Hastanelerin acil servislerinde sunulan sağlık hizmetinin ücretli olup olmadığı konusunda kafa karışıklığı ve mağduriyet yaşanmasının en temel sebebi olarak uygulama farklılıkları gösterilebilir. Acil Sağlık Hizmetleri kapsamında acil polikliniğine yapılan başvuru ve hekim değerlendirmesi sonucunda acil halde kabul edilen vatandaşlara sunulan hizmetler ücretsizdir.

Acil hal tanımı: 24 saat içinde tıbbi müdahale gerektiren durumları kapsar. Bu durumlarda kişi hayatını ya da sağlık bütünlüğünü kaybetme riskiyle karşı karşıyadır.

Acil olarak kabul edilen hizmetler ücretsiz verilmekle birlikte başvuru sonunda yapılan değerlendirmeyle acil görülmeyen şikâyetlere sunulan tedavilerden ilave ücret alınır. Yapılan hukuki düzenlemelere rağmen özel hastanelerde acil servise başvuru yapan hastalardan ücret talep edilebilmektedir.

Acil Servis Muayene Ücretleri Ne Kadar?

Hastanın acil olarak hissettiği veya düşündüğü durumların bir kısmı tıbbi standartlar göz önünde tutulduğunda acil olmayabilir. Gün içinde randevu almakta zorlanıp acile gelenlerin, hızlı bir şekilde iyileşmek isteyip hastanelerin acil bölümlerinde dertlerine derman arayanların ve kronik hastalıklarına acilde çözüm bulmak isteyenlerin sayısı beklenenin çok üstündedir.

Sağlık Bakanlığı tarafından yürürlüğe koyulan Yeşil Alan Uygulaması genelgesi, acil servise yapılan başvuruların önem derecesine göre;

  • Kırmızı
  • Sarı ve
  • Yeşil alanlara ayrılmasını sağlar.

Yeşil alan genelgesine göre travma vakalarından, tıbbi müdahaleyle sonuçlanan durumlardan ve sevk ile gelen hastalardan özel hastaneler herhangi bir ücret talep edemez.

SGK’lı Hastalar İçin İlave Ücret Uygulaması Nedir?

Sosyal Sigortalar Kurumuyla sözleşmeli olan vakıf üniversitelerinden ve özel sağlık kuruluşlarından alınacak sağlık hizmetlerinde ilave ücret uygulaması geçerlidir. Genel Sağlık Sigortası yani GSS ve Sağlık Uygulama Tebliği yani SUT kapsamında fatura edilecek rakamın maksimum 2 katına kadar ilave ücret istenebilir. Bu kurumlarda ilave ücret oranları hakkında bilgilendirme yapılan tabelaların;

  • Vatandaşın inceleyebileceği yerlere asılması ve
  • Randevu alan kişilerin ilave ücret konusunda bilgilendirilmesi zorunludur.

İlave ücret uygulaması hakkında yazılı ve sözlü onay alınmadan sunulan hizmetlerin sonucunda herhangi bir gerekçe sunularak vatandaştan ücret talep edilmesi kanuna aykırıdır.

Özel Hastaneler ve SGK Anlaşmaları

Özel hastaneler ve SGK arasında yapılan anlaşmalar gereğince;

  1. Yoğun bakım hizmeti
  2. Yüksek tansiyon ve kalpte ritim bozukluğu nedeniyle yaşanan beyin kanaması
  3. Yanık tedavisi
  4. İç kanamaya neden olan kırıklar
  5. Yenidoğan bakım hizmetleri
  6. Uzuv kopması
  7. Cerrahi tedaviler
  8. Zehirlenmeler ve alerjik reaksiyonlar
  9. Trafik kazası
  10. Boğulma
  11. İntihar girişimi
  12. Kanser kapsamında radyoterapi, kemoterapi ve radyo izotop tedavisi
  13. Düşme ve iş kazaları
  14. Donma ve ısı çarpması ile
  15. Göz yaralanmaları acil durum olarak değerlendirilir ve özel hastanelerde dahi ilave ücret talep edilemez.

Bu anlaşma gereği hastaneye başvuran hastaların ilk müracaat aşamasında acil olarak değerlendirilmesi, açılacak kayıttan yapılacak işlemlere kadar her detayın titizlikle sürdürülmesi gerekir. Yeşil alan kapsamında giren işlemler mutlaka 520.012 koduyla girilmelidir.

Emeklilere Sunulan Acil Sağlık Hizmeti Ücretli mi?

Acil hal nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri emeklilere de ücretsiz olarak verilir. Acil sağlık hizmetleri emekliler, genel sağlık sigortası olanlar ve yakınları için ücretsizdir. Özel hastanelerde yeşil alan uygulaması kapsamında yaşanan sağlık sorunlarıyla ilgili ilave ücret alınması halinde ödeme makbuzu ve fatura eşliğinde bir dilekçe ile başvuru yapılarak hastane yönetiminden paranın iadesi talep edilmelidir. Bu talebe karşılık bulamayanlar;

  • Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi olan ALO 184’ü arayarak haklarını arayabilirler.
  • Ücret iade başvuruları ikamet edilen il ve ilçedeki Tüketici Hakem Heyetine de yapılabilir.

Hastaneye acilden giriş yapan hastaların durumları hafif, orta ve ağır olmak üzere ayrılarak yönlendirmeleri sarı, yeşil veya kırmızı alana yapılır. Acil olarak sunulan ambulans hizmetleri de ücretsizdir.

Acilde Muayene Ücreti Ne Kadar?

