2021 evde bakım parası ne kadar olduğu evde bakım aylığı alanlar ya da alacak olanlar tarafından merak ediliyor. Evde bakım parası desteği ile birlikte evde bakıma ihtiyacı olanlara bakanlar için aylık olarak ödemeler yapılıyor. Gerekli şartları sağlayanlar ise evde bakım parası alabiliyorlar.

Evde Bakım Parası Nedir?

Evde bakım parası tanımı itibariyle özel bakıma ihtiyacı olan kimselere ev ortamında bakmakta olan kimseler için verilen destektir. Devlet tarafından sunulan bu destek tutarı karşılığında evde bakım gerektiren kişinin oluşan aylık masraflarının karşılanması amaçlanmaktadır. Aynı zamanda evde bakımı üstlenen kişinin de oluşacak masrafları bu destek ile karşılaması hedeflenmiştir. Evde bakım desteği aylık olarak sunulan bir destek olup destekten yararlanmak için ise belirli şartların sağlanması gerekmektedir.

Evde Bakım Parası Alma Şartları Neler?

Evde bakım parası alma şartları bu destekten yararlanmak için yerine getirilmesi gereken şartlardan oluşmaktadır. Bu kapsamda evde bakım parası şartları şu şekilde belirlenmiştir;
  • Ailenin belirlenmiş olan gelir kriterine uygunluk taşıması,
  • Hastanın bakıma muhtaç olması gerekmektedir.
İlk şart olan ailenin gelir durumu evde bakım parası almak için oldukça önemlidir. Evde bakım parasından yararlanılması için ailede ikamet eden ve nüfus kaydı olarak da sadece o ailede ikamet ettiği anlaşılan kişiler başına düşen ortalama gelir hesaplanmaktadır. Bu noktada SGK tarafından üçte iki şartı getirilmiş olup asgari ücretin üçte ikisinden fazla gelire sahip olan aile içinde bulunuyorsa bu durumda evde bakım parası verilmemektedir. Bu kapsamda bir hesaplama yapılacak olursa asgari ücret temel alındığında gelir kriteri 1704 TL olarak belirlenmiştir. Örneğin ev içinde 4 kişi yaşıyorsa bu kişilerin ortalama gelir hesaplaması her bir kişi başına söz konusu tutarı çarpmak ile bulunmaktadır. Bu bakımdan dört kişilik bir ailede 6 bin 181 TL’nin üzerinde gelir söz konusu ise o hane için evde bakım parası desteği sunulmamaktadır. Ortalama olarak hane içinde yaşayan kişilere göre belirlenmiş sınırlar şu şekildedir; iki kişilik ailelerde 3406 TL, 3 kişilik ailelerde 5114 TL, 4 kişilik ailelerde 6181 TL, 5 kişilik ailelerde 8523 TL, 6 kişilik ailelerde 10228 TL, 7 kişilik ailelerde 11932 TL üzerinde aylık gelir söz konusu oluyorsa bu durumda aileye evde bakım parası ödemesi yapılmamaktadır.Diğer bir önemli olan nokta ise evde bakım parası için başvuru yapılacak kişinin sağlık durumudur. Evde bakım parası engel oranı yüzde 40’ın üzerinde olan engellilerin yaşamlarını tek başına sürdüremeyecekleri durumlarda verilmektedir. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken esas konu, hastanın bakıma muhtaç olmasıdır. Fakat bakıma muhtaçlık her engel durumunda görülmemektedir. Bu yüzden her engelli bakıma muhtaç olmayabilir. Bu yüzden engelli kişinin bakıma muhtaç olduğunun iyi şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Muhtaçlık noktası ise günlük işlerini, bu kapsamda; yemek yeme, tuvalet, banyo, giyinme vb. gibi ihtiyaçlarını kendi başına yapamıyorsa bu durumda kişi bakıma muhtaç olmaktadır. Bakıma muhtaçlık durumunun da engel oranını gösteren sağlık raporunda belirtilmesi gerekmektedir. Bu şartlar sağlandıktan sonra evde bakım parası alınmaktadır. Evde bakım parası almak için bakıma muhtaç olan kişinin yaş sınırlaması yoktur. Özellikle yaşlılarda da yaşa bağlı olarak engel oranı görünüyorsa bu durumda yaşlılar için de başvuru yapılabilmektedir.

