EYT yasasının Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından süreç resmen başladı. Birçok vatandaş emeklilik içi EYT kapsamında dilekçelerini vermeye devam ediyor. Başvurularının onaylanmasının ardından ilk etapta milyonlarca kişi yararlanacak.

EYT kapsamında bir yandan başvurular devam ederken, diğer yandan prim ve çalışma süreleri eksik olanların durumu ise merak ediliyor. SGK tarafından yayımlanan işe giriş – çıkış genelgesi ile EYT kapsamında olanların hak kaybı yaşamalarının önüne geçildi. Bu kapsamda eksik prim şartlarına ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı.

EKSİK PRİM VE ÇALIŞMA SÜRSİ OLANLAR NE YAPACAK?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) hakkında düzenlemeler tamamlandı ve yürürlüğe girdi. Bu kapsamda milyonlarca vatandaş EYT ile emeklilik şartlarını sağlaması halinde yaş şartına bakılmadan emekli olabiliyor. Bunun için işe giriş tarihi, çalışma süresi ve prim sayısı ise dikkate alınıyor.

EYT kapsamında olan ancak eksik primleri olan ve yeterli çalışma süresi olmayanların sayısının 2 milyondan fazla olduğu aktarıldı. Bu kapsamda olanlar için de çeşitli çözümler sunuluyor. EYT düzenlemesi ile koşulları yerine getirdikleri tarih itibariyle emeklilik dilekçelerini bu kişiler de verebilecekler. Borçlanma yoluyla da bu kapsamda eksik primlerin tamamlanmasına sıcak bakılıyor.

EYT’DE SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

EYT yasasının çıkmasının ardından süreç resmen başladı. Bu kapsamda çalışanın aynı gün tahsis talebinde bulunması halinde ertesi gün yeniden sosyal güvenlik destek primine tabi bildirim yapılarak aynı iş yerinde çalışmasına imkan veriliyor. EYT ile emekli olanların ilk aylıkları ise talebini izleyen ayın başında, 1 Nisan itibariyle verilecek. Bu kişilerin çalıştığı iş yerindeki maaş takvimi ise değişmeyecek.

İşverene kıdem tazminatı konusunda da destekler verilmeye devam ediyor. Bu kapsamda kıdem desteği için 6 ay ödemesi, 3 yıl vadeli seçenekler ön plana çıkıyor. Ancak emelli aylığı bağlanması için kişinin prim borcu bulunmaması gerekiyor. EYT’lilerin eksik primleri nedeniyle emekli olamaması halinde borçlanma yoluyla bu primlerin tamamlanması da mümkün görülüyor. Bu kapsamda her çalışanın durumu farklılık gösteriyor.

Editör: TE Bilisim