Her torba yasa çıktığında çoğumuzun beklentisi de SGK affı oluyor. Zira primlerin yükselmesi ve ödenemez duruma gelmesi maalesef bizi bu beklentinin içine sokuyor. Prim borçlarının yapılandırılması ise hem biz vatandaşlar için hem de Kurum için büyük fayda sağlamakta. Sosyal Güvenlik Kurumu prim borçları, 4b bağkur prim borçları, işveren ssk prim borçları, emeklilerin SGDP borçları ile diğer tüm Sosyal Güvenlik Kurumu prim borçları için 2018 yılında yapılandırma çıkıp çıkmayacağı, bağkur borçları ile SSK borçlarına af gelip gelmeyeceği soruları sayfamızdan yoğun olarak sorulmaktadır. Bildiğiniz üzere en son 6736 Sayılı Kanun ile 2016/06 öncesi, 7020 Sayılı Kanun ile de 2017/Mart dönemi öncesine ilişkin Sosyal Güvenlik Kurum borçları yeniden yapılandırılmıştı. Bu kanunlar kapsamında yapılandırılan prim borçları için taksit ödemeleri devam etmekte. Peki 2018 ssk borç affı çıkacak mı? Bağkur ihya borçlarına af gelecek mi? 2008 yılı öncesi kayıtlar için bağkur tescil hakkı verilecek mi? İşte merak edilen tüm soruların cevapları:

2018 SGK borçlarını yeniden yapılandırma var mı?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere en son 7020 sayılı kanun ile 2017/03 dönemi öncesi SGK prim borçları için yeniden yapılandırma başvurusu 30 Haziran 2017 tarihine kadar alınmıştı. 2018 yılı içerisinde yeni bir af kanunu çıkar mı bilinmez ama eğer bu yönde bir ihtiyaç olursa, vatandaşın da talebi olursa her zaman için bu konuda yeni bir yasa çıkması olasıdır. Torba yasda SGK prim borcuna af ya da SGK prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin bir düzenleme yer almıyor.

2018 Bağkur prim borç affı, bağkur ihya borçlarına af

Yapılandırma konusunda en çok beklenen düzenlemelerden birisi ise bağkur borçlarına af. Daha önce  eski Çalışma Bakanı Mehmet MÜEZZİNOĞLU bağkur prim borcu 12 aydan fazla olanların borçlarının silineceği ve silinen dönemlere ait hizmetlerin dondurulacağı müjdesini vermişti. Ayrıca bağkurda daha önceki kanunlara göre dondurulan sürelerin ihyasında bir düzenleme yapılacağı böylece bağkur ihya için ödenecek borç tutarının en az %40 oranında düşeceği düzenlemesi getirileceğini açıklamıştı. Yine yapmış olduğu açıklamasında prim borcu 60 günden fazla olup sağlık güvencesinden yararlanamayan bağkurlular hakkında da bir düzenleme yapılacağı konusunu gündeme taşımıştı. Özetle bağkur ile ilgili bir torba yasa düzenlemesinin 2018 yılı içerisinde yapılması çok büyük bir ihtimal. Özellikle bağkur dondurulan sürelerin kısmi borçlanılması ya da indirim uygulanması konusu çok büyük bir ihtiyaç. Zira bu konuda mağduriyet bir hayli fazla. Türkiye Büyük Millet Meclisindeki torba yasa tasarısında bağkur prim affı ya da bağkur ihya borçlarına af ile ilgili bir düzenleme yer almıyor.

2018 yılında 2008 öncesi kayıtlar için 4b bağkur tescil hakkı verilecek mi

Bildiğiniz üzere 01.10.2008 tarihi öncesindeki oda ve ya vergi kayıtlarına istinaden 4b bağkur kapsamında tescili olmayan ve yine bu tarihe kadar tescil için başvuruda bulunamamış olan kişiler bu kayıtları için bağkur tescili açtıramıyor. Eğer bu konuda kanuni bir düzenleme yapılırsa yani geriye dönük bağkur borçlanma hakkı verilirse bir çok kişi bu düzenlemeden yararlanabilir. 2018 yılı ve daha sonraki yıllarda bu yönde bir düzenleme çıkma ihtimalini zor görüyoruz. Umarız yanılırız.

2018 Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme, erken emeklilik çalışması var mı?

Bildiğiniz üzere Sosyal Güvenlik mevzuatımıza göre emekli olabilmek için ilk sigorta başlangıç tarihine göre prim gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş şartlarını birlikte tamamlamanız gerekiyor. İşte emeklilik için prim günü ve yaş şartını tamamlayıp yaş bekleyenler emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olarak tanımlanmaktadır. Daha önce yaşa takılanlar ile ilgili düzenleme olacağı, yaş şartının esnetileceği gibi söylentiler olmuştu. Ancak bu konuda bir düzenlemenin de çok zor bir ihtimal olduğunu düşünmekteyiz. Umarız bu konuda da yanılırız.
Editör: TE Bilisim