek ders ücretini de alır. Ancak 12 gözetmenlik ve 15 komisyon başkanlığı görevinin her ikisinden de birer hak düşer.

Teminatsız Hangi Bankadan Ne Kadar Kredi Alabilirsiniz?

Tarımda İş Kurma Destekleri Nelerdir?

Öğrencilere Karşılıksız Kaymakamlık Bursu Nasıl Verilir?

Editör: TE Bilisim