Ev hizmetlerinde çalışanlar için SGK ödenekleri ev çalışanlarının elde ettikleri brüt ücretler üzerinden hesaplanmaktadır. SGK tarafından açıklanan EK9 hizmetleri kapsamında ev içerisinde 10 gün ya da daha az gün çalışan bebek bakıcıları, bahçıvanlar ya da hasta bakıcıları belli bir prim tutarında ödenek alabilmektedir.

2023 yılı itibari ile ev hizmetlerinde çalışan insanlar asgari ücretin belli bir oranında prim alabilecektir.  Ev hizmetlerinde çalışanların SGK primleri 10 gün üzerinde çalışan ev kadınları için değişiklik göstermektedir. Ev hizmetleri sunan kişilerin SGK prim ödeme teşviklerinden yararlanabilmeleri için aşağıdaki şartları sağlaması gerekmektedir:

  • Ev hizmeti veren kişilerin iş verenleri tarafından düzenli olarak sigortalı gösterilmesi gerekmektedir.
  • İşe alınan ev çalışanı, daha önce benzer bir alanda teşvikten yararlanmamış olmalıdır.
  • İşe alınan kişi son 6 ay içerisinde sigortalı olarak herhangi bir iş yerinde çalışmamış olmalıdır.
  • Erkeklerin ev işinde çalışarak SGK prim ödemesi alabilmesi için 18-29 yaş arasında olması gerekmektedir.

Yukarıdaki şartları sağlayan ev çalışanları 24 ay boyunca teşvikten yararlanabilmektedir. Çalışanların brüt aldıkları maaşlar hesaplanarak bu maaşın %17'si oranında prim ödenmektedir. Çalışanlar işe başlamadan önce işsizlik kayıtlarını İŞKUR internet sitesi üzerinden yaparlar ise 6 ay fazladan teşvik alabilmektedir. 

SGK 10 Günden Fazla Çalışanlar İçin Ödeme

SGK'nın 10 gün üzerinde çalışanlara ödeneği meslek hastalıklarını ve iş kazalarını kapsamaktadır. Ödemeler evi için işe alan kişiler tarafından T.C. Kimlik numaraları ile yapılmaktadır. Ödemenin yapılma adımları aşağıdaki şekildedir:

  • Ev işlerinde çalışan insanların sigortası EK9 kapsamında 10 gün ve üzerinde ise işverenin kimlik numarası kullanılmalıdır.
  • Ev hizmetlerinde 10 günün altında kalanlar 10 gün üzerine çıkmak için kendi kimlik numaralarını kullanarak primlerini kendi üstlerine yatırabilmektedir. Kişiler bu süreyi en fazla 30 güne kadar uzatabilmektedir.
  • EK9 ev işlerinin prim ödemesi SGK internet sitesi üzerinden yapılabilmektedir.
  • SGK internet sitesine girilerek "EK9 kapsamında 10 gün üzerinde prim ödeme" alanı ziyaret edilebilmektedir.
  • 10 gün üzerinde çalışan insanların prim ödemesi e-devlet sitesi kullanılarak tamamlanamamaktadır.

SGK 10 Günden Az Çalışanlar İçin Ödeme

SGK priminin 10 gün altında çalışanlara ödenmesi yalnızca iş yeri kazalarını kapsamaktadır. 10 gün altında çalışan ev personelleri için de durum 10 gün üzerinde çalışanlar gibidir. Aşağıdaki adımlar uygulanarak SGK prim ödemesi 10 gün üzeri çalışanlar için gerçekleştirilebilmektedir:

  • İşveren kendi 11 haneli kimlik numarası ile prim ödemesini tamamlayabilmektedir.
  • Ödemeler işveren tarafından SGK internet sitesi üzerinden yapılmaktadır.
  • Ödemenin tamamlanabilmesi için SGK ödemeleri EK9 menüsüne girilmelidir.
  • EK9 menüsünden "10 gün altında çalışan ev personelleri" kısmı işaretlenmelidir.
  • Çalışan, diğer ay sonuna kadar 30 gün altında olan günlerini tamamlayabilmektedir.
  • Çalışanın 30 gün altı günlerini tamamlayabilmesi için kendi kimlik numarasını kullanarak sisteme giriş yapması gerekmektedir. Ardından eksik kalan günlerin prim ödemesini yapabilmektedir.
  • Ev çalışanlarının 30 gün altı günlerini tamamlayabilmesi için sitedeki "EK9 Hizmet Tamamlama" alanını kullanması yeterlidir.

Evde Çalışan Kadınlara İlişkin SGK Maliyeti

Evde çalışanların SGK ödeneği ile ilgili hesaplamalar 2022 yılı itibari ile düzenlenmiştir. Ev hizmetlerinde çalışanların SGK primleri hesaplaması brüt baz alınarak yapılmaktadır. Ödenecek ev hizmetlerinin tutarı çalışanların yararlandıkları teşvik türüne göre değişiklik göstermektedir.

Evde çalışan kadınların SGK maliyeti EK9 fazla prim ödemesi kapsamında aşağıdaki şekilde olmaktadır:

  • Evde çalışan kadınların daha önceden bir borcu var ise ya da prim ödemeleri düzenli yapılmadı ise herhangi bir indirimden yararlanılamamaktadır. Bu kadın çalışanın bir evde 10 gün ve üzerinde çalışması durumunda sigorta primi 1876,50 TL olarak hesaplanmaktadır.
  • Prim ödemeleri düzenli yapılan bir ev çalışanı, 5510/5 puan değerinde bir indirim kullanabilmektedir. Bu şekilde çalışan kişi için brüt ücret olarak %32,5'lik bir oranda prim ödenmektedir. Oranlar ile hesaplama yapıldığında aylık olarak ev hizmetleri sigorta primi 3753 TL şeklinde hesaplanmaktadır.
  • Ev hizmetleri kapsamı altında işçi çalıştıranlar en fazla 6111 sayılı teşvik kanununu kullanmaktadır. Bu kanun gereğince evde çalışanlar için brüt maaşı üzerinden %17'si kadar prim ödenebilmektedir. 2023 Ocak ayı itibari ile asgari ücret alan ev çalışanları için ödenecek aylık EK9 kapsamında 1701 TL şeklinde olmaktadır. 

