Yürürlükteki mevzuatımıza göre kadın çalışanların ilk defa sigortalı olduktan sonra doğurmuş olduğu çocukları için doğum borçlanması hakları bulunmaktadır.Doğum borçlanması ne kadar tutar ve nasıl hesaplanır? Sigortadan önceki çocuklar için doğum borçlanması var mı? Doğum borçlanması ile erken emekli olabilir miyim? Doğum borçlanması emekli maaşımı yükseltir mi? Bu sorular ve bunlara benzer doğum borçlanması ile ilgili tüm sorularınızın yanıtları bu yazımızda.

Kimler Doğum Borçlanması Yapabilir?

Doğum borçlanması yapabilecek olanlar şunlardır: -4/a kapsamında çalışanlar yani SSK'lılar, -4/b kapsamında çalışanlar yani Bağ-Kur'lular, -4/c kapsamında çalışanlar yani Memurlar, -2925 sayılı kanuna tabi tarım sigortalıları

SSK Kapsamındakiler Doğum Borçlanması Başvurularını Nereye Yapabilir?

DOĞUM BORÇLANMASI DİLEKÇESİ 4/a yani SSK kapsamında çalışması bulunan kadın sigortalılar en son çalıştıkları işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezi/Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne başvuru yaparak borçlanmalarını yapabilirler.

Bağ-Kur Kapsamındakiler Doğum Borçlanması Başvurularını Nereye Yapabilir?

Bağ-Kur'lular doğum borçlanması başvurularının Bağ-Kur dosyalarının bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezine/Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'ne yapabilirler.

Memurlar Doğum Borçlanması Başvurularını Nereye Yapabilir?

Devlet memurları doğum borçlanması başvurularını Sosyal Güvenlik Kurumu Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı'na yapabilmektedirler.

Kurumun adresi: Mithatpaşa Caddesi No:7 Sıhhiye/ANKARA

Doğum borçlanması için gerekli belgeler nelerdir?

Doğum borçlanmalarında nüfus mernis kayıtları esas alınmaktadır.Onun haricinde BORÇLANMA TALEP DİLEKÇESİ ve kimlik fotokopisi yeterli olacaktır.

Doğum borçlanması için şartlar nelerdir?

Kadın sigortalıların doğum borçlanmasına başvuru yapabilmesi için:

-Çocuğun ilk sigorta başlangıç tarihinden sonra doğmuş olması,

-Çocuk doğum tarihinden sonraki 24 aylık sürede anne adına prim yatırılmamış olması,

-Çocuğun doğumdan sonraki 24 aylık sürede yaşamış olması,

Gerekmektedir.

Doğum borçlanması kaç gün için yapılır?

Doğum borçlanması anne adına doğumdan sonraki 24 aylık süre içerisinde prim yatırılmamış olmak koşulu ile her çocuk için 720 gün toplamda üç çocuk için de 2160 gün yapılabilmektedir.

Doğumdan sonra primleri kısmi yatanlar borçlanma yapabilir mi?

Doğumdan sonraki 24 aylık sürede prim yatmamış olan süreler doğum borçlanması kapsamında borçlanılabilmektedir.

Doğumdan sonra ölen çocuk için borçlanma yapılabilir mi?

Doğum tarihinden vefat tarihine kadar geçen süre borçlanılabilir.

24 ay dolmadan bir doğum daha yapan anne ne kadarlık süreyi borçlanabilir?

Doğum borçlanması yapacağı çocuk için 24 ay geçmeden doğum yapan kadın sigortalı doğum ile diğer doğum arasındaki süreyi borçlanabilir.Yeni doğan çocuk için de 24 aylık süreyi borçlanabilir.

Sigorta girişinden önce doğan çocuklar için borçlanma

Sigorta başlangıcından önce doğan çocuklar için doğum borçlanması yapılamıyor.

Doğum borçlanması sigorta başlangıç tarihini geri çeker mi?

Doğum borçlanması sigorta başlangıç tarihini geri çekmez.Prim gün sayısı hesabında dikkate alınır.

Doğum borçlanması emekli maaşını yükseltir mi?

Doğum borçlanması yapılacak sürelerin tarihine göre doğum borçlanması emekli maaşının yükselmesini sağlayabilmektedir.Örneğin 2000 öncesi süreleri borçlanacak bir kişinin doğum borçlanması emekli maaşını yükseltecektir.Aynı şekilde 2000-2008 arası süreleri borçlanacak kişiler için de emekli maaşının yükselmesini sağlayacaktır.Ancak 2008 sonrası süreler emekli maaşını etkilemeyecektir.

DOĞUM BORÇLANMASI NASIL HESAPLANIR

Doğum borçlanması için ödenecek tutar şu şekilde hesaplanır:

Borçlanmak istenen gün sayısı X talep tarihindeki asgari ücretin günlük brüt tutarının % 32'si=Doğum borçlanması için ödenecek tutar

Doğum borçlanması için ne kadar ödemeniz gerekiyor sorusunun cevabı için yorum kısmına borçlanmak istediğiniz gün sayısını yazınız.Ne kadar ödeyeceğinizi hesaplayalım.

Editör: TE Bilisim