Hurda araç yasası için başvurular 31 Aralık 2018 tarihine kadar devam edecek. 1997 model ve altı araçlar için hurda araç yasası düzenlemesinin de yer aldığı torba kanun Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilerek yasalaştı. Tasarı TBMM'de kabul edildi ve yasalaştı. Peki şimdi nasıl bir yol izlemek gerekir? Konuyu mevcut olan ve olmayan araçlar için iki ayrı başlık altında ayrı ayrı değerlendireceğiz.  Mevcut olan araçlar için yasa nasıl uygulanacak? 1997 model ve altında olan aracınızın;
  • 31 Aralık 2018 tarihine kadar olan tüm vergi borçları, trafik cezası borçları ve plaka borçlarının tamamı silinecek.
  • Aracınızı İl özel idarelerine, Büyükşehir Belediyelerine ve MKE müdürlüklerine teslim edebileceksiniz.
  • Belli bir kilonun üzerinde olan araçlara MKE aracın kilosu başına hurda parası ödeyecek.
  • Hurda aracın kilosu başına ödenecek tutarın 1,5 TL civarında olmasını bekliyoruz.
Yasadan yararlanmak için başvuru nereye ve nasıl yapılacak?
  • Öncelikle trafik tescile başvurarak aracınızı hurdaya ayırmak istediğinizi talep etmeniz gerekiyor.
  • Trafik tescildeki işlemleri tamamladıktan sonra bağlı bulunduğunuz vergi dairesine giderek aracın birikmiş tüm vergi ve ceza borçlarını sildirebileceksiniz. Vergi dairesinden hurda aracınızı teslim için size bir numara verilecek. Vergi dairesindeki işlemden sonra aracınızı bedelsiz olarak İl Özel İdarelerine ve Büyükşehir Belediyelerine teslim edebileceksiniz.
  • Belli bir kilonun üzerinde olan araçlara aracın kilosu başına ödeme yapılacak. En son çıkan hurda yasasında MKE 3500 kilonun üzerindeki araçlara hurda parası ödemişti.Yine o şekilde olmasını bekliyoruz.
Hurda araç teslim yerleri nerdedir, MKE hurda müdürlükleri adres ve iletişim bilgileri
MKE Hurda İşletmesi Müdürlüğü
Adres : Hipodrom Cad. No:113 06330 ANKARA /TÜRKİYE
Tel : (0312) 384 03 07 (6 Hat)
Faks : (0312) 384 02 36-37
E-PostaWeb :: [email protected]
 
Kırıkkale Hurda Müdürlüğü
Adres : Kayseri Yolu 7.Km.71300-KIRIKKALE /TÜRKİYE
Tel : (0318) 224 28 98
Faks : (0318) 224 74 22
Aliağa Hurda Müdürlüğü
Adres : Yenifoça Yolu 35801 Aliağa-İZMİR /TÜRKİYE
Tel : (0232) 625 11 20
Faks : (0232) 625 11 24
Seymen Hurda Müdürlüğü
Adres : 41001 Seymen İZMİT /TÜRKİYE
Tel : (0262) 341 37 97
Faks : (0262) 341 21 96
Aracımda SGK, banka vs. haczi var aracı hurdaya ayırabilir miyim? Yasa vergi borçlarını kapsayacak. Diğer kurum ve ya kuruluşlara olan borçlar için yasa uygulanamayacak. Yeni araç alımında ÖTV ya da KDV desteği verilecek mi? Yasa sıfır araç alımı için ÖTV ve ya KDV desteği sunmuyor. Dolayısıyla yeni araç alacak olan kişiler hurda araçlarından dolayı herhangi bir indirim alamayacak. 1997 model altında aracım var ben binmek istiyorum. Hurdaya ayırmak zorunda mıyım? Tabi ki ayırmak zorunda değilsiniz. Aracınızı kullanmaya devam edebilirsiniz. Aracımın borcunu yapılandırdım, yapılandırma devam ediyor. Yasadan yararlanabilir miyim? Evet. Yapılandırma işlemi iptal edilir. Borcun tamamı silinir. Başvurular başladı mı, ne zaman başvurabiliriz? Başvuru işlemleri 01 Haziran 2017 tarihinden itibaren başlayacaktır. Mevcut olmayan, kayıp olan ya da araç vasfını yitirmiş araçlar için hurda yasası nasıl uygulanacak? 1997 model ve altında olmak koşulu ile araç olma vasfını yitirmiş ya da kayıp aracınız için de bu yasadan yararlanabilirsiniz.
  • Kayıp olan ya da hurda araç vasfını yitirmiş araçlar için 31 Aralık 2018 tarihine kadar aracın vergi ve vergisel cezalarının anapara tutarlarının 1/4'ünü ödemeniz halinde aracın kalan tüm borçları silinebilecek.
  • Mevcut olmayan bir araç için yasadan yararlanabilmeniz için aracınızın motorlu taşıt vasfını yitirmiş olması,bunu belgelemeniz ve trafik tescil tarafından bunun onaylanması gerekir.
  • Aracın olmadığını bazı kanaat verici belgeler ile kanıtlamanız gerekir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hurda araç yasası tebliği yayımlandıktan sonra gerekli belgelerin ne olacağı netleşecektir ancak bir önceki yasada istenen belgeler şunlardı: Aracın dosyasında tebliğ edilmemiş trafik cezası tutanağının bulunmaması, Tramer kayıtlarından zorunlu mali sorumluluk sigortasının yaptırılmadığının anlaşılması, aracın trafik tescil dosya kayıtlarında araç ile ilgili herhangi bir işlem yapılmamış olduğunun anlaşılması, aracın herhangi bir trafik kazasına karışmadığının tespit edilmesi, araca uygulanmış herhangi bir cezanın bulunmaması halinde aracın var olmadığı kanaati getirilebilecektir.
  • Trafik tescilden onay aldıktan sonra aracın borcunun anapara tutarının 1/4'ünü 31 Aralık 2018 tarihine kadar yatırmanız halinde diğer tüm borçları silinebilecektir.
  • Mevcut olmayan araçlar için hurda parası verilmeyecek. ÖTV ya da KDV desteği alınamayacaktır.
  • Mevcut olmadığı beyan edilip daha sonra trafikte olduğu tespit edilen araç olursa araç sahibi hakkında cezai işlem uygulanacaktır.
Hurda araç yasa tasarısı [caption id="attachment_10300" align="aligncenter" width="625"]hurda araç yasa tasarısı TBMM 2017 mayıs hurda araç yasa tasarısı TBMM 2017 mayıs[/caption]
Editör: TE Bilisim