2017 yılında işyeri, konut v.s. elde ettiğiniz kira geliriniz varsa ve kira gelirinizin toplamı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen istisna tutarının üzerinde ise 26 Mart 2018 tarihine kadar kira beyannamesi diğer ismi ile GMSİ beyannamesi vermeniz gerekiyor.Kira beyannamesi 2018 başlıklı yazımızdan beyannameyi nasıl vereceğiniz, 2018 istisna bedelleri ve izlemeniz gereken yol konusunda ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.  Kira beyannamesinin elden verilmesi, internet üzerinden hazır beyan sistemi kullanılarak verilmesi, vergi dairelerine verilmesi ya da engelli, yaşlı vatandaşların evden taleplerinin alınması gibi seçenekleri vardı.Gelir İdaresi Başkanlığı bunlara bir yenisini ekledi. Artık beyannameler cep telefonlarından/tabletlerden de uygulama yolu ile kolayca verilebilecek. Cep telefonu kullanımının artması artık hemen herkesin elinde akıllı telefon bulunmasını göz ardı etmeyen Gelir İdaresi Başkanlığı bu sistemi geliştirdi. Bu sistemden kolayca beyanname verebilirsiniz. Gelelim cep telefonu ya da tabletlerden kira beyannamesini nasıl verebileceğiniz hususuna, Cepten/tabletten kira gelir beyannamesi verme Öncelikle google play store ya da App store'dan Hazır Beyan Sistemi uygulamasını indirmeniz gerekiyor. Hazır Beyan Sistemi uygulamasını indirdikten sonra beyanname gönderme işlemi için aşağıdaki seçenekleri takip edebilirsiniz.
  • Uygulamayı indirdikten sonra ilk ekranda giriş için hangi seçeneği kullanacağınızı seçmeniz gerekiyor. Sisteme T.C. kimlik bilgileriniz ile, e devlet şifresi ile, yabancı kimlik numarası ile, mavi kart bilgileri ile girme seçeneklerinden birisi ile girebilirsiniz.
  • Giriş yaptıktan sonra Beyanname Doldur menüsünü göreceksiniz. Bunu seçerek devam edin. Beyannameyi vereceğiniz yılı seçin.
  • Gelir türü kısmında Kira gelirini seçin.
  • İleri dedikten sonra Vergi dairesinde kayıtlı sicil ve iletişim bilgileriniz gelecek. Bu bilgileri kontrol edip güncelledikten sonra ilerleyin.
  • Bir sonraki menüde kiraya verilen mülkün ne olduğunu seçeceksiniz.Mesken, konut, arsa, işyeri v.s.
  • Eğer yılın tamamında kiraya verdiyseniz elde edilen süre kısmına 12 yazın. değilse kaç ay aldıysanız onu belirtin.
  • Hisse menüsünde kiranın tamamı size mi ait yoksa hisseli mi onu belirtin. Tamamı size aitse 100 yazın değilse hisse oranınızı belirtin.
  • Vergi değeri menüsünde biliyorsanız kiraya verdiğiniz mülkün emlak değerini yazın.
  • Kira geliri hisseye düşen kısmında toplam kira gelirinizi yazın. 2017 yılının tamamı için mesela.
  • Bilgileri girip ileri dedikten sonra Götürü Gider mi Gerçek Gider yöntemi mi hangisini seçecekseniz onu seçerek devam edin.
  • Bundan sonrası basit zaten ileri diyerek en son bilgilerinizi kontrol edip onayla ve gönder dediğinizde artık kira beyanı tahakkunuz oluşmuş olacaktır.
Sıra geldi ödeme işlemlerine. Kira gelir vergisi ödeme tarihleri 2018 Tahakkuk eden vergiyi dilerseniz peşin ödeyerek kapatabilir dilerseniz iki eşit taksit ile de ödeyebilirsiniz. Eğer taksitli ödeme seçeneği kullanacaksanız birinci taksidi ödemek için 2 Nisan 2018 tarihine kadar, ikinci taksidi ödemek için ise 31 Temmuz 2018 tarihine kadar süreniz bulunmakta. Kira gelir vergisini ödemek için birçok seçeneğiniz bulunmakta. Bağlı bulunduğunuz vergi dairesi veznelerinden, anlaşmalı bankalardan ödeme yapabileceğiniz gibi internet vergi dairesinden kredi kartı ile de ödeme yapabilirsiniz. Kredi kartı ile kira vergisi ödemesi başlıklı yazımızdan ödemeyi nasıl yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Editör: TE Bilisim