5510 Sayılı Kanuna kadın sigortalıların doğum yapması halinde kendilerine geçici işgöremezlik ödemesi yani doğum öncesi ve sonrası rapor parası ödenmektedir.Analık hali sonrası geçici işgöremezlik ödemesi kimlere yapılır, gerekli şartlar nelerdir?İşte tüm detaylar.

Analık hali nedir?

4/a eski adıyla ssk ve 4/b eski adıyla bağkur sigortalılık statüsüne tabii sigortalı kadının veya sigortalı erkeğin sigortalı olmayan eşinin, kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadının ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşinin gebeliğinin başladığı tarihten itibaren; > doğumdan sonraki ilk sekiz haftalık, > çoğul gebelik halinde ise ilk on haftalık süreye kadar olan gebelik ve analık haliyle ilgili rahatsızlık ve engellilik halleri analık hali kabul edilir.

Geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) nedir?

[caption id="attachment_4682" align="aligncenter" width="500"] SSK BAĞKUR MUHTAR DOĞUM ÖNCESİ SONRASI RAPOR PARASI[/caption]

Geçici iş göremezlik; sigortalının iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde Sosyal Güvenlik Kurumunca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurulu raporlarında belirtilen istirahat süresince geçici olarak çalışamama halidir. Geçici iş göremezlik ödeneği; sosyal sigortacılık bakımından, iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigorta kollarından istirahatli bulunan sigortalıya işten kaldığı günler için Sosyal Güvenlik Kurumunca ödenen parasal yardımdır.

Analık halinde geçici işgöremezlik ödeneğinden (rapor parası) kimler faydalanabilir?

> 4/a sigortalılık statüsüne tabii çalışan, > Köy ve mahalle muhtarları olan, > Ticarî kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usûlde gelir vergisi mükellefi olan, > Gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olan, > Tarımsal faaliyette bulunan,

Kişiler analık hali sonrası geçici işgöremezlik ödemesinden faydalanabilir.

Analık hali sonrası geçici işgöremezlik ödemesi (rapor parası) hangi süreler için ve kaç gün ödenir? Sigortalı kadının analığı halinde, doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede, çoğul gebelik halinde ise doğumdan önceki sekiz haftalık süreye iki haftalık süre ilâve edilerek çalışmadığı her gün için,erken doğum yapması halinde ise, doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılamayacak süreler ile isteği ve hekimin onayıyla doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışması halinde, doğum sonrası istirahat süresine eklenen süreler için,geçici iş göremezlik ödeneği verilir.

Ayakta ve yatarak tedaviler için analık sonrası geçici işgöremezlik ödemesi (rapor parası) ne kadar ödenir? Sigortalı kadının analığı halinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği, yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, ayaktan tedavilerde ise üçte ikisidir. Doğum yapan kadına analık sonrası işgöremezlik ödemesi (rapor parası) yapılabilmesi için gerekli şartlar nelerdir? Geçici iş göremezlik ödeneğinin ödenebilmesi için; > İstirahatın başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin sona ermemesi, > Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması, > Bu süre içinde işyerinde çalışmamış olması, > Doğum olayının gerçekleşmiş olması, gerekmektedir.

Bağkura borçlu olan analık sonrası geçici işgöremezlik ödemesi (rapor parası) alabilir mi?

4/b sigortalılık statüsüne tabii sigortalılara analık halinde geçici iş göremezlik ödeneği, genel sağlık sigortası dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması şartıyla ödenir. Analık sonrası geçici işgöremezlik ödemesi (rapor parası) hangi bankadan alınır?

Ziraat bankasında ya da SGK ile anlaşmalı bankalarda hesapları bulunan ve bu hesap numaraları SGK sisteminde kayıtlı olan kişilerin paraları hesaplarına gönderilirken, hesabı olmayan ve ya hesabı olmasına rağmen bunu SGK sisteminde tanımlatmayan sigortalılar ise analık sonrası geçici işgöremezlik ödemelerini her ayın 8-14 arası herhangi bir Ziraat Bankası şubesinden alabilirler.

SGK ödemeleri için anlaşmalı bankalar ve hesap tanımlama işlemleri için lütfen tıklayınız

Analık sonrası geçici işgöremezlik ödemesinden (rapor parası) faydalanmak için nereye başvuru yapmak gerekir?

4/a sigortalılık statüsüne tabii sigortalıların (ssklıların) geçici iş görmezlik ödeneğine ilişkin işlemleri e-ödenek programı ile elektronik ortamda yapılmaktadır. 4/b sigortalılık statüsüne tabi sigortalılar (bağkurlular) sadece, istirahat raporlarıyla birlikte SGK'ya bildirim yaparlar bu kişilerden çalışmadığına dair beyan dışında bilgi istenmez. Sigortalıların geçici iş göremezlik ödeneklerini alabilmeleri için sigortalının işyerinde çalışmadığına dair bildirime bulunmaları gerekmektedir.

Editör: TE Bilisim