2021 yılında isteğe bağlı tarım sigortası; tarım alanlarında mevsimlik çalışan kişilerin emekli olabilmeleri için başvurabilecekleri sigortadır. Vergi kaydı veya çiftçi kayıt sisteminde kaydı olmayan vatandaşlar başvuru yapabilmektedirler. SGK kapsamında tarım sigortasından faydalanacak olanların gerekli koşulları sağlıyor olmaları gerekmektedir. 15 sene prim ödemesi yapıp 5.400 prim gününü dolduranlar; emekli olduklarında 650 TL ile 850 TL arasında aylık almaktadırlar. 25 sene ödeme yapanlar ise; en düşük 945,36 TL en yüksek 1.104 TL ödeme almaktadırlar. İsteğe bağlı tarım sigortasına başvuranların ödeyecekleri prim tutarına göre alacakları emekli maaşları farklılık göstermektedir. Enflasyon oranına göre her sene emekli maaşları artış göstermektedir.

İsteğe Bağlı Tarım Sigortası Nasıl Başlatılır?

İsteğe bağlı sigorta başvurusu, Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılan diğer sigorta başvurularıyla paralellik göstermektedir. Diğer sigorta başlangıçları için izlenen yoldan farklı olarak kişiden kayıt için farklı belgeler talep edilebilir. 5510 sayılı kanunun Ek/5 maddesinde belirtilen kişiler, isteğe bağlı sigorta başlangıçlarını Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirebilirler. Kurum incelemesinin ardından kişinin isteğe bağlı sigortadan yararlanıp yararlanmayacağı E-devlet sitemi üzerinden görüntülenebilmektedir. İsteğe bağlı tarım sigortası:
  • Tarım il veya ilçe müdürlüklerinden onaylı belgeler
  • Kanunda belirtilen formlar ve
  • Kimlik bilgisiyle
Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılmaktadır. İsteğe bağlı tarım sigorta başvurusu yapıldıktan en az 15 ya da 30 iş günü içinde Sosyal Güvenlik Kurumu sigorta başlangıcının onayını ya da reddini bildirmektedir. İsteğe bağlı sigorta talepleri onaylanmış kişiler kamu ya da özel bankalarla sigorta primlerini ödemeye başlayabilir. Sigorta prim takibi E-devlet üzerinden gerçekleştirilebilmektedir.

İsteğe Bağlı Tarım Sigortasından Kimler Yararlanabilir?

Ek/5 isteğe bağlı tarım sigortasından yararlanabilecek olanlar aşağıdaki gibidir:
  • Sigortalı olarak başka herhangi bir işte çalışmayan kişiler yararlanabilmektedir.
  • Aktif olarak vergi kaydı bulunan kişiler, tarım sigortasından yararlanamamaktadır.
  • İsteğe bağlı tarım sigortasından yararlanmak isteyenlerin çiftçilik kayıtlarının bulunmaması gerekmektedir.
  • 4A SSK veya 4B BAĞ-KUR hizmetlerinden yararlanan vatandaşlara tarım sigortası yapılmamaktadır.

İsteğe Bağlı Tarım Sigortası İle Emekli Olma Şartları Nelerdir?

Ek/5 tarım sigortası ile 3600 prim gününden emekli olacak olan vatandaşlar için emeklilik tarihi hesaplamasında, sigorta başlangıç tarihleri esas alınmaktadır. Sigorta başlangıcına göre emeklilik durumlar ise şöyledir:
  • 1999 senesinden önce sigorta başlangıcı yapmış olan kadınların 3600 prim gününü ve 58 yaşını doldurmaları ile beraber emekli olabilmeleri mümkündür. Erkekler için ise; prim günü aynı kalırken, doldurmaları gereken yaş 60 olmaktadır.
  • 1999 ile 2008 yılları arasında sigorta başlangıcı yapan kadınların emekli olabilmeleri için sigortalı olarak geçirdikleri sürenin 25 yıl olması gerekmektedir. Prim günleri ise; 4.500 olmalıdır. Emeklilik yaşı ise; 58 olarak belirlenmiştir. Erkekler için aynı şartlarda emeklilik yaşı; 60’tır.
  • 2008 ve sonrasında sigorta başlangıcı yapanlar için 25 hizmet yılı ve 5400 prim günü istenmektedir. Kadınlar için 61 yaş ve erkekler için de 63 yaş, emeklilik için yeterli olmaktadır.

İsteğe Bağlı Tarım Sigortası Başvuru Belgeleri Nelerdir?

Ek/5 tarım sigortası başvurusu yapacak olanların başvuru esnasında bulundurmaları gereken evraklar aşağıda verilmiştir:
  • Kimlik belgesi ve kimlik belgesinin fotokopisi talep edilmektedir.
  • Ek/5 isteğe bağlı tarım sigortası başvuru formu istenmektedir. Yetkililer tarafından onaylanmış olduğuna dikkat edilmesi gerekmektedir.
  • Başvuru sahibine göre kişiye özel belgeler talep edilebilmektedir.

İsteğe Bağlı Tarım Sigortası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ek/5 tarım sigortasına başvurmak isteyenlerin öncelikle gerekli şartları sağlıyor olmaları gerekmektedir. Ardından ek/5 tarım sigortası için başvuru formu doldurmaları gerekmektedir. Doldurdukları form ile beraber il veya ilçe Tarım Müdürlüğü’ne gitmeleri ve formlarını onaylatmaları istenmektedir. Ardından başvuru için gerekli olan belgeler ve onaylanmış form ile beraber Sosyal Güvenlik Kurumu’na gitmeleri gerekmektedir. Başvuru yapıldıktan sonraki 1 ay içerisinde SGK başvuruyu incelemektedir. Onay verilmesi durumunda, prim ödemelerine başlanabilmektedir. Prim ödemeleri için ise; Vakıfbank veya Ziraat Bankası tercih edilmelidir.

İsteğe Bağlı Tarım Sigortası Ödeme Yöntemleri Nelerdir?

İsteğe bağlı tarım sigortası ödeyecek olanlar; Sosyal Güvenlik Kurumu’nun anlaşmalı olduğu bankalar üzerinden ödeme yapabilmektedirler. Ziraat Bankası ve Vakıfbank üzerinden yapılacak olan ödemeler kabul edilmektedir. Ödeme yolları ise aşağıda belirtilmiştir:
  • Ziraat Bankası’nın ve Vakıfbank’ın mobil bankacılık uygulaması üzerinden ödeme yapılabilmektedir.
  • İlgili bankaların internet bankacılığı üzerinden prim ödenebilmektedir.
  • Telefon bankacılığı aracılığı ile ödeme kabul edilebilmektedir.
  • Vakıfbank ve Ziraat Bankası’nın ATMleri üzerinden ödenebilmektedir.

Ek/5 Tarım Sigortası İptali Mümkün Mü?

İsteğe bağlı tarım sigortasının iptali kanuni çerçevede mümkündür. İsteğe bağlı tarım sigortası iptal edilebildiği gibi kişinin istemesi halinde duraklatılabilir. Belirli bir süre prim yatırdıktan sonra kişi isteğe bağlı sigortasının iptal edilmesini ya da durdurulmasını talep ederse, sigortası iptal edilecektir. Ancak iptal edilene kadar geçen sürede yatırılan primler ne kadar süreyle olursa olsun kişiye geri verilmez. Sosyal Güvenlik Kurumuna yazılacak dilekçeyle, kişi isteğe bağlı sigortasının iptali ya da durdurulmasını talep edebilir. Durdurma işlemi gerçekleştirildikten sonra eğer geçmiş yıllara ait prim borcu bulunuyorsa, faiz ve borç işlemeye devam etmektedir. Geçmiş prim borçlarının durdurulması mümkün değildir.

İsteğe Bağlı Tarım Sigortası İptal Dilekçesi Nedir?

İsteğe bağlı tarım sigorta dilekçesi sigortanın iptali, durdurulması veya başlatılması için yazılabilmektedir. Standart dilekçe kurallarına uyularak yazılan dilekçeler Sosyal Güvenlik Kurumuna teslim edilmelidir. İsteğe bağlı tarım sigortasının iptali için yazılacak dilekçede:
  • T.C. kimlik numarası
  • Sigorta sicil numarası
  • Durdurma, iptal ya da başvuru nedeni ve
  • İlgili kurum/kişi adı mutlaka yer almalıdır.
İsteğe bağlı tarım sigorta durdurma talepleri için dilekçede belirtilen tarih önemlidir. İsteğe bağlı tarım sigortası belirli süreler içinde durdurulmuş olsa bile geçmiş yıllara ait prim borçları durmaz. Aylık faiz ve ceza oranlarına göre prim borcu katlanmaya devam etmektedir.

Ek/5 Tarım Sigortası Emeklilik Maaşı Ne Kadar?

İsteğe bağlı tarım sigortası maaşı sigorta prim sürelerine göre farklılık arz etmektedir. İsteğe bağlı tarım sigortası başlangıçtan itibaren yüksek kıdemden yapılırsa, emeklilik hakkı kazanıldığında maaşta aynı oranda yüksek olacaktır. Bu nedenle prim ödemelerinin yüksek seviyede başlatılması emeklilik için avantaj sağlayacaktır.

İsteğe Bağlı Tarım Sigortası Nasıl Sorgulanır?

Ek/5 sigorta sorgulama işlemi E-devlet üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir. T.C. kimlik numaranız ve E-devlet şifresi ya da mobil imza kullanarak sisteme giriş sağlanabilmektedir. İsteğe bağlı tarım sigortası sorgulaması için:

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Adresi aktif olarak kullanılmaktadır. Sistem üzerinden 30 günden az İBS tescil kayıt bilgisi ve borç dökümü görüntülenebilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından güncel bilgiler E-devlet sistemi ile paylaşılmaktadır.

Esnaf Bağ-Kur’lu (Vergi Mükellefi) SSK’lı Çalışabilir mi ?

Silinen Bağ-Kur Günleri Nasıl İhya Edilir?

EK 5 İsteğe Bağlı Tarım Sigortası Ödemeleri Ne Kadar?

Editör: TE Bilisim