Acil sağlık hizmetleri uygulamasına göre acilde yapılan tıbbi müdahalelerin yanı sıra muayene hizmeti de ücretsiz olarak verilmelidir. Acil servisten girerek kontrolden geçirilen ve tedavisi ilgili poliklinik üzerinden yapılması önerilenler SGK kapsamında değilse muayene ve tahlil tetkik ücretlerini kendileri öderler. Acil serviste müdahale gerektiren durumlarda hastanın SGK’lı olup olmadığına bakılmaksızın ücretsiz muayenesi yapılır.

Kanser Hastalarının Acil Sağlık Hizmetleri Ücretli mi?

Hastanelerin acil bölümlerine acil hal nedeniyle başvuran kişinin kanser hastası olması halinde işlemleri ilave ücret talep edilmeden yapılır. Buna ek olarak kanser hastaları için ihtiyaç duyulan;

  • Radyoterapi
  • Kemoterapi
  • Radyo izotop tedavileri ilave ücret alınmadan gerçekleştirilir.

SGK’lı olan vatandaşlar genel sağlık sigortası kapsamında ilk olarak sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularına başvurmalıdır. Sözleşmesiz kurumlara sadece acil hallerde gidilebilir. Müracaata söz konusu sağlık sorunu kurumlar tarafından incelenir ve hekim tarafından yapılan tetkikler neticesinde sorunun acil olarak kabul edilmesi halinde işlemler başlatılabilir.

Acil Servise Başvuranlardan Katılım Payı Alınıyor mu?

Acil sağlık hizmetleri için vatandaştan herhangi bir katılım payı talep edilmez. Katılım payı sağlık hizmetlerinden yararlanmak isteyen Genel Sağlık Sigortası yani GSS kapsamındaki kişilerden alınır.

  • Sağlık hizmeti sunucularına yapılan başvurularda resmi kimlik belgesi gösterilmesi zorunludur.
  • Acil hallerde kimlik tespiti müdahalenin ardından yapılabilir.

Acil serviste enjeksiyon ücretli mi? Enjeksiyon acil hal kapsamına girmez. Bir sağlık kurumundan reçeteli olmak kaydıyla enjeksiyon hizmeti alınmak istendiğinde bedel kurum tarafından belirlenen ücret kadardır. Özel hastanelerde işlem bedelinin iki katına kadar ilave ücret talep edilebilir.

Yeşil Kartlı Hastaların Acil Sağlık İhtiyacı Nasıl Karşılanır?

Yeşil kart sahibi hastalar acil hallerde özel hizmet sağlayıcı kurumlara başvuruda bulunabilirler. Programlı diyaliz hastalarının tedavi talepleri acil hal kapsamında değerlendirilmez.

Devlet Hastanelerinin Acil Servisine Hasta Kayıt ve Kabulü Nasıl Yapılır?

Acil servise kendileri başvuran ya da ambulans ile getirilen hastaların işlemleri sağlık güvencelerine bakılmaksızın başlatılır. Durumu ileri tetkik ve tedavi gerektirenlerin sevk işlemleri başlatılır. Acil servise yapılan başvurular nöbetçi hekim tarafından değerlendirilir, gerekli görülürse ilk müdahale yapılır ve yatış kararı verilmesi halinde kabul işlemleri başlatılır.

Hastanın tedavisi için gerekli görülen tedavinin hangi hastanede yapılabileceğine bakılarak özel veya devlet kurumu fark etmeksizin sevk işlemleri yapılır. Bu aşamada özel hastanede herhangi bir sorun yaşanmaması için devlet hastanesinde yapılan sevk işleminin eksiksiz tamamlanması şarttır.

Salgının ardından acillere yapılan başvuru sayısında yaşanan artış, nüfusun neredeyse iki katına ulaşırken bu durum verilen hizmetin kalitesinde de ciddi sıkıntılar yaşanmasına neden oluşturmaktadır.

Acil Servise Gitmeyi Gerektiren Belirtiler Nelerdir?

Acil servislerde verilen hizmetin hız ve kalitesini artırmanın temel yolu başvuru ihtiyacının sorgulanmasıdır. Özellikle salgın döneminde burun akıntısı, gün içinde görülen hapşırık ve hafif ateşli olanların acil servis yerine poliklinik hizmeti almak için hastanelere gitmesi gerekir.

Acil servislerde nöbetçi olan hekimlerin gerçekten ihtiyacı olan kişilere daha fazla zaman ayırabilmesi için herkesin üzerinde düşen sorumluluğu alması gerekir. Mevcut sorunlara yüksek ateş ve nefes darlığının eklenmesi halinde hasta acil servise başvurabilir.

  • Nefes darlığı
  • Ciddi alerjik reaksiyon
  • Ani başlayan karın ağrısı
  • Baş ve bel ağrısı en sık görülen acil servis başvuru şikâyetleri arasında sayılabilir.

Özel hastane poliklinik hizmetleri SGK anlaşmalı kurumlarda muayeneden ileri tanı yöntemleri ve her türlü tetkik ihtiyacında sigortalı kişiler için ilave katkı bedeli ödeyerek hızlı bir şekilde tamamlanabilir.

Acil Serviste Ücret İstenmesi Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Yukarıda belirtilen durumların yaşanması ve acil servise başvurulması söz konusu olduğunda acil servis ücretsizdir. Ancak bazı hastanelerde acil serviste ücret istenmesi gibi bir durumla karşılaşılabilir. Bu durumda ücretin varsa makbuzu saklanarak gerekli makamlara başvuru yapılmalıdır. Sağlık Bakanlığı iletişim numarasından aranarak talep oluşturulmalı veya dilekçe verilmelidir.

Kira Yardımı Nasıl Alınır? E-Devlet Kira Yardımı Başvurusu

Açık Kapı Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

MEB Ücretsiz Tablet Başvurusu Kimler Yapabilir?

Editör: TE Bilisim