Emekli maaşı hesaplaması yapmak için sosyal Güvenlik kurumu tarafından hazırlanan hesaplama robotu kullanılmalıdır. Emeklilik dönemine kadar ödenen prim gün sayısı, ödenen prim tutarları, kişilerin yaşı, sigorta başlangıcının yapıldığı tarih ve bağlı olunan sigorta koluna göre emekli maaşı hesaplaması yapılmaktadır. SSK, BAĞ-KUR, emekli sandığı ve engelliler için verilen emekli maaşlarının belirlenmesinde, birbirinden farklı hesaplama yöntemleri kullanılacaktır.

Emekli Maaşı Hesaplamasında Hangi Bilgiler Kullanılır?

Emekli maaşının hesaplanması için kullanılan temel bilgiler aşağıda sıralanmıştır:
  • Emekli olunacak dönem
  • Sigorta başlangıç tarihi
  • Toplam prim ödemesi
  • Prim ödemelerinin tutarı
  • Kişilerin malullük durumunun olup olmadığı
  • İsim soy isim bilgileri
Yukarıda sıralanan temel bilgiler dikkate alınarak, 4A, 4B, 4C ya da farklı sigorta koluna ait emekli maaşı sorgulaması yapılmaktadır. 2008 tarihinden önce sigortalı olan işçilerle, 2008 yılından sonra sigortalı olan kişilerin alacakları emekli maaşları birbirinden farklıdır. 2008 ve öncesinde sigorta başlangıcı yapıldığı zaman, daha yüksek emekli maaşı alınacaktır.

Emekli Maaşı Hesaplaması Nereden Yapılır?

Emekli maaşının hesaplaması için sosyal güvenlik Kurumu resmi internet sitesinde bulunan hesaplama robotu kullanılmalıdır. https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ bağlantı adresi kullanılarak, SGK emekli maaşı hesaplama ekranı açılmalıdır. Hesaplama bölümünde talep edilen bilgiler şunlardır:
  • T.C. Kimlik Numarası
  • SSK Sicil Numarası
  • Baba Adı
  • Nüfus İL
  • Doğum Tarihi
Yukarıda sıralanan bilgilerin sisteme girilmesinin ardından “Sorgula” butonuna tıklanmalıdır. Sorgulama ekranı açıldıktan sonra, mevcut prim değerleriyle elde edilen emekli maaşının tutarı hesaplanacaktır.

4/A Emekli Maaşı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

SSK kapsamındaki çalışanların alacakları emekli maaşının hesaplamasında, aşağıda yer alan işlemler ve bilgiler kullanılmaktadır:

4/A Emekli Maaşı Hesaplamak İçin TIKLAYINIZ

  • 4A sigortalıların emekli maaşları hesaplanırken, 2000 yılının öncesinde ve sonrasında sigortalı olmaları dikkate alınmakta ve buna göre hesaplama yapılmaktadır.
  • 2000 yılından önce sigorta başlangıcı yaptıran SSK’lıların emekli maaşı hesaplamasında “Gösterge Rakamı x Aylık Bağlama Oranı + Katsayı” değerleri kullanılmaktadır.
  • 2000 yılında önce sigortalı olan SSK'lıların emekli maaşı hesaplamasında “Güncelleme Katsayı Oranı x Aylık Bağlama Oranı” işlemleri kullanılmaktadır.
2000 yılından önce SSK'lı olan kişilerin emekli maaşı hesaplamasında kullanılan “Gösterge Rakamı” değeri, son 10 yıl içerisinde elde edilen ortalama kazancı temsil etmektedir. Katsayı değeri yerine “12000” aylık bağlama oranı yerine %60 değerleri kullanılmaktadır. “Güncelleme Katsayısı” terimi, 2000 yılından sonra başlatılan sigortaların primlerini temsil etmektedir.

4/B Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?

BAĞ-KUR emekli maaşı hesaplaması için dikkate alınan bilgiler ve hesaplamanın genel özellikleri şu şekildedir:

4/B Emekli Maaşı hesaplamak İçin TIKLAYINIZ

  • 4B sigortalıların alacakları emekli maaşları hesaplanırken, sigorta giriş tarihine göre farklı işlemler gerçekleştirilmektedir.
  • 2000 yılından önce sigorta başlangıcı yapan 4B sigortalılar, ödedikleri toplam primin %70’i kadar emekli maaşı almaktadır.
  • 2000 yılıyla 2008 yılları arasında sigorta girişi yaptıran BAĞ-KUR çalışanlarının emekli maaşı hesaplanırken “Aylık Bağlama Oranı X Ağırlıklı Ortalama” işlemleri kullanılmaktadır. Ağırlıklı ortalama değerinin hesaplanması için 2000 ila 2008 yılları arasında ödenen toplam prim sayısı, tüm zamanlarda ödenen toplam prim gün sayısına bölünmektedir.
  • 2008 yılından sonra işe girenlerin emekli maaşı hesaplamasında da “Aylık Bağlama Oranı X Ağırlıklı Ortalama” değerleri kullanılmakta ancak, ağırlıklı ortalama değeri yerine büyüme hızıyla TÜFE değerleri toplanmaktadır.

