Emekli Sandığı maaş sorgulama 4C kapsamında emekli olanlar için önem taşıyor. Emekli olmak herkesin isteği olsa da aylığın ne kadar ve ne zaman alınacağı merak ediliyor. Emekli Sandığı’ndan emekli olanlar kolay şekilde aylık sorgulama yapabilirler.

Emekli Sandığı Nedir?

Emekli olmak, iş yaşamından uzaklaşmak ve kendine zaman ayırabilmek için en önemli zaman dilimi olarak görülüyor ve her çalışan emeklilik dönemini merak ediyor. Emekli olmak isteyenler ise çalışma durumlarına göre farklı statülerden emeklilik hakkı kazanıyorlar. Halihazırda Sosyal Güvenlik alanında üç ana çalışma statüsü bulunuyor. Bunlar özel sektöre ait işyerlerinde çalışan 4A kapsamında olanlar, kendi işlerini yapan 4B kapsamında olanlar ve devlet kurumlarında memur olarak çalışan 4C’liler oluyor. 4C olarak adlandırılan statü daha önceden Emekli Sandığı olarak adlandırılmaktaydı. Günümüzde emekli olan memurların sosyal güvencelerini sağlamak ile yükümlüdür. Buna göre memur emeklilerin alacakları emekli maaşları da Emekli Sandığı bütçesi üzerinden belirlenmektedir. Emekli Sandığı yani 4C kapsamında olmak için en önemli şart memur olmaktır. Memur olmak için statü ya da görev tanımı değişmemektedir. Başka bir deyişle kamuya ait işlerde çalışan ve 657 sayılı kanun dahilinde atanmış kimseler 4C statüsünde olmaktadırlar. 4C statüsünde çalışanlar ise bu kapsamda olduklarında 4A ya da 4B statüsüne geçemezler. Başka bir deyişle 4C’de olan memurlar, özel sektörde sigortalı olarak çalışamaz ya da kendi şirketlerini açamazlar. Emeklilik Sandığı primleri de her ay aldıkları maaştan tahsil edilmekte ve emeklilik sürelerini tamamlamaları halinde 4C’den emekli olmaktadırlar.

Emekli Sandığı 4C Ne Kadar Emekli Maaşı Alır?

Emekli Sandığı 4C emekli maaşları kadro derecesine göre belirleniyor. Meslekteki hizmet yılına ve memuriyete giriş yapma tarihine göre alınacak olan memur emeklisi maaşı da farklılık gösterebiliyor. Bu bakımdan ne kadar erken 4C kapsamında olunursa, ödenmiş olan prim tutarı da o kadar yüksek olacağı için emekli aylığı yükselecektir. 4A ya da 4B’de olduğu gibi 4C için primleri yüksek yatırma imkânı bulunmamaktadır. 4A ve 4B statüsünde olanlar primlerin yüksek yatırılması halinde emekli olduklarında daha yüksek emekli maaşı alabilmektedirler ancak 4C kapsamında olan memur olduğundan kendi aylığını yükseltemez ya da yüksek gösteremez. Prim ödemeleri de otomatik olarak maaşından tahsil edildiğinden memur emeklilerin yüksek emekli maaşı alabilmeleri için en önemli nokta memuriyete giriş tarihleri olmaktadır. Giriş tarihi ne kadar erken olursa ödenmiş olan prim sayısı da o kadar yüksek olacağından emekli olduklarında daha yüksek maaş alabileceklerdir. Memur emeklileri için emekli maaşlarına yılda iki kez zam gelmektedir. Ocak ve Temmuz zamları olarak bilinen bu tutarların yanında aynı zamanda dini bayramlarda ikramiye de verilmektedir. Son güncel zamlar ile birlikte genel müdür memur emeklisi en düşük 8 bin TL, düz memur emeklisi en düşük 3 bin 182 TL, öğretmen emeklisi en düşük 3 bin 270 TL, polis emeklisi en düşük 3 bin 400 TL emekli aylığı almaktadır.

Emekli Sandığı Emekli Maaşı Nasıl Sorgulanır?

Emekli Sandığı maaş sorgulama işlemleri daha önce farklı internet siteleri üzerinden yapılabilmekteydi ancak sosyal güvenlik hizmetlerinin e – devlet çatısı altında toplanmasından sonra Emekli Sandığı aylık sorgulama işlemleri artık e – devlet üzerinden yapılabilmektedir. Sistem üzerinden sorgulama yapabilmek için e – devlet şifresi bulunması gerekmektedir. Şifreye sahip olmayanlar en yakın PTT’ye başvuru yaparak şifre alabilirler. Şifre temin edildikten sonra emekli aylığı öğrenmek için şu adımları takip edebilirsiniz;
  • Öncelikle e-devlet sistemine giriş yapınız.
  • Daha sonra arama ekranına “4C Emekli Aylık Bilgisi” yazınız.
  • Arama ekranında çıkacak olan bağlantıyı tıklayınız.
  • Gelen sayfada aylık bilginiz, yatırılma tarihleri ve şimdiye kadar ödenen emekli aylıkları bilgisi yer alacaktır.
Bunun yanında SGK hizmet hattı olan ALO 170 üzerinden de emekli aylığı öğrenme yapabilirsiniz. Ancak daha hızlı sonuç almak için e-devlet’in kullanılması önerilmektedir. Fakat internete ulaşma imkânı bulunmadığı durumlarda ilgili numaranın aranması sonucunda emekli aylığı bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Emekli Maaşı Sorgulamak İçin TIKLAYINIZ

4/C Emekli Aylıkları Nasıl Ödenir?

Konuyla ilgili olarak merak edilen noktalardan birisi de memur emeklisi aylıkları nasıl ödenir olmaktadır. Devlet memurlarının görev aylıkları her ay başında peşin olarak ödenmektedir. Başka bir deyişle her ayın 15’inde aylık peşin olarak ödenir ve aylıklar da sonraki ayın 14’üne kadar olacak süreyi kapsamaktadır. Görev aylıkları peşin ödenmiş memur için ödenmiş aylarda emeklilik hizmet süresi de eklenmiş olmaktadır. Devamında memur emekli olduğunda aylığı peşin olarak ödenmektedir. Memur, emekli olduğunda emekli olduğu tarihi takip edecek ayın başından itibaren aylığı bağlanmış olur ve bir sonraki ay yeni aylığını alır. Fakat ödeme günü çalışan memur gibi her ayın 15’ine denk gelecek şekilde olmayıp emekli aylık ödemeleri her ayın başında başlamaktadır. İlk emeklilik işlemlerinde sadece ayın ortasında ödeme yapılır ve daha sonraki ayın devamında ayın başı ödeme tarihi olarak kabul edilir. Memur emeklileri için aylık ödeme yapılmaktadır fakat 2008 öncesinde emekli olan memurların emekli aylıkları 3 aylık toplu ödeme olarak yapılabilmektedir. Fakat yine de bu emekliler de aylık olarak emekli aylığı almayı talep ederlerse SGK tarafından kendilerine aylık ödemeye devam edilir, bu karar sonrasında ise 3 aylık ödemeye tekrar dönülmez.

Yüksek Emekli Maaşı Nasıl Alınır, Yüksek Maaş İçin Ne Yapmalı?

SSK ve BAĞKUR Emekli Maaşları Ne Kadar Oldu ?

4/A, 4/B ve 4/C Emekli Tarihine Göre Maaş Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Editör: TE Bilisim