Bakıma Muhtaç İfadesi Nedir?

Evde bakım parası almak için alınacak olan sağlık raporunda heyet tarafından bakıma muhtaç ifadesinin bulunması gerekmektedir. Bakıma muhtaç ifadesi tanımı itibariyle şu kriterlerden oluşmaktadır;
  • Öz bakım ihtiyaçlarını tek başına giderememesi. Bu kapsamda beden temizliği yapmak, tuvalet ve beslenme ihtiyacını gidermek, tuvalet sonrası temizliğini yapmak bu kapsamdadır. Söz konusu eylemlerin karşılanamaması durumu bakıma muhtaç olduğu anlamına gelir.
  • Kendisine ve çevresine zarar verme riski taşıması, tehlikede olduğunu fark edememesi, tehlikeli durumlara karşı mücadele gösterememesi.
  • Yürümekte zorluk çekmesi, kıyafetlerini çıkarıp ya da giymekte zorluklar yaşaması, merdiven inip çıkmakta zorlanması.
  • Ev işlerini kendi başına yapamaması, yemek, çamaşır, temizlik gibi eylemleri yapamaması bakıma muhtaç ifadesi olarak değerlendirilir.
Bu maddelerin hepsinin birden bulunması gerekmemektedir. Maddelerden birisinin kişide olması sonucunda bakıma muhtaç ifadesi sağlık raporunda yer alacak ve bu kapsamda evde bakım parasına başvuru yapılabilecektir.

Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Evde bakım parası almak için sağlık raporu almak son derece önemlidir. Kişinin en az yüzde 40 oranında engelli olduğunu gösterecek olan sağlık raporu sayesinde evde bakım parası alınmaktadır. Sağlık kurulu tarafından belirlenecek olan rapor sonrasında kişinin engel oranını görmek de mümkün olacaktır. Devlet hastanelerinde ya da anlaşmalı hastanelerde yapılan tetkikler sonucunda sağlık raporu düzenlenmektedir. Sağlık raporu konusunda bir noktaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Sağlık raporunda yüzde 40 oranında engel oranı belirlenmiş olsa bile her engelin özel bakım gerektirmediğini bilmek gerekmektedir. Bu bakımdan engel oranının yanı sıra raporda özel bakıma muhtaç ibaresinin de olması sonrasında evde bakım parası için başvuru yapılabilmektedir.

Evde Bakım Maaşı Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Neler?

Evde bakım maaşı başvurusu yapmak için evde bakım maaşı için gerekli belgeler eksiksiz bir şekilde tamamlanmalıdır. Başvuru için gereken belgeler şu şekildedir;
  • Kimlik kartı,
  • Bakıma muhtaç olanın sağlık durumunu gösteren rapor,
  • Bakmakla yükümlü olunan kişiler dahilinde gelir ve mal durumuna ilişkin yazılı beyan ve sözleşmeli beyanın içeriğine dair belgeler,
  • Yatılı ya da sürekli bakım için resmi ya da özel bakım merkezlerine yatırılacak olanlardan 18 yaşını tamamlamayanlar için özel bakım merkezlerine yatırılabileceklerine dair mahkeme kararı, 18 yaşını tamamlamasına rağmen akıl hastalığı ya da akıl zayıflığı yüzünden kendi işlerini göremeyen kimselerin bakım merkezlerine yerleştirilmelerine dair yine mahkeme kararı gerekmektedir.
Evde bakım yapılacak olanlar için mahkeme kararına ihtiyaç bulunmamaktadır. Bu belgelerin eksiksiz bir şekilde tamamlanması sonrasında evde bakım maaşı başvurusu yapabilirsiniz.

Evde  Bakım Başvurusu Nereye Yapılmaktadır?

