İş kazası geçirdim Sosyal Güvenlik Kurumu bana aylık bağlar mı, iş kazası geliri için yüzde kaç rapor gerekir, iş kazası geliri için başvuru nereye yapılır, başvuruda hangi belgeler istenir?

İş kazası nedir?

İş kazası, çalışma hayatında karşımıza çıkan risklerdendir. İşyerinde veya işin yürütümü nedeniyle meydana gelen, ölüme sebebiyet veren veya vücut bütünlüğünü ruhen ya da bedenen özre uğratan olaydır.

İş kazası sonucu sürekli iş göremezlik geliri için nereye başvurabilirim?

İş kazası geçirmeniz halinde malul olduğunuzu iddia ediyorsanız, sürekli iş göremezlik oranınızın tespiti için priminizin yattığı sosyal güvenlik il/merkez müdürlüğünde bulunan iş kazası servislerine müracaat etmeniz gerekir.

İş kazası için Meslekte kazanma gücü kaybı oranı (sürekli iş göremezlik derecesi) tespiti işlemleri nasıl yapılır?

Sosyal güvenlik il/merkez müdürlüklerince oluşturulan iş kazası dosyası oran tespiti için Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık kuruluna gönderilir. Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık kurullarınca dosya üzerinde yapılan değerlendirme neticesinde %0 ile%100 arasında “Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı” tespit edilir.

İş kazası sürekli iş göremezlik geliri başvurusu için hangi belgeler gereklidir?

[caption id="attachment_4897" align="aligncenter" width="475"] ssk işçi iş kazası sürekli iş göremezlik geliri şartları[/caption]

-Olayın iş kazası olup olmadığını net olarak belirtir tahkikat raporu ve tutanaklar,

-İş kazasından sonra başvurduğu hastanelerde görmüş olduğu tedavi, ameliyat bilgilerini içerir epikrizleri (çıkış özeti) ve varsa ameliyat notları,

-Sigortalının tedavileri tamamlandıktan sonrason durumunu gösterir, ‘‘çalışır/çalışamaz’’ tarihini bildiren sağlık kurulu raporu,

İş kazası sonucu sürekli iş göremezlik geliri alabilmem için meslekte kazanma gücü kaybı oranı (sürekli iş göremezlik oranı) yüzde kaç olmalıdır?

İş kazası sonucu oluşan arazlarınız nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca sürekli iş göremezlik oranı % 10 ve üzerinde olduğu tespit edilirse sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanırsınız.

İş kazası geliri bağlandıktan sonra hastalık derecemde artış oldu.Ne yapabilirim?

Sürekli iş göremezlik geliriniz bağlandıktan sonra, geçirdiğiniz iş kazası ile ilgili arazlarınızda artma veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç olduğunuzu ileri sürerek gelirlerinizde değişiklik yapılmasını isteyebilirsiniz. Bu durumda sosyal güvenlik il/merkez müdürlüğünüze müracaatınız gerekir.

İş kazası sonucu belirlenen sürekli iş göremezlik oranına nasıl ve nereye itiraz edebilirim?

İş kazası sonucu Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık kurulunca tespit edilen sürekli iş göremezlik oranlarına yapılan itirazları Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu değerlendirir ve karara bağlar.

Sigortalılar dosyalarının bir kez de Yüksek Sağlık Kurulunda incelenmesini bağlı bulundukları sosyal güvenlik il/merkez müdürlüklerine bir dilekçe ile müracaat ederek talep edebilirler

Sürekli iş göremez geliri alıyorum, aynı zamanda malulen de emekli olabilir miyim?

Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık kurullarınca, iş kazası veya meslek hastalığına bağlı %60 ve üzerinde sürekli iş göremezlik oranı tespit edilen sigortalılardan, 5510 Sayılı Kanunda belirtilen sigortacılık (sigortalılık süresi ve ödenmiş prim gün sayısı) şartlarına haiz olanlar, ayrıca malullük aylığına hak kazanırlar.

Diğer yandan iş kazası/meslek hastalığı sonucu oluşan araz/hastalıklardan olmamakla birlikte başka hastalıklardan dolayı da maluliyet tespit talebinde bulunabilirler.

Malullük aylığı ile sürekli iş göremezlik gelirine aynı anda hak kazananlara, bunlardan yüksek olanın tamamı, düşük olanın ise yarısı bağlanır

Editör: TE Bilisim