Er ve erbaşlar SGK GSS öder mi? Askerde olduğum sürelerde GSS borcu çıkmış ne yapmalıyım? Askerdeyim eşime GSS çıkar mı? Askerlik süreleri ile çakışan GSS borcu nasıl silinir? Askerde iken çıkan GSS borcunu sildirmek!

Genel Sağlık Sigortası 01.01.2012 tarihi itibariyle güvencesi olmayan herkes için zorunlu hale gelmiştir. Genel Sağlık Sigortası kapsamında iken er ve ya erbaş olarak askerlik görevine başlayanların Genel Sağlık Sigortası tescili ne olur, askerlik sebebiyle durdurulur mu? Askerde olunan sürelerde kendilerine GSS borcu çıkartılanlar nasıl bir yol izlemeli?

2016 GSS PRİMLERİ İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ

Askerde olunan sürelerde Genel Sağlık Sigortası

Askerlik görevi sebebiyle silah altına alınan kişiler genel sağlık sigortası kapsamında değillerdir. Bundan dolayı askere giden kişilere askerde oldukları süre için genel sağlık sigortası tescili yapılmamaktadır. Ancak evli olanların eşlerinin genel sağlık sigortası kapsamında tescillerinin yapılması gerekmektedir.

Askerde iken GSS Borcu Çıkanlar Ne Yapmalıdır?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından askerde oldukları sürelerde genel sağlık sigortası prim borcu çıkarılan kişiler, askerlik belgelerini Sosyal Güvenlik Kurumu’na ibraz ettikleri takdirde, Genel Sağlık Sigortası prim borçları silinmekte ve tescilleri iptal edilmektedir. Genel Sağlık Sigortasını sona erdiren diğer haller nelerdir? -4/a sigortalısı olunduğu (eski adıyla SSK’lı), -4/b sigortalısı olunduğu (eski adıyla Bağ-Kurlu), -4/c sigortalısı olunduğu (eski adıyla Emekli Sandığı iştirakçisi), -Özel vakıf emekli sandıklarına tabi olunduğu, -İsteğe bağlı sigortalı olunduğu, -60 yaş aylığı bağlandığı, -2330 sayılı Nakti Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında aylık bağlandığı, -2022 sayılı Kanun kapsamında özürlü aylığı bağlandığı, -Harp malûllüğü veya Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık bağlandığı, -Köy Korucusu olunduğu, -Köy koruculuğundan aylık bağlandığı, -2913  sayılı Kanun kapsamında aylık bağlananlar (Dünya, olimpiyat ve Avrupa Şampiyonu Sporculara), -İşsizlik ödeneği alınmaya başlandığı, -Kısa çalışma ödeneği alınmaya başlandığı, -Herhangi bir sigortalılık statüsünden (4/a, 4/b, 4/c vb.) gelir veya aylık bağlandığı, -İkametgahın başka bir ülkeye nakledildiği, -Ölüm halinde, ölüm tarihi itibariyle, -4/b sigortalısının (Bağ-Kurlunun) bakmakla yükümlü olduğu kişi kapsamında sağlık yardımı almaya hak kazanıldığı tarih itibariyle sonlandırılır.

*****Not: Yukarıdaki durumların gerçekleşmesi halinde genel sağlık sigortası otomatik olarak durmaz. İkametinize en yakın Sosyal Güvenlik Merkezine dilekçe vererek genel sağlık sigortası tescilinizi durdurabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim