Yatırım imkânlarının arttırılmaları ve kamu kurumlarındaki iş yüklerinin hafifletilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde yapılacak işlemlerde belge yüklerinin azaltılması için otomatik işyeri tescili yapılıyor. Buna göre işyeri kuruluş ve yapı izin süreçlerinde belge işlemleri daha kısa sürede çözüme kavuşuyor.

Otomatik İşyeri Tescili Kolaylığı

Şirket kuruluşlarında ve yapı izin süreçlerinde olası işlemlerin daha kısa hale getirilmesi için hayata geçirilen işlemlerin kısaltılması amacıyla otomatik işyeri tescili kolaylığı sağlanıyor. SGK’nın yayınlandığı 2018 yılına ait 11 sayılı genelgesi ile birlikte otomatik işyeri tescili detaylarına yer veriliyor. Buna göre sigortalı çalışan olmasa bile ticaret sicil müdürlüklerince tescil edilen şirket kuruluşlarına yönelik işyeri tescilleri otomatik olarak yapılıyor. Ticaret sicil müdürlüklerince tescil edilen şirketlerin otomatik olarak işyeri tescillerinin yapılması için ise şirket kuruluş başvurusu aşamasında şirket kuruluş dilekçesi ve bildirim formu ile beraber işyeri bildirgesi eki belgeler, ıslak imzalı e – sigorta sözleşmesi, bildirge kullanıcı vekaletnamesinin aslının ya da noter onaylı suretinin veya ilgili makamlar tarafından verilen onaylı suretinin ibraz edilmesi gerekiyor.

İşlemler Kısalıyor

Sözü geçen ve ibraz edilen belgelerde herhangi bir sorun eksiklik olmaması halinde ticaret sicil müdürlükleri tarafından bu bilgiler SGK’ya online olarak aktarılıyor. Bu aktarım sonucunda ise ticaret sicil müdürlüklerince tescil edilmiş olan şirket bakımından da işyerinin otomatik tescil işleminin ve e – sigorta kayıt işlemleri tamamlanıyor. İşveren SGK’ya müracaat etmeden bu sayede otomatik olarak işyeri tescil işlemlerini tamamlayabilmektedir. SGK ise otomatik işyeri tesciline dair işverenlere tebligat gönderiyor. Ancak otomatik işyeri tescili konusunda belirli noktalara dikkat etmek gerekiyor. Otomatik işyeri tescili şirketlerin ilk kuruluşlarında geçerli oluyor. İşyeri bildirgesi verilmesini içeren işlemler, buna göre; şube açılışı, devir, nev’i değişikliği, işyerinin nakli gibi işlemler için ise otomatik tescil işlemleri geçerli olmuyor. Bu durumlar için yani açılış, nakil veya devir gibi vb. işyeri bildirgesi verme yükümlülüğü devam ediyor. Otomatik tescil edilen firmanın ihale konusu iş alması, bina inşası, şirket kuruluş adresinden farklı yerde yeni bir işyeri açması gibi nedenlerden ötürü sigortalı çalıştırmaya başlaması halinde ise işyeri bildirgesi yine verilmek zorunda, verilmemesi halinde ise idari para cezası uygulanıyor.

2 Yıl İçinde Sigortalı Çalıştırılmalı

Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise otomatik tescil yapılan işyerinde, tescil tarihini takip eden 2 yıl içerisinde sigortalı çalıştırılması gerekiyor. Sigortalı olarak çalışan olmaması halinde işyeri dosyası pasif konuma geliyor. Fakat 2 yıllık süreden sonra ise sigortalı çalıştırılması halinde ise dosya yeniden aktif hale getirilebiliyor. SGK’ya verilen yetkiler kapsamında, valilikler, belediyeler ya da ruhsat vermeye yetkili olan diğer kamu ve özel hukuk tüzel kişileri tarafından verilmekte olan yapı ruhsatlarına yönelik de otomatik işyeri tescili yapılabiliyor. Yapı ruhsatlarına yönelik işyeri tescili yapılması için yapı ruhsatı başvurularında mutlaka işyeri bildirgesi eki belgelerin, yapı ruhsatına ilişkin bildirim formunun ıslak imzalı e – sigorta sözleşmesi, bildirge kullanıcı vekaletnamesinin aslının ya da noter onaylı suretinin veya ilgili idareler tarafından onaylanmış suretlerinin verilmesi gerekiyor. Yapı ruhsatına dair bildirim formunun ruhsat vermeye yetkili mercilere verilmesi önem taşımaktadır. Aksi bir durumda ise otomatik işyeri tescili için gereken ve zorunlu tutulan veriler SGK’ya aktarımı sağlanamıyor. Böylesi bir durumda ise ruhsatın verilmesi aşamasında otomatik işyeri tescili yapılamıyor. Başka bir deyişle otomatik işyeri tescilinin yapılması için mutlaka yapı ruhsatına ilişkin bildirim formunu ruhsat vermekle yükümlü makamlara ibraz edilmesi önem taşıyor.

SGK işyeri tescil güncellemesi nasıl yapılır?

İşyerin adres değişikliği, unvan değişikliği ya da diğer bilgilerin değişikliğini online olarak yapma şansınız yok. Bunun için SGK'ya yapmak istediğiniz işlem ile ilgili başvuru dilekçesi göndermeniz gerekir.

Sgk işyeri açılış bildirgesi geç verme cezası ne kadar?

SGK işyeri tescil girişi başvurusunu en geç sigortalı çalıştırmaya başladığınız tarihten sonra yapmanız halinde;
  • Defter tutmakla yükümlü değilseniz brüt asgari ücret tutarında,
  • Diğer defter yani işletme esasına tabi defter tutuyorsanız brüt asgari ücretin 2 katı tutarında,
  • Bilanço esasına tabi defter tutuyorsanız brüt asgari ücretin 3 katı tutarında idari para cezası uygulanır.

Stajyerlerin Sigorta Bildirimi Nasıl Yapılır ?

Çocuk Başına Aylık 1470 TL Yardımda Vergi İstisnası

SGK İlişiksizlik Başvurusu Nasıl Yapılır, Nasıl Alınır ?

Editör: TE Bilisim