Sosyal Güvenlik Destekleme Primi Ne Zaman Kalkıyor? Hangi tarihten itibaren SGDP kalkacak? Şubat 2016 maaşlarında SGDP kesintisi var mı? Torba yasa çalışan emekli kesintileri!

Bilindiği üzere kendi adına ve hesabına esnaflık yapan ya da şirket ortaklığı devam eden emeklilerin maaşlarından %10 oranında Sosyal Güvenlik Destekleme Primi kesintisi yapılmaktaydı. 10.02.2016 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6663 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasına dair torba kanunla esnaflık yapan ya da şirket ortağı olan emeklilerin maaşlarından yapılan Sosyal Güvenlik Destekleme Primi kesintisi kaldırıldı. Böylece emekliler maaşlarını %10 daha zamlı alacaklar. Peki kesinti hangi aydan itibaren kalkacak? Şubat ayında emekliden SGDP kesilecek mi? İşte detaylar:

Sosyal Güvenlik Destekleme Primi Kesintisi Hangi Aydan İtibaren Kaldırılacak?

Sosyal Güvenlik Destekleme Primi kesintisi 6663 Sayılı torba yasa ile kaldırıldı. Torba yasanın bu hükmü 01 Mart 2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Dolayısıyla Sosyal Güvenlik Destekleme Primi kesintisi 2016 Mart ayından itibaren kaldırılacak. Kendi adına ve hesabına çalışan emeklilerin aylıklarından 2016 Şubat ayında da %10 oranında SGDP kesintisi yapılacak.

Sosyal Güvenlik Destekleme Priminin Kaldırılması ile SSK kapsamında Çalışan Emeklilerin Maaşları Yükselecek mi?

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere Sosyal Güvenlik Destekleme Primi kendi adına ve hesabına bağımsız olarak çalışan emeklilerden kesilmektedir. Hizmet akdine bağlı olarak bir işverene bağlı çalışan ve Sosyal Güvenlik Destekleme Primine tabi olan emeklilerin maaşlarında bu kesintilerin kaldırılması ile birlikte herhangi bir artış olmayacak.

Sosyal Güvenlik Destekleme Priminin Geçmişe Dönük İadesi Olacak mı?

6663 Sayılı Torba kanunun yürürlülük tarihinden önce SGDP kesilen ya da kesilmesi gereken emeklilerin borçları silinmeyecek. Kanunun bu hükmü 01 Mart 2016 tarihi itibariyle geçerli olacak ve primlerin iade edilmesi gibi bir düzenleme söz konusu olamayacak.

Editör: TE Bilisim