2015 KİRA GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİ NE ZAMAN VERİLECEK?

Kira geliri elde eden kişilerin söz konusu bu gelirlerini beyan ederek, vergilerini ödemeleri gerekiyor. Peki 2015 yılında kira gelir vergisi beyannamesini ne zaman vereceksiniz? 2015'te kira geliri beyanı verme için başlangıç tarihi 1 Mart iken; beyanname bitiş tarihi ise 25 Mart olacak. Yani kira geliri elde eden kişilerin, bu gelirlerini 01 Mart ile 25 Mart 2015 tarihleri arasında beyan etmeleri gerekiyor.

Kira gelir vergisi beyannamesi nereye verilir? 2015 yılında kira gelirleri ile ilgili beyannamelerin elektronik ortamda yollanılması mümkün veya söz konusu beyannamelerin kağıt ortamda düzenlenip, elden vergi dairesine verilebileceği gibi posta kanalıyla taahhütlü olarak yollanması da mümkün.

İnternet üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığının sitesinde Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemine kimlik bilgilerinizle giriş yaparak kira beyannamenizi oluşturabilirsiniz. Maliye'nin sizin adınıza oluşturduğu hazır bir beyanname var ise kabul edebilir ya da sizin bilgilerinizle uyuşmuyorsa doğru bilgilerle kendi kira geliri beyannamenizi siz yeniden düzenleyebiliyorsunuz.

Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi nedir?

Bu Sistem, kira geliri elde eden mükelleflerimizin tapu, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi, banka, PTT, TOKİ, inşaat, sigorta, elektrik, su ve doğalgaz şirketleri gibi kurumlardan alınan bilgiler kullanılarak beyannamelerinin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından önceden hazırlandığı ve internet ortamında mükelleflerin onayına sunulduğu bir Sistem’dir.

Kira Tahsilatını Elden (nakit) Yaptıysam Ne Yapmalıyım?

Kira gelirinizi elden (nakit) tahsil etmiş olsanız bile bilgilerinizi Sistem'e girmek suretiyle beyannamenizi kendiniz oluşturabilirsiniz.

İlk defa kira beyannamesi vereceğim. Vergi dairesine gitmem gerekiyor mu?

Hayır. Sisteme girip beyannamenizi gözden geçirin; eksiklik/hata/yanlışlık varsa düzeltin ve onaylayın. Bu işlemleri yaptığınız anda vergi dairenizde hem kaydınız açılır, hem de beyannameniz alınır.

Kira geliri elde ettiğim halde Sistem’de adıma kayıtlı herhangi bir bilgi yok. Ne yapmalıyım?

Sistem’de size sorulan bilgileri ilgili kutucuklara yazdığınızda, beyannameniz hiç bir hesaplama yapmanıza gerek kalmadan otomatik olarak oluşacaktır.

Kira gelir vergisi ne zaman, nereye ödenecek?

Kira gelir vergisi beyannamenizi verdiniz. Peki  ne zamana kadar ödeyeceksiniz? Nereye ödeyeceksiniz?. Kira gelir vergisinin  ilk taksidi 31 Mart'a, ikinci takside 31 Temmuz 2015 tarihine kadar vergi daireleri vezneleri ve anlaşmalı bankalara ödenebilecek.

*

Editör: TE Bilisim