Hastanelere gittiğimizde hastane bizden güvencemiz varsa muayane ücreti istemez. Ücretler daha sonra eczaneler tarafından tahsil edilir. Bu yazımızda ise sağlık ocağı muayene ücreti, aile hekimi muayene ücreti, devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri ve özel hastanelerin 2018 yılı muayene katılım payı bedelleri ne kadar konusunda bilgi sunmaya çalışacağız.

Katılım payı nedir, muayene katılım payı nedir? Aile hekimlikleri, devlet hastaneleri, özel hastaneler v.s. de muayene olduğunuzda devletin daha doğrusu Sosyal Güvenlik Kurumu'nun karşıladığı tutarlar haricinde bu tedaviler için sizden de ücret alınır. Aynı şekilde ilaç bedellerinin bir kısmını siz bir kısmını da SGK öder. İşte sizin tarafınızdan ödenen bu tutar ilaç katılım payı ya da muayene katılım payı olarak adlandırılmaktadır. Emekliden ilaç katılım payı ödemeleri yüzde kaç oranında kesilir? Emekli kişilerden ilaç katılım payı %10 oranında kesilir. Yani diyelim ki aldığınız bir ilacın bedeli 50 TL olsun. Bunun 5 TL sini siz 45 TL sini devlet öder. Emekliden ilaç parası nasıl kesilir? Emekliden ilaç katılım bedelleri emekli aylığından kesilir. Çalışanların ilaç katılım payı nedir yüzde kaç oranında kesilir? Çalışanın ilaç katılım payı oranı %20'dir. 100 TL lik bir ilaç alan çalışan kişiden 20 TL oranında ilaç katılım payı alınır. Bunun 80 TL sini devlet öder. Çalışandan ilaç bedeli nasıl tahsil edilir? Çalışandan ilaç katılım bedelleri eczaneler tarafından tahsil edilerek Sosyal Güvenlik Kurumu'na gönderilir. Yani aslında siz eczaneye değil devlete ödüyorsunuz. Eczane burada sizinle devlet arasında tahsilat aracılığı yapmış olmakta. Sağlık ocağı, aile hekimi muayene ücreti 2018 ne kadar? Birinci basamak sağlık hizmet sunucularından yani aile hekimlikleri, sağlık ocakları vs. yapılan muayane tedavileri için muayane katılım payı alınmamaktadır. Devlet hastanelerinde muayene ücreti 2018 2018 yılında devlet hastanesinde olduğunuz her bir muayane için 6 TL tutarında muayane ücreti ödersiniz. Üniversite hastanelerinde muayane ücreti 2018 Üniversite hastanelerinde görmüş olduğunuz her bir tedavi için 7 TL tutarında, üniversite hastanelerinde bağlı sağlık hizmet sunucularında ise 8 TL tutarında muayene ücreti ödersiniz. Özel hastane 2018 SGK muayene katılım payı ne kadar? Özel hastanede görmüş olduğunuz her bir muayene için 15 TL tutarında muayene katılım payı ödersiniz. Raporlu ilaçlara para ödenir mi 2018 Uzun süreli tedavi gerektiren (şeker hastalığı, kolestrol v.s.) bazı hastalıklar için doktorlar ilaç raporu yazmakta ve rapora tabi olan bu ilaçların çok büyük bir kısmı için ilaç katılım payı alınmamaktadır. Ancak bazı ilaçlar raporla alınsa bile SGK bunun tamamını ödememektedir. Yani raporlu olduğu halde yine de  katılım payı alınan ilaçlar da bulunmaktadır. Bunu eczanenizden öğrenmeniz mümkün. Hastane muayene ücreti ve ilaç katılım payı sorgulaması nasıl yapılır? Geçmiş tüm muayane ve ilaç katılım payı bedellerinizi ve yapılan kesintileri e devlet sistemi ile kolayca görüntüleyebilmeniz mümkün. Bunun için E devlet şifresine sahip olmanız gerekmektedir. Geçmiş ilaç ve muayane katılım payı bedellerini sorgulamak için aşağıdaki aşamaları takip ediniz;
  • www.turkiye.gov.tr adresinden sisteme T.C. numaranız ve e devlet şifreniz ile giriş yapın.
  • E Hizmetler,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu,
  • Ortak 4a/4b/4c Hizmetler,
  • 4A/4B/4C Muayene katılım payı sorgulama,
Sorgulama sonucunda eczane muayene ücreti sorgulama , muayene katılım payı sorgulama, hastane muayene borcu sorgulama gibi işlemlerin sonucunu görebilirsiniz. Yeşil kart muayene ücreti 2018 Yeşil kartlılar diğer ismi ile 5510/60-G0 kapsamında olanlar muayane katılım payından muaftırlar. Ama bu istisna devlet hastanelerinde geçerlidir. Yeşil kartlı özel hastanede sigortadan yararlanamaz. SGK özel hastanedeki hiç bir muayanesini karşılamaz. Yeşil kartlı özel hastanede görmüş olduğu bir tedavinin tüm masraflarını cebinden karşılar. Sağlık ocağı sigortasız muayene ücreti , sağlık ocağında muayene ücreti var mı ? Sigortanız olsun ya da olmasın sağlık ocaklarında, aile hekimliklerinde ücretsiz olarak muayene olabilirsiniz. Ama yazılan ilaçları güvenceniz yoksa tamamının bedelini ödeyerek almanız gerekir.
Editör: TE Bilisim