BAĞKUR Prim Ödeme

BAĞKUR prim ödemesi 4B kapsamında olan vatandaşların emeklilik haklarını kullanabilmesi için önemli bir yere sahiptir. BAĞKUR prim ödemesi yapan kişiler sağlık hizmetlerini de kullanabilmektedir. BAĞKUR prim ödemesi yapmak isteyen vatandaşlar aşağıdaki yollara başvurarak prim ödemelerini kontrol edebilmektedir:

  • BAĞKUR prim ödemeleri farklı kanallar aracılığı ile tamamlanabilmektedir. En fazla tercih edilen BAĞKUR ödemesi banka kartı kullanılarak ya da kredi kartı kullanılarak yapılan ödemedir.
  • BAĞKUR prim ödemeleri SGK kurumu ile sözleşme yapan bankaların şubeleri üzerinden tamamlanabilmektedir.
  • PTT şubelerine şahsen giden kişiler kendi üzerine olan BAĞKUR primlerini şubeden yatırabilmektedir.
  • SGK ile anlaşma sağlayan bankaların kendi internet adresleri ile de BAĞKUR prim ödemesi tamamlanabilmektedir.

Ödeme Gecikmesi Durumunda Ne Olur?

Ödeme gecikmesi durumunda o ayın teşvikinin iptali yapılır. Bu durumda primin indirimsiz olarak ödenmesi gerekmektedir. Gecikmiş olan prim ödendikten sonra normal bir şekilde teşvikten faydalanılmaya devam edilebilir.

Kimlik Numarası ile SGK Prim Sorgulama

T.C. Kimlik numarası kullanarak prim sorgusu internet üzerinden yapılabilmektedir. SGK prim sorgusu işlemleri için kişinin kendi kimlik numarasını kullanması gerekmektedir. Prim sorgulama işlemi günün her saati yapılabilmektedir.

E-devlet üzerinden yapılan bu işlem "SGK hizmet dökümü sorgulama" menüsü kullanılarak tamamlanabilmektedir. İnternet üzerinden SGK prim sorgulaması yapabilmeniz için aşağıdaki aşamaları uygulamanız önemlidir:

  • Akıllı cihazlarınızdan olan tablet ya da telefonunuzu kullanarak "SGK Tescil Hizmet Belgesi" şeklinde sorgulama yapmalısınız.
  • Ardından çıkan ekranda e-devlet menüsüne tıklamalısınız.
  • E-devlet sizden kimlik doğrulama bilgilerinizi ya da şifrenizi isteyecektir.
  • E-devlet üzerinden istenen bilgileri net bir şekilde tamamlamalısınız. E-devlet şifreniz yok ise ya da hiç üyelik kaydı oluşturmadı iseniz PTT şubelerinden yardım talep edebilirsiniz.
  • E-devletin istediği mobil imza, kart bilgileri ve internet bankacılığı gibi giriş yöntemlerini kullanarak SGK priminizi sorgulayabilirsiniz.

E-devlet Üzerinden Prim Sorgulama

E-devlet kullanarak prim sorgulama işlemleri hem kolay hem de hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Bunun için kişilerin internet bağlantısı olan bir cihaz kullanması yeterlidir. E-devlet kapısından SGK prim sorgulaması yapabilmek için "Tescil Dökümü" kısmı kullanılabilmektedir.

Bu kısma ulaşmak için yapılması gereken adımlar aşağıda yer almaktadır:

  • "SGK Hizmet Dökümü" servisine e-devlet üzerinden ulaşılmalıdır.
  • Servis açıldıktan sonra kişilerin kendi isim ve şifrelerini girmeleri gerekmektedir.
  • Ardından "Barkodlu belge çıkart" kısmına tıklanmalıdır.
  • Oluşturulan bu belgenin görüntülenebilmesi ya da kullanılabilmesi için dosyanın indirilmesi gerekmektedir. "Dosya İndir" sekmesi belgenizi sahip olduğunuz akıllı cihazınıza indirecektir.
  • Bilgisayarınızın yazıcı ile kablo bağlantısı var ise SGK hizmet dökümünüzü direk yazdırabilirsiniz.
  • Eğer belgeyi kendi elektronik postanıza iletmek ister iseniz "E-posta gönder" sekmesine tıklayarak SGK dökümünüze e-postanız üzerinden ulaşabilirsiniz. 

Ev Hizmetlerinde Çalışanlar İçin Maaş Hesaplama

Ev hizmeti verenlerin maaşları hakkında net bilgi 2023 asgari ücretlerinin açıklanmasından sonra gelmiştir. Ev hizmetlerinde çalışanların SGK primleri çalışanların 2023 brüt maaşlarına göre belirlenmektedir. Ev hizmetlerinde çalışanlar gelir vergisinden muaf tutulmaktadır.

Bu durum göz önüne alınarak EK9 kapsamında net maaşların 8,500 TL olduğu açıklanmıştır. Gelir vergisi muafiyeti nedeni ile ev çalışanlarına asgari geçim indirimi yansıtılmamaktadır.

Editör: TE Bilisim