4/C Emekli Maaşı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Emekli Sandığı kapsamında görev yapan kamu personelinin alacağı emekli maaşının hesaplamasında, aşağıdaki bilgiler kullanılmaktadır:

4/C Emekli Maaşı Hesaplamak İçin TIKLAYINIZ

  • Emekli Sandığına mensup olan sigortalıların emekli maaşı hesaplamasında, 4A ve 4B sigortalarında olduğu gibi kriterler kullanılmamaktadır.
  • 4C sigortalıların emekli maaşı hesaplamaları, sgk.gov.tr adresi üzerinden ya da e-devlet sisteminden yapılmaktadır.
  • 4C emekli maaşı hesaplamasında derece, kademe, ek gösterge değeri, makam temsil süresi, görev tazminat süresi, hizmet yılı, toplam hizmet yılı, ikramiye yılları, maaş alma tarihleri, genel pay/payda değerleri ve kademe tazminatı ek gösterge değerleri dikkate alınmaktadır.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik sorgulama ekranında talep edilen bu bilgiler doğrulandıktan sonra, emekli olma tarihi ve alınacak emekli maaşı bilgilerine ulaşılabilir.
Emeklilik ve emekli maaşı sorgulamasına eksik ya da yanlış bilgi girilmesi durumunda, hesaplama hatalı olacaktır. Emekli sandığına ait emekli maaşı sorgulaması yapmak için e-devlet sistemi kullanılarak, resmi emekli maaşı teyit edilebilir. E-devlet şifresi ve T.C. kimlik numarası kullanılarak, www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır. “Sosyal Güvenlik Kurumu” bölümü açıldıktan sonra, “4C Sigorta” seçimi yapılmalı ve emekli maaşı için sorgulama başlatılmalıdır.

Engelli Emekli Maaşının Genel Özellikleri Nelerdir?

Engelli raporuyla emekli olan çalışanların alacakları emekli maaşının hesaplaması ve maaşın genel özellikleri aşağıda belirtilmiştir:
  • Engelli kategorisinden emekli olmak için engelli sağlık kurulu raporuna sahip olunmalıdır.
  • Engelli emekli maaşının hesaplamasında, engellilerin sigorta başlangıç tarihi ve engel oranına göre prim gün sayısı hesaplanmaktadır.
  • 2008 yılından önce ve 2008 yılından sonra sigorta başlangıcı bulunan emekliler, farklı kategorilerde maaş alacaktır.
  • Engellilerin SSK, ağ-kur ve emekli sandığı üzerinden emeklilik hakkı bulunmaktadır.
  • %40 ila %49 oranları arasında engel raporuna sahip olan çalışanların, 4600 gün prim ödeme zorunluluğu bulunmaktadır.
  • %50 ila %59 arasında engelli raporu bulunan engelli çalışanların, emekli olmak için en az 4200 gün sigorta prim ödemesi yapması gerekir.
  • %60 ve üzerinde engele sahip olan çalışanların, emeklilik için 3960 gün prim ödemesi yapması zorunludur.
  • %80 ve üzerinde engele sahip olan ve 3003 ila 2008 tarihleri arasında sigorta başlangıcı yaptıran engellilerin, emeklilik için 3600 gün prim ödemesi yeterlidir.

Emeklilik Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Emeklilik sorgulamaları, Sosyal Güvenlik Kurumu internet sitesi ve e-devlet sistemi üzerinden yapılmaktadır. Emeklilik ve emekli maaşı sorgulama işlemlerinde 4A, 4B, 4C ve diğer sigorta kollarına uygun olarak hesaplama yapılacaktır. E-devlet emeklilik sorgulaması işlemleri, www.turkiye.gov.tr bağlantı adresi üzerinden gerçekleştirilmektedir. E-devlet ana sayfası açıldıktan sonra sayfanın üst kısmındaki “Giriş Yap” butonuna tıklayarak ya da sayfanın tam ortasında bulunan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklayarak, e-devlet giriş ekranı açılmalıdır. E-devlet giriş ekranında, T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi talep edilecektir. İstenen tüm bilgiler girildikten sonra “Giriş Yap” butonuna tıklayarak sorgulama ekranı açılacaktır. E-devlet girişinin ardından, Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik hesaplama sistemi açılmaktadır. Sistemde talep edilen kimlik bilgileri girildikten sonra, emeklilik tarihi ve emekli maaşı sorgulaması yapılacaktır.

Emekli Maaşının En Düşük Tutarı Ne Kadardır?

4A, 4B, 4C ve engelliler için belirlenen emekli maaşlarının en düşük limitleri aşağıdaki açıklamada ele alınmıştır:
  • 4A kapsamında emekli olan SSK’lılara verilen en düşük maaş 2000 yılı öncesinde 1.983 TL, 2000 yılı sonrası emeklilerde 1.181 TL'dir.
  • 4B BAĞ-KUR emeklilerine verilen en düşün emekli maaşı 1.775 TL'dir.
  • 4C memur emeklilerine verilen en düşük maaş 2.522 TL olarak hesaplanmıştır.
Emekli maaşının en düşük tutarı yukarıda belirtilen limitler olurken, kesin emekli maaşının hesaplamasında kişilerin prim ödeme tutarları ve prim süreleri dikkate alınmaktadır. 2000 yılından önce emekli olan kişiler, 2000 yılı sonrasında emekli olanlara kıyasla daha fazla emekli maaşı almaktadır. SGK emekli maaşları, yıl içerisindeki enflasyon değerine göre zam almaktadır. En son yapılan zamlarda, emekli maaşının tutarı %5 oranında artırılmıştır.

Engelli Yakını Maaşı Ne Kadar, Nasıl Alınır?

Engelliler İçin Sosyal Yardım Nasıl Alınır, Şartları Nelerdir?

Hangi Hastalıklardan Malulen Emekli Olunur ?

Editör: TE Bilisim