Bilindiği üzere 4b Bağkurlulara 2008 öncesi oda, vergi, esnaflık, muhtarlık, şirket ortaklığı kayıtları için geriye dönük bağkur tescili açılamıyor. 2017 Ocak Sonunda çıkacak olan Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunda bağkur geriye dönük tescil ve bağkur borç affı konusunda bir düzenleme torba yasada yer aldı mı ? Ya da 2017 yılında bağkur borçları silinecek ya da yeniden af gelecek mi? İşte detaylar; Bağkur Geriye Dönük Tescil Olacak mı? Bilindiği üzere 01.10.2008 tarihinden önce oda, vergi, esnaflık, muhtarlık, şirket ortaklığı kaydı v.s. olan ancak yine 01.10.2008 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuru yaparak bu kayıtlara istinaden 4b bağkur tescili başvurusu yapmayanların bu tarihten önceki kayıtlara istinaden geriye dönük olarak 4b bağkur sigortalılığı başlatılamıyor. Şu anda TBMM Genel Kurulunda kabul edilen ve en geç 2017 Ocak ayı sonuna kadar resmi gazetede yayımlanmasını beklediğimiz Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun da bağkur geriye dönük tescil konusunda bir düzenleme olmadığını belirtmek isteriz. 2017 yılında da bu konuda bir düzenleme olmasını beklemiyoruz. 2017 Bağkur Borçlarına Af var mı, Borçlar Silinecek mi? 2017 yılında 4b bağkur için yeni bir af kanunu ya da yapılandırma kanunu çıkmasını beklemiyoruz. 4b bağkur borçlarının silinmesi konusuna gelince. 4b bağkur borçlarının silinmesi ve hizmet dondurulabilmesi için torba kanun ile düzenleme yapılması gerekir. Örneğin torba kanunla yapılan düzenleme ile birlikte 2015/04 dönemi öncesi 4b bağkur prim borcu 12 aydan fazla olanların borçları silinmiş ve hizmetleri de dondurulmuştu. 2008/04. ay öncesinde de 4b bağkur prim borcu 60 aydan fazla olanların borçları silinmiş ve hizmetleri dondurulmuştu. 2017 yılında 4b bağkur borçlarının silinmesi konusunda bir düzenleme beklemiyoruz. Ama yine de belli olmaz diyelim.

2017 4b Bağkur İhya Borçlarına Af Var mı, İhya Borcu Hesaplama

Bağkurda yukarıda belirtildiği gibi borç silmeden dolayı dondurulan süreler talep tarihinde geçerli prim üzerinden hesaplanır.
  • Dondurulan ay toplamı X talep tarihinde geçerli aylık prim= toplam 4b bağkur ihya tutarı formülü ile 4b ihya borcunuzu hesaplayabilirsiniz.
Diyelim ki 4b tarım çiftçi bağkuru kapsamında dondurulan 55 ay bağkurunuz var ve bunu ihya yolu ile borçlanmak için 13.06.2017 tarihinde talepte bulundunuz. Bu durumda 4b ihya borcu toplamı; 55x490,59(Tarım bağkur 2017 aylık prim)= 26.982,00 TL olacaktır. Eskiden yapılandırma zamanında 4b kapsamında dondurulan prim borçları için her ayın prim borcu esas alınarak hesap yapılırken yapılan en son düzenleme ile talep tarihinde geçerli primler üzerinden hesap yapılması düzenlemesi getirilmiştir. Sonuç olarak bu da yüklü miktarda 4b bağkur ihya borcu çıkmasına sebep olmaktadır. Bu konuda bir düzenleme yapılması da gündemde değil.
Editör: TE Bilisim