2023 yılının mart ayında, bu yılki seçim tarihi netlik kazandı. 14 Mayıs olarak belirlenen seçim takvimi için çalışmalar başladı. 14 Mayıs Pazar günü hem Cumhurbaşkanlığı seçimi hem de 28. Dönem Milletvekili Genel seçimleri gerçekleştirilecek. Ülke gündeminde büyük bir yer kaplayan seçim gününe dair vatandaşlar çeşitli konularda da araştırmalar yapmaya başladı.

14 Mayıs günü gerçekleştirilecek seçimlere dair yapılan aramaların ilk sırasında, sandık görevlisi olmak için başvuruların başlayıp başlamadığı yer aldı. Vatandaşlar, sandık görevlisi olmak için gerekli olan şartları araştırırken, bu yıl sandık görevlilerine ne kadar ödeme yapılacağını da araştırmaya başladı.

2023 YILI SANDIK GÖREVLİLERİNE NE KADAR ÜCRET ÖDENECEK?

Seçim gününün netleşmesinin ardından YSK, seçim takvimini de açıkladı. Vatandaşlar yapılan bu açıklamaların ardından sandık görevlisi olmak için araştırmalarını arttırdı. 2019 yılında yapılan yerel yönetimlerin belirlediği seçimlerde sandık görevli ücretleri başkan ve üyelere 261 lira, siyasi parti temsilcilerine ise, 130 lira olacak şekilde ödenmişti. Sandık görevlilerine bu yıl verilecek ücret ise, henüz açıklanmadı. Açıklamaların ilerleyen zamanlarda yapılması bekleniyor.

SANDIK GÖREVLİSİ OLMAK İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR

2023 yılı Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri 14 Mayıs günü gerçekleştirilecek. Bu kapsamda, sandık görevlisi olmak isteyen vatandaşlarda aramalarını arttırdı. Sandık görevlisi başvuru şartları arasında; idare amirleri, zabıta amir ve memurları, Askeri Ceza Kanunu’nun 3. Maddesinde yazılı (sivil memurlar dahil) askeri şahıslar, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve adayları sandık kuruluna seçilemez.

Bunun yanı sıra, sandık görevlisi olacak vatandaşların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması, 18 yaşını doldurmuş olması ve herhangi bir siyasi parti üyeliğine sahip olmaması gerekiyor. Bu bilgilerin haricinde, sandık görevlisi olmak için 2023 yılına ait herhangi bir koşul açıklaması yapılmadı. Görevli seçimlerinde en son bildirilen şartlar geçerli olacaktır.

BAŞVURULAR NEREDEN YAPILACAK?

Sandık görevlisi olmak için gerçekleştirilecek başvurular, genellikle seçimlerden birkaç ay önce açılmaktadır. İki farklı sandık görevlisi bulunmaktadır. Bunlardan ilkini devlet memuru olanlardan YSK belirler. Siyasi partilerin sandık görevlileri seçimi internet üzerinden yapılmaz.

Başvurular doğrudan YSK’ya yapılmalıdır. Seçimlerde görev yapmak isteyenler ilgili siyasi partiye başvurarak bu görevi üstlenmeleri mümkündür. Ancak, son karar yine YSK’ya aittir ve seçim öncesi YSK tarafından belirlenen sandık görevlileri seçim günü görev yapmaya hak kazanmaktadır.

Editör: TE Bilisim