Evde bakım parası başvurusu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na yapılmaktadır. Bu kapsamda bakanlığın tüm il ve ilçelerde bulunmakta olan temsilciliklerine gerekli olan belgelerin temin edilmesi sonrasında başvuru yapılabilmektedir. Belgelerin eksiksiz bir şekilde tamamlanmış olması yapılan başvuruların hemen değerlendirmeye alınması için önemli olmaktadır.

Evde Bakım Parası Ne Kadar?

Evde bakım parası 2021 yılı için 1657 TL olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda evde bakım aylığı alanlara aylık olarak bu ödeme devlet tarafından yapılmaktadır. Evde bakım parası engel oranına göre artmamaktadır. Dolayısıyla tüm bakıma muhtaç olanlar için sağlanmakta olan destek tutarı bu şekilde belirlenmiştir.

E-Devlet Evde Bakım Aylığı Nasıl Sorgulanır?

Evde bakım parası sorgulama ile aylığın hesabınıza yatıp yatmadığını öğrenebilirsiniz. Her ay düzenli olarak ödenmesine rağmen evde bakım parası değişen günlerde ödenmektedir. İllere göre değişen ödeme günlerini en kolay evde bakım aylığı sorgulama yöntemi ile öğrenebilirsiniz. Bunun için e – devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama kutusuna “evde bakım aylığı sorgulama” yazarak arama yapınız. Açılan sayfada evde bakım parası hakkında ödeme bilgilerine ulaşabilirsiniz. Evde bakım parası sorgulamayı maaş alan kişi adına yapılması gerekmektedir.

Evde Bakım Aylığı Sorgulamak İçin TIKLAYINIZ

Evde Bakım Parası Alabilecek Olanlar Kimlerdir?

Evde bakım yardımı için başvuru yapabilecek olanlar şunlardır:
  • Engelli bireyin eşi ve çocukları başvuru yapabilmektedir. Üvey çocuklarının da başvuru hakkı bulunmaktadır.
  • Engelli bireyin annesinin ve babasının başvuru hakkı bulunmaktadır.
  • Kardeşleri, kardeşlerinin eşleri, kardeşlerinin çocukları ve kardeşlerinin çocuklarının eşleri, evde bakım parası için başvuru yapabilmektedir.
  • Üzerinden evde bakım parası alınacak olan kişinin eşinin aile bireyleri başvuru yapabilmektedir.
  • Engelli bireyin amcası, halası, dayısı, teyzesi ve onların eşleri başvuru yapabilmektedir.
  • Kuzen statüsünde yakınlığı olanlar başvuru yapabilmektedir.

SMS Aracılığı İle Evde Bakım Parası Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Ziraat Katılım Bankası aracılığı ile evde bakım parası alanların kullanabilecekleri bir sorgulama yöntemidir. Bağlı olunan operatör tarafından 1 SMS ücreti olarak ücretlendirilmektedir. SMS ile evde bakım parasını sorgulamak için takip edilmesi gereken adımlar aşağıda verilmiştir:
  • Telefonun mesaj kısmı açılmalıdır.
  • Mesaj bölümüne BAKIYE yazılmalıdır.
  • Mesaj 4747’ye gönderilmelidir.

Evde Bakım Parası Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Evde bakım aylığına başvuru yapanların başvuruları değerlendirilirken, heyet bir rapor oluşturmaktadır ve bu oluşturduğu rapor için de inceleme süresi vardır. İnceleme sürecinde bir problem ile karşılaşılmaması halinde; 3 ay ile 6 ay arasında bir sürede başvuru sonucu belli olmaktadır. Bu sürecin başlangıcı ise; başvuru evraklarının SHÇEK İl Müdürlüğü’ne ulaştığı tarihtir.

Evde Bakım Parası Ne Zaman Yatırılır?

Evde bakım maaşı alacak olanlar, bu parayı aylık olarak almaktadırlar. Her ayın 15’i ile 31’i arasında yatırılan bir paradır. Aylığı almaya hak kazanan kişilerin hesaplarına aktarılmaktadır. Ödemeler il il yapılmaktadır.
Editör: TE Bilisim