2019 İşsizlik maaşı alma şartları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmekte olup şartları yerine getiren vatandaşlara işsizlik maaşı ödeneği yapılmakta. İşsizlik maaşı almak isteyen vatandaşların Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru dilekçesi ile birlikte başvuru işlemini gerçekleştirmeleri bekleniyor. 2019 yılına işsizlik maaşı için başvuru yapacak vatandaşların gerekli şartları yerine getirmeleri isteniyor. İlgili şartları yerine getiren vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumu desteği ile işsizlik ödeneği alabilmektedir.

İşsizlik Ödeneği Neden Verilir?

İşsizlik ödeneği verilme nedeni Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının mağdur olmalarının önüne geçilmek istenmesidir. Belli şartları yerine getiren ve daha önce Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışan vatandaşlar işsizlik ödeneği alabiliyor. İşsizlik ödeneği, işsiz kalan vatandaşların yeni bir iş bulana kadar mağduriyet yaşamamaları ve gündelik masraflarını karşılayabilmeleri amacı ile verilmekte olan bir maaştır. İşsizlik ödeneği Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bireylere veriliyor.

İşsizlik Maaşı Nereden Alınır?

İşsizlik maaşı veren kurum daha önceden Sosyal Güvenlik Kurumu iken günümüzde işsizlik maaşı İŞKUR tarafından verilmekte. Vatandaşları işsizlik maaşı almak istedikleri takdirde başvurularını İŞKUR’a yapıyorlar. İşsizlik ödeneği konusundan İŞKUR, Sosyal Güvenlik Kurumu ile birlikte çalışmalarını yürütmektedir. Vatandaşların hesaplarına ödeme yapan kurum ise yine İŞKUR’dur.

İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

İşsizlik maaşı başvurusu için gerekli dilekçe yazıldıktan sonra başvuru evrakları ile birlikte yapılmalıdır. İşsizlik maaşı için gerekli evraklar ile başvurunun yapılması istenmekte. 2019 yılında değişen kurallara göre başvuru sahiplerinin İŞKUR’a giderek başvuru yapmalarına gerek bulunmamakta ve işsizlik durumunu gösteren belge ile sistem üzerinden başvuru yapabiliyorlar. İşsizlik maaşı almak için başvuruların kurum tarafından, başvurunun şahsen yapılması talep ediliyor. Bu neden ile başvuru yapacak kişiler, kendi adlarına başvurularını gerçekleştirmeliler.

İşsizlik Maaşı Başvurusu Nereye Yapılır?

İşsizlik ödeneği için başvuru kurumu İŞKUR olarak belirlenmiş olup başvuruların İŞKUR’a yapılması istenmekte. Eğer kişiler şahsen İŞKUR bürolarına gidemeyecek durumda ise bu sefer online platformlar aracılığı ile de başvurularını gerçekleştirebiliyorlar. İşsizlik maaşı almak isteyen vatandaşların başvurularını elektronik ortamda gerçekleştirmeleri zaman tasarrufu yapılmasını da sağlıyor. Başvurular eğer e devlet üzerinden yapılır ise başvuru sahibinin herhangi bir belge ya da başvuru dilekçesini kuruma ibraz etmesine gerek bulunmamakta.

İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

İşsizlik maaşı almak isteyen vatandaşlar İŞKUR’a direkt olarak başvuru yapabiliyor ya da başvurularını online platformlar aracılığı ile de gerçekleştirebiliyor. İşsizlik maaşı almak isteyenler www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden e devlet aracılığı ile sistemden kolay başvuru yapabiliyor. İşsizlik maaşı almak için başvuru yapıldığı takdirde 15 iş günü içerisinde belgeler incelenerek kişiye maaş bağlanabilmekte. İşsizlik maaşının alınabilmesi için bazı şartlar ve başvuru süresi bulunmakta olup bu şartlar ve süreye uygun olarak başvuruların yapılmasına dikkat edilmelidir.

İşsizlik Maaşı Almak İçin Gereken Şartlar Nedir?

İşsizlik maaşı şartları 3 farklı maddeden oluşuyor ve ilgili 3 şartı yerine getiren vatandaşlara işsizlik maaşı bağlanıyor. İşsizlik maaşı almak için gerekli olan şartlar şu şekildedir;
  • Kişinin kendi isteği ya da hatası dışında, işveren tarafından işten çıkarılması
  • İşten çıkarılmadan önceki 3 yıl içerisinde en az 600 günlük sigorta priminin ödenmiş olması
  • İlgili işten ayrılış tarihinden önceki 120 gün için geçerli olan hizmet akdine tabii tutulması
İŞKUR ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından işsizlik maaşının bağlanabilmesi için istenen şartlar arasında yer alıyor. Bu şartları yerine getiren vatandaşlar, işten çıkarıldıktan sonra işsizlik maaşı için başvuru yapabilmektedir.

İşsizlik Maaşı Alamayanlar Kimlerdir?

İşsizlik maaşı alamayanlar için İŞKUR tarafından oluşturulan bir liste bulunuyor. Bu listede yer alan maddelere bağlı olarak çalışan kişiler İŞKUR’un işsizlik maaşından yararlanamıyor. Bu neden ile işsizlik maaşı yapmadan önce bağlı bulunulan iş kolunun öğrenilmesi ve işsizlik ödeneği alınıp alınamayacağının bilinmesi gerekmekte. İŞKUR aracılığı ile işsizlik maaşı alamayan gruplar şu şekildedir;
  • Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışmayan kişiler
  • 3 başvuru şartını yerine getirmeyen kişiler
  • Staja bağlı olarak çalışan kişiler
  • Ceza İnfaz Kurumuna bağlı olarak yasa ile çalıştırılan hükümlü vatandaşlar
  • Hizmet akdi ile çalışmayanlar
  • Yüksek Öğretim Kanunu kapsamında çalışanlar
  • Sendika kapsamında çalışanlar
  • Birden çok işveren tarafından çalıştırılıp hizmet akdine bağlı olmayanlar (özellikle televizyon – sinema sektörü)
  • BAĞ-KUR kapsamında çalışanlar
  • Memur olarak çalışanlar
  • Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı olarak çalışanlar
  • Hakimler ve Savcılar Kanunu kapsamında çalışan kişiler

İŞKUR İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

İŞKUR işsizlik ödeneği 3 şartı yerine getirdikten sonra İŞKUR’a ya da www.turkiye.gov.tr adresine başvuru yapılabilmekte. İŞKUR tarafından başvurular değerlendirildikten sonra eğer sonuç olumlu olur ise kişi İŞKUR’dan işsizlik maaşı alabiliyor.

İşsizlik Maaşı Ne Zaman Alınır?

İşsizlik maaşı zamanı için 30 günlük bir kısıtlama bulunuyor. Yıl ya da gün olarak herhangi bir başvuru tarihi bulunmamasına rağmen vatandaşların işten çıkarılmalarını takip eden 30 iş günü içerisinde başvurularını gerçekleştirmeleri beklenmekte. 30 gün içerisinde işsizlik maaşı için başvuru yapmayan vatandaşlar işsizlik ödeneği haklarını kaybediyor. Bu neden ile başvuruların işten çıkış tarihinden sonra gecikmeden yapılması tavsiye edilmekte.

İşsizlik Maaşı 2019’da Ne Kadar?

İşsizlik maaşı ücreti her yıl artış göstermekte ve 2019 yılında da zam yapılmıştır. İŞKUR tarafından verilmekte olan işsizlik maaşı 2019 yılı ücretleri şu şekildedir;
  • Son 4 ay asgari ücret ile çalıştırılan bir işçi için 2.558,40 Türk Lirası ödenek verilmekte ancak net olarak ödenen miktar 1.015,59 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.
  • İşten çıkarılmadan önceki son 4 ayında 3.500,00 Türk Lirasına çalışan bir işçiye net olarak 1.389,37 Türk Lirası verilmekte.
  • Çıkarılmadan önceki son 4 ayında 6.000,00 Türk Lirası maaşı olan bir işçi, işsizlik maaşı olarak 2.031,19 Türk Lirası almakta.
İşsizlik maaşı brüt ve net ücretleri her yılın ocak ayı itibari ile güncelleniyor. Ödeme yapılacak olan ana tutar üzerinden damga vergisi ve diğer ücretlerin kesintisi yapıldıktan sonra işsizlik maaşı alan kişiye kalan ücret (net) yatırılmaktadır.

İŞKUR İşsizlik Maaşı Başvuru Evrakları Nedir?

İŞKUR işsizlik maaşı belgeleri başvuru esnasında kurum tarafından talep ediliyor. İŞKUR işsizlik maaşı başvurusu esnasında talep edilen belgeler şu şekildedir;
  • İşsiz olunduğunu gösteren belge
  • Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı

İşsizlik Maaşı Başvuru Sorgusu Nasıl Yapılır?

İşsizlik maaşı sorgusu e devlet sitesi olan www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden yapılabiliyor. Bunun için öncelikli olarak sisteme giriş yapılması ve site içinde İŞKUR üzerinden sorgulama başlatılması gerekmekte. Sisteme giriş yapmak için e devlet şifresi ve T. C. Kimlik numarası kullanılabildiği gibi;
  • Kimlik kartı
  • Elektronik imza
  • İnternet bankacılığı
  • Mobil imza
Seçenekleri de kullanılabiliyor.

İşsizlik Maaşı Hangi Durumlarda Kesilir?

İşsizlik maaşı kesilmesi için kişinin tekrar sigortalı olarak çalışmaya başlaması gerekmekte. Eğer işsizlik maaşı alan kişi İŞKUR tarafından önerilen işleri haksız nedenler ile reddederse yine maaş kesintisi yapılmakta. Sosyal Güvenlik Kurumu ya da İŞKUR üzerinden başka bir ödenek alınıyor ise yine işsizlik maaşı İŞKUR tarafından kesilmektedir.

İşsizlik Maaşı Nasıl Hesaplanır?

İşsizlik Maaşı Alanların Gelir Tespiti Başvurusu Yapması Gerekir Mi?

İşsizlik Maaşı Ne Kadar ?

Editör: TE